Joanna Shimkus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Joanna Shimkus

Joanna Shimkus în Aventurierii (1967)
Date personale
Născută (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Halifax, Nova Scotia, Canada Modificați la Wikidata
Căsătorită cuSidney Poitier (din ) Modificați la Wikidata
CopiiSydney Tamiia Poitier[*][[Sydney Tamiia Poitier (actriță americană)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieCanada Canada
Ocupațieactriță de film
Activitate
Ani de activitate1964–1972, 2010, 2018
DebutDe dragoste (1964)
Joanna Shimkus cu Lino Ventura și Serge Reggiani în Aventurierii (1967)

Joanna Shimkus (n. , Halifax, Nova Scotia, Canada) este o actriță de film canadiană, cunoscută mai ales pentru filmele ei din a doua jumătate a anilor 1960.

Este văduva actorului american Sidney Poitier cu care a avut două fiice: actrița Sydney Tamiia Poitier și sora ei Anika.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Cine ești, Polly Maggoo? (1966), Aventurierii (1967), Tante Zita (1968) și Boom.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Joanna Shimkus s-a născut în Halifax dintr-un tată lituanian și o mamă de origine irlandeză. A urmat școala la mănăstirea Sœurs du Saint-Nom din Montreal, Quebec.[3][4]

În 1964 și-a făcut debutul în film în De dragoste de Jean Aurel, după care a avut roluri principale în filme de Robert Enrico Ho, Tante Zita și Aventurierii, în acesta alături de Alain Delon și Lino Ventura[5] În 1968, a jucat alături de Elizabeth Taylor și Richard Burton în „Boom” al lui Joseph Losey.

O criză la Universal Studios a dus la anularea contractului lor neexclusiv. După aceea, a filmat doar rar (de exemplu, Fecioara și țiganul). S-a căsătorit cu colegul ei Sidney Poitier, pe care l-a cunoscut în 1968 în timp ce filma Omul pierdut. După ultimul ei film Timpul iubirii (1972) urmat de o lungă pauză, a revenit în 2010 ca Boss în Yard Sale, un scurtmetraj al fiicei sale Anika Poitier urmat de un comeback în 2018.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Joanna Shimkus la Wikimedia Commons