Sari la conținut

Partidele minorităților etnice din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Constituția României asigură câte un loc în Camera Deputaților pentru partidele și asociațiile culturale ale minorităților etnice din România.[1] La alegerile parlamentare din 2020, următoarele partide și asociații au obținut un mandat de deputat:[2]

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR/RMDSZ) se situează peste pragul electoral de 5% și a fost inițial reprezentată în Parlament de 21 deputați (actualmente 20) și 9 senatori.[2][3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Constituția României. Titlul III. Autoritățile publice”. Camera Deputaților. Arhivat din original la . Accesat în . Organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condițiile legii electorale. Cetățenii unei minorități naționale pot fi reprezentați numai de o singură organizație. 
  2. ^ a b „PROCES-VERBAL privind rezultatele finale ale alegerilor pentru Camera Deputaților” (PDF). Biroul Electoral Central. . Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ „PROCES-VERBAL privind rezultatele finale ale alegerilor pentru Senat” (PDF). Biroul Electoral Central. . Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]