Academia de Științe Tehnice din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Academia de Științe Tehnice din Româniaa
AbreviereASTR
PredecesorAcademia de Științe din România
Înființare1997
FondatorRadu Voinea
Florin-Teodor Tănăsescu
Gheorghe Buzdugan
Mircea Petrescu
Vasile Cătuneanu
Adelaida Mateescu
Aurelian Stan
Mihai Gafițanu
Alexandru T. Balaban
Aureliu Leca
Toma Dordea
Mihai Mihăiță
Marius Sabin Peculea
Virgiliu N. Constantinescu
Gheorghe Zgură[*]
Panaite C. Mazilu
Horia Colan
Dan Ghiocel[*]
Șerban Raicu[*]
Gleb Drăgan
Gheorghe Silaș
Tiberiu Dimitrie Babeu[*]  Modificați la Wikidata
LocațieBucurești, România
PreședinteMihai Mihăiță
http://www.astr.ro/ Siteul Academiei de Științe Tehnice din România

Academia de Științe Tehnice din România (acrnimm ASTR) este o instituție publică academică care coordonează activitateo din dsomeniul științelor tehnice din România,, înființată în 1997.

Istoric[modificare | modificare sursă]

din 1935 s-a înființat Academia de Științe din România, care a funcționat până în anul 1948, când a fost înglobată în Academia Republicii Populare Române

În data de 17 octombrie 1997, cei 27 membri fondatori au decis crearea unui forum la nivel național, care să cuprindă personalități din domeniul ingineriei, cu scopul de a promova dezvoltarea cercetării științifice, al creației tehnice și perfecționarea învățământului ingineresc. La 11 decembrie 1997, prin sentința civilă nr. 1216 a Tribunalului București, s-a admis cererea sa pentru dezvoltarea activităților trecute în statut și s-a acordat personalitate juridică ASTR.[1]

În 2008, situațiea juridică a Acadmiei a fost modificată prin Legea Nr, 230/2008 . ASTR fiind transformată dintr-o asociație privată într-o e institutie de interes public, cu personalitate juridica de drept public, autonoma.[2]

Atribuți[modificare | modificare sursă]

Atributiile principalele ale ASTR sunt: a) dezvoltarea cercetarii fundamentale si aplicative, promovarea conceptelor interdisciplinare si identificarea noilor directii de evolutie in domeniul stiintelor tehnice; b) stimularea eforturilor si a realizarilor cercetatorilor stiintifici si promovarea drepturilor de proprietate stiintifica; c) initierea si promovarea contactelor internationale cu academii si institutii de profil, dezvoltarea relatiilor de colaborare si afilierea la organizatii tehnico-stiintifice de prestigiu; d) efectuarea de cercetari, studii, consultanta, precum si conducerea sau, dupa caz, executarea de programe ori proiecte de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si de stimulare a inovarii, cat si a altor lucrari de specialitate tehnico-stiintifica; e) incurajarea realizarilor teoretice si practice in domeniul tehnico-stiintific prin acordarea de premii, diplome si medalii; f) organizarea de manifestari tehnico-stiintifice, nationale si internationale; g) editarea unor lucrari de larg interes si a unor publicatii periodice in profilul activitatii proprii.

Organinzare[modificare | modificare sursă]

Membri[modificare | modificare sursă]

ASTR are in compunerea sa membri de onoare, membri titulari, membri corespondenti si membri asociati.

- Membri de onoare pot fi personalitati romane si straine, de inalt prestigiu in domeniul stiintelor tehnice, cu autoritate stiintifica recunoscuta. ASTR poate acorda si titlul de membru de onoare postmortem unor personalitati marcante ale stiintei si tehnicii.

- Membrii titulari si membrii corespondenti sunt cetateni romani, alesi dintre ersonalitatile care au contributii deosebite in domeniul tehnico-stiintific, consacrate prin realizari profesionale si lucrari stiintifice de specialitate evaluate pe baza criteriilor precizate prin statut. Membrii titulari sunt alesi de regula dintre membrii corespondenti. Numarul maxim de membri titulari este de 150 si numarul membrilor corespondenti este de 100.

= Membri asociati sunt acele persoane fizice care prin activitatea stiintifica realizata sau prin contributii materiale sustin si sprijina dezvoltarea obiectului de activitate si a prestigiului ASTR.

Organe de conducere =[modificare | modificare sursă]

Organele de conducere ale ASTR sunt: adunarea generala, prezidiul si presedintele.

Adunarea generala este forul suprem de conducere al ASTR si este constituita din totalitatea membrilor titulari si corespondenti. Adunarea generala este convocata o data pe an, in sesiune ordinara, sau ori de cate ori este nevoie, in sesiune extraordinara, la initiativa prezidiului ori la cererea a cel putin unei treimi din numarul total al membrilor titulari si corespondenti. Adunarea generala are urmatoarele atributii principale:

- adopta statutul ASTR si aproba regulamentul de organizare si functionare; - aproba alegerea membrilor ASTR, validati de prezidiul ASTR, si aproba retragerea calitatii de membru al ASTR, la propunerea prezidiului ASTR; - aproba strategia de dezvoltare si programul anual de activitate al ASTR, prezentate de prezidiu; - aproba darea de seama anuala privind activitatea ASTR, situatiile financiare anuale si proiectul de buget; - alege presedintele ASTR, 3 vicepresedinti si secretarul general, dintre membrii titulari, pe o perioada de 4 ani.

Prezidiul se constituie din presedinte, vicepresedinti, secretarul general si presedintii sectiilor ASTR si are ca principala atributie conducerea activitatii in perioada dintre adunarile generale.

Presedintele reprezinta ASTR in relatiile cu terte persoane fizice si juridice din tara si strainatate si este ordonator de credite.


.

În ședința din data de 7.10.2005, Consiliul de conducere al Consiliul European al Academiilor de Științe Aplicate, Tehnologii și Inginerie (Euro-CASE) a acceptat MEdC-ASTR ca membru asociat.

  • Primul președinte, după reînființare, a fost Academicianul Radu Voinea.
  • Academia de Științe Tehnice din România este membră titulară a Asociatiei Academiilor de Știinte Tehnice din Europa (Euro-CASE), cu sediul la Paris - [1]

Filiale[modificare | modificare sursă]

Secții[modificare | modificare sursă]

Schimbarea situației juridice[modificare | modificare sursă]

Prin Legea nr. 230/2008[3] s-a înființat Academia de Științe Tehnice din România, continuatoarea, prin lege, a organizației private Asociația “Academia de Științe Tehnice din România”. ASTR are 150 de membri titulari (cu o indemnizație lunară brută de 1.800 lei) și 100 de membri corespondenți (cu 1.400 lei), un sediu primit de la stat, precum și un aparat tehnic propriu și autovehicule, toate suportate până în 2010 de la bugetul de stat.[4]

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2010 s-a stabilit ca pentru 3 din cele 4 instituții academice pe domenii de specialitate, și anume: Academia de Științe Tehnice din România, Academia Oamenilor de Știință din România și Academia de Științe Medicale, finanțarea să se facă exclusiv din venituri proprii.

Membri fondatori[modificare | modificare sursă]

Membrii fondatori ai Academiei sunt

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]