Sari la conținut

Ca' Giustinian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Faţada dinspre Canal Grande

Ca' Giustinian este un palat din Veneția, situat în sestiere San Marco și cu fațada la Canal Grande.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Foto Paolo Monti, 1969

Palatul a fost construit la comanda familiei Giustinian, una dintre cele mai ilustre familii ale nobilimii venețiene, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, pe locul unei clădiri existente, în care a trăit în prima jumătate a secolului Lorenzo Giustiniani, primul patriarh al Veneției.

A trecut în secolul al XVII-lea la familia Morosini, până la 1820, când palatul a fost transformat într-un hotel, în care au fost cazați, printre alții, Théophile Gautier, Marcel Proust și Giuseppe Verdi.

După ce a fost achiziționată de către oraș, clădirea a beneficiat de o restaurare completă și acum găzduiește birourile Bienalei de la Veneția.

Palatul în timpul restaurării din 2009

Descriere[modificare | modificare sursă]

Fațada mare a Palatului Giustiniani este formată din patru nivele separate de cornișe marcapiano, în stil gotic.

Partea principală a clădirii a fost legată, prin umplerea unei străzi de la sfârșitul secolului al XV-lea, de o clădire din stânga sa; de atunci cele două structuri constituie una singură.

Cele mai multe deschideri, mai ales ogivale, sunt ferestre monofore încadrate cu rame de piatră albă. Se disting cele din sectorul central: la parter un portal rotund care este încadrate de două deschideri monofore surmontate de un fronton; sunt suprapuse cele două etaje principale și un ultim etaj dintr-o perioadă ulterioară, cu trei niveluri de deschideri cuadrifore, toate dotate cu balustrade ieșite în afară. De asemenea, la parterul clădirii, pe partea stângă, se află o fereastră de tip serliana.

Partea de sus a fațadei, acoperită de o cornișă crestată, este terminată cu o balustradă lungă, care se închide o terasă cu vedere la ultima porțiune a Canal Grande, înspre Punta della Dogana și bazinul San Marco.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Marcello Brusegan, I palazzi di Venezia, Newton Compton 2007, p. 182-183.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Ca' Giustinian la Wikimedia Commons