Sari la conținut

Aisling Bea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aisling Bea
Date personale
Nume la naștereAisling Cliodhnadh O'Sullivan Modificați la Wikidata
Născută (40 de ani) Modificați la Wikidata
County Kildare, Leinster⁠(d), Irlanda Modificați la Wikidata
Cetățenie Irlanda Modificați la Wikidata
Ocupațieumorist
actriță de film
scenaristă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materColáiste na Tríonóide, Baile Átha Cliath[*][[Coláiste na Tríonóide, Baile Átha Cliath (constituent college of the University of Dublin in Ireland)|​]]
Alte premii
So You Think You're Funny[*][[So You Think You're Funny (annual stand-up comedy competition)|​]][1] Modificați la Wikidata
Prezență online

Aisling Cliodhnadh O'Sullivan (n. , County Kildare, Leinster⁠(d), Irlanda), mai cunoscută sub numele de Aisling Bea /ˈæʃlɪŋ ˈb/, este o actriță, scriitoare și comediană irlandeză.

După ce a apărut în diverse roluri mici în mai multe seriale de televiziune britanice și irlandeze începând cu 2009, Bea și-a început cariera drept comediană în 2011. Din 2012, ea apare în mod regulat în sitcomuri și schițe de comedie. După ce a câștigat un premiu la Edinburgh Comedy Awards, a început să fie fie invitată în mod regulat pentru diferite spectacole. Din 2016 până în 2017, a fost un căpitan de echipă pentru 8 Out of 10 Cats și este participant frecvent la spinoff 8 Out of 10 Cats Does Countdown.

În 2018, Bea a jucat alături de Amy Huberman în serialul său de televiziune irlandez Finding Joy. Din 2019, a jucat în comedia-dramă Living with Yourself pe Netflix și serialul de comedie This Way Up pe Channel 4, pentru care scriitor principal.

Începuturi[modificare | modificare sursă]

Aisling Cliodhnadh O'Sullivan[2] s-a născut în Comitatul Kildare[3][4][5] pe 16 martie 1984[6]. Tatăl ei, Brian, a fost medic veterinar pentru cai care s-a sinucis atunci când Bea avea trei ani. Lui Bea nu i s-a spus cum a murit până la vârsta de 13 ani[7]. A adoptat numele de scena „Bea” drept tribut pentru tatăl ei[8][9], iar în 2017 a scris un articol pentru The Guardian despre efectele acestei sinucideri asupra familiei[10]. Bea și sora ei mai mică, Sinead[11], au fost crescute de mama lor, Helen (născută Moloney), profesoară de gimnaziu, antrenor de jochei[12] și fost jocheu profesionist[13][14]. Familia ei era „obsedată” de cai și de curse. În tinerețe, Bea a lucrat ca ghid turistic la Irish National Stud. Cu toate acestea, încă de la o vârstă fragedă a conștientizat că nu este interesată de o carieră în industria de curse și că în loc îi plăcea să interpreteze.

Bunicul ei a fost romancierul și poetul irlandez Mícheál Ó Súilleabháin, iar mătușa sa a fost dramaturga Siobhan Ní Shúilleabháin[15]. Muzicianul Liam O'Flynn a fost prieten de familie. A fost educată la o școală mănăstire catolică și a studiat limba franceză și filosofie la Trinity College Dublin[5][16]. Acolo a fost parte a unui grup studențesc de comedie[17]. A studiat apoi la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Londra (LAMDA).[18]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Bea pe scenă

În august 2018, Bea a jucat cu Paul Rudd în serialul de comedie Living with Yourself pe Netflix[19][20]. Serialul a avut premiera pe 18 octombrie 2019[21].

În 2019, Bea scris This Way Up, în care a jucat ca profesoara Aine. Filmul a fost produs de către Sharon Horgan, care o joacă pe sora ei mai mare[22]. Serialul a avut premiera pe Channel 4 pe 8 august 2019.

Activism[modificare | modificare sursă]

Bea a fost o susținătoare a campaniei Repeal the 8th pentru referendumul irlandez din 2018 care a introdus avortul legal în Republica Irlanda[18][23], inclusiv o contribuție de un eseu cu o lună înainte de vot[24]. Anterior, ea a militat pentru legislația pentru căsătoria între persoane de același sex la referendumul din 2015.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.bbc.com/news/uk-scotland-19366992  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Life's on the up for Aisling Bea ahead of new TV comedy”. Irish Examiner. . Accesat în . 
  3. ^ „10 awesome Kildare women making waves in the world”. Leinster Leader. . Accesat în . 
  4. ^ „Five Essentials: Actor”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b „Aisling Bea Official Site”. AislingBea.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „100 funny jokes by 100 comedians”. The Daily Telegraph. . Accesat în . 
  7. ^ „In another life: Aisling Bea”. Accesat în . 
  8. ^ „My father's death has given me a love of men, of their vulnerability and tenderness”. The Guardian. . Accesat în . 
  9. ^ Fitzpatrick, Richard (). „Funny woman, Aisling Bea, is of good stock”. Irish Examiner. Accesat în . 
  10. ^ „Aisling Bea: 'My father's death has given me a love of men, of their vulnerability and tenderness'. the Guardian. . Accesat în . 
  11. ^ Jones, Alice (). „Aisling Bea interview: The prize-winning comedian with the CV of a veteran on bringing her second stand-up show to the Fringe”. The Independent. Accesat în . 
  12. ^ „Aisling Bea”. Edinburgh Festivals Magazine. . Arhivat din original la . 
  13. ^ Fitzpatrick, Richard (). „Funny woman, Aisling Bea, is of good stock”. Irish Examiner. Accesat în . 
  14. ^ „Insider Interrogation: writer and actor Aisling Bea - Independent.ie”. Independent.ie (în engleză). Accesat în . 
  15. ^ „From horses to hilarity”. Galway Advertiser. Accesat în . 
  16. ^ „Prize-winning comedian Aisling Bea on making the leap into stand-up”. The Independent. . Accesat în . 
  17. ^ „Interviews - Development & Alumni”. Trinity College Dublin. Accesat în . 
  18. ^ a b Parkinson, Hannah Jane (). „Aisling Bea: 'I am making no money in LA, but creatively it is rewarding'. the Guardian. Accesat în . 
  19. ^ Petski, Denise (). „Paul Rudd To Topline Netflix Comedy Series 'Living With Yourself' From Timothy Greenberg”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  20. ^ Tartaglione, Nancy (). „Aisling Bea Joins Netflix's 'Living With Yourself' Opposite Paul Rudd”. Deadline Hollywood. Accesat în . 
  21. ^ Nelson, Samantha (). „Netflix's Living With Yourself fuses sitcom humor with high-tech anxiety”. The Verge. Accesat în . 
  22. ^ „Could Aisling Bea and Sharon Horgan's new Channel 4 comedy be the next Fleabag?”. 
  23. ^ „Standup for Choice - Repeal Eight”. Repeal Eight. Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ „Autonomy edited by Kathy D'Arcy, Repeal the 8th edited by Una Mullally review”. The Irish Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]