Wikipedia:Wiki Loves Monuments/Moldova/Presă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
site-ul oficial al concursului
site-ul oficial al concursului

Această pagină este destinată comunicatelor de presă care însoțesc concursul Wiki Loves Monuments Moldova, cât și referințelor din presa on-line unde acesta este menționat.

Comunicat de presă în a zecea zi de concurs (10 septembrie 2023)[modificare sursă]

Sunteți liberi să preluați textul fără modificări, sau din contra să operați orice modificări fără a denatura mesajul.
Titlu
Wiki Loves Monuments 2023 în Moldova
Subtitlu
Mii de imagini ale patrimoniului cultural al Republicii Moldova pe Wikipedia
Imagini
(imaginile pot fi preluate – cu atribuire obligatorie a autorului! – de la paginile Wikipedia:Wiki Loves Monuments/Moldova/Rezultate/2021 și Wikipedia:Wiki Loves Monuments/Moldova/Rezultate/2022)

Wiki Loves Monuments surprinde în imagini monumentele Republicii Moldova pe Wikipedia. În luna septembrie, acest concurs de fotografie ne îndeamnă să vizităm, cu camera foto la gât, monumentele ocrotite de stat ale Republicii Moldova și să populăm paginile lor de Wikipedia cu fotografii.

Cele mai bune fotografii pot câștiga premii în patru categorii diferite. Primele zece fotografii selectate de juriu sunt trimise apoi la etapa internațională a concursului. Recent, locul 11 la nivel internațional a fost ocupat chiar de o fotografie a lui Iurie Șveț.

Aflat la a treia ediția, Wiki Loves Monuments Moldova se desfășoară în perioada 1-30 septembrie. Participanții pot alege din peste 5.500 de monumente de pe lista celor ocrotite de stat din Republica Moldova. Pentru a participa la concurs, fotografiile trebuie apoi încărcate fie pe pagina raionului corespunzător fie utilizând harta pusă la dispoziție de organizatori.

Povestea concursului Wiki Loves Monuments Moldova a fost spusă în cadrul evenimentului Wikimania 2023 din Singapore și va ajunge și pe scena conferinței Wikimedia din Europa Centrală și de Est, în Tbilisi. Gheorghe, unul dintre organizatori, va povesti despre cum au îmbinat fotografia și ciclismul într-un format de concurs care permite participanților să-și gândească propriul traseu de pedalare.

În Moldova, până azi în ediția din anul 2023, fotografii au încărcat pe Wikipedia peste 1.000 de imagini, ceea ce îi situează deocamdată pe locul 9 în clasamentul țărilor. Cele două ediții trecute ale concursului au acumulat peste 6.500 de imagini care ilustrează 850 de monumente.

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Toate imaginile trebuie să fie însoțite de descrieri exacte ale monumentelor. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Fondul total dedicat premiilor este de peste $1.000, împărțit în patru categorii:

  • Premiul mare pentru cea mai bună fotografie - locurile I, II și III
  • Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona
  • Premiul pentru cel mai prolific participant, care ilustrează cât mai multe subiecte din lista monumentelor
  • Loteria triplă – 3 premii unor participanți la întâmplare
  • Premii pentru câștigătorii bike-quest-ului

Fotografiile premiate vor fi publicate și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Comunicat de presă la începutul concursului (1 septembrie 2023)[modificare sursă]

Sunteți liberi să preluați textul fără modificări, sau din contra să operați orice modificări fără a denatura mesajul.
Titlu
Wiki Loves Monuments 2023 în Moldova
Subtitlu
Al treilea an de când promovăm patrimoniul cultural al Republicii Moldova pe Wikipedia
Imagini
(imaginile pot fi preluate – cu atribuire obligatorie a autorului! – de la paginile Wikipedia:Wiki Loves Monuments/Moldova/Rezultate/2021 și Wikipedia:Wiki Loves Monuments/Moldova/Rezultate/2022)

Ești o persoană care face mereu poze? Aștepți momentul potrivit pentru ca toți pietonii și automobilele să dispară din cadru? Vrei ca toată lumea să vadă biserica sau conacul din satul tău de baștină? Poate îți place să descoperi clădirile istorice din provincii? Dacă da, avem vești bune. În luna septembrie, un grup de voluntari de la Wikipedia română organizează cea de-a treia ediție a Wiki Loves Monuments în Moldova.

Wiki Loves.. ce?

Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2022 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2.750.000!

În Moldova, concursul a fost organizat în 2021 și 2022, fiind acumulate peste 6.500 de imagini care ilustrează 850 de monumente. Recent, una din imaginile fotografului Iurie Șveț încărcate în concurs a luat locul 11 în cadrul acestui concurs la nivel mondial.

Scopul fotografierii patrimoniului cultural sub o licență liberă este ilustrarea articolelor de pe Wikipedia. De asemenea, organizatorii doresc să popularizeze clădirile istorice uitate. Toate astea prin imagini panoramice, imagini ale fațadelor și interiorului, imagini aeriene, chiar și imagini istorice. Organizatorii pun la dispoziție lista de peste 5.500 de obiective incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Fiecare din ele având un cod unic, urmărim să ilustrăm cât mai multe.

Când?

În 2023, cea de-a treia ediție a Wiki Loves Monuments Moldova este organizată în perioada 1-30 septembrie.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea.

Cum pot participa?

Donează fotografiile tale care reprezintă monumente ocrotite de stat. Te încurajăm să vizitezi și construcții pe care nu le-ai mai văzut; simte-te liber(ă) să explorezi Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Tot ce trebuie să faci este să faci click pe legătura „Încarcă foto” și să completezi pașii ulteriori. Alternativ, jumătate din monumente sunt disponibile pe harta noastră – https://w.wiki/7N42.

Acestea sunt categoriile de premii, fondul total constituind peste 1.000$:

  • Premiul mare pentru cea mai bună fotografie - locurile I, II și III: încearcă să impresionezi juriul
  • Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona
  • Premiul pentru cel mai prolific participant: ilustrează cât mai multe poziții din lista monumentelor
  • Loteria triplă – 3 premii unor participanți la întâmplare
  • Premii pentru câștigătorii bike-quest-ului

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Află mai multe despre concurs la pagina https://ro.wikipedia.org/wiki/WP:WLMMD. Urmărește pagina de Facebook a concursului, unde vor fi publicate noutăți, evenimente și — desigur — fotografii: https://www.facebook.com/wlm.moldova.

Mențiuni în presa on-line[modificare sursă]

2021[modificare sursă]

  • „În Moldova, va avea loc prima ediție a concursului fotografic „Wiki Loves Monuments". Poți câștiga premii”. Diez.md. . Accesat în . 

2022[modificare sursă]

2023[modificare sursă]