Sari la conținut

Widukind

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Widukind
Conducător al Saxonilor

Statuia lui Widukind din Nienburg
Date personale
Născut777
Saxonia
Decedat7 ianuarie 810
Enger, Saxonia
ÎnmormântatKollegiatstift Enger, später Herford[*][[Kollegiatstift Enger, später Herford (church building in Enger, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuGeva[*][[Geva (Danish royalty from the 8th century)|​]] () Modificați la Wikidata
Copiiunknown von Sachsen[*][[unknown von Sachsen (Peerage person ID=672933)|​]][1]
Hasela von Sachsen[*][[Hasela von Sachsen (Peerage person ID=672918)|​]][1]
Wigbert[*][[Wigbert (750 - aft. 25 Dec 834)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător militar Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce

Widukind, cunoscut și ca Wittekind (n. cca. 777 — d. 7 ianuarie 810), a fost un cunoscut conducător al saxonilor în lupta acestora împotriva Imperiului Franc condus de Carol cel Mare.

Războaiele saxone[modificare | modificare sursă]

Și-a făcut prima apariție ca duce al saxonilor, în timp ce Carol lupta contra longobarzilor în Italia. În prima fază Widukind a operat cu succes, însă apoi Carol i-a învins pe saxoni în mai multe bătălii și a forțat triburile acestora la supunere. Widukind a fugit și în 776 a ridicat o nouă revoltă. Când Carol a revenit cu forțe superioare, saxonii într-un număr mare sau prezentat la el la Dieta de la Paderborn (777), și și-au exprimat dorința de a fi botezați, acceptând plata impozitelor și zeciuielei. Widukind care nu a vrut să se prezinte francilor a fugit în Danemarca (încă păgână), la regele Sigfred cu a cărui soră a fost căsătorit. În timpul campaniei lui Carol în Iberia, a invadat teritoriile adiacente Rinului. Și numai întoarcerea lui Carol l-a forțat din nou să se retragă. În 782 Widukind a atacat pe malurile Weserului o armată francă, măcelărind-o în totalitate. Carol a răzbunat înfrângere printr-o metodă drastică, executând 4500 de prizonieri saxoni lângă Verden. Această cruzime a provocat o revoltă generală a saxonilor sub conducerea lui Widukind și Abbio. Bătălia de la Detmold (783) a rămas indecisă, însă în bătălia de la Hase, lângă Osnabrück, forțele saxone au fost distruse, astfel încât chiar Widukind și Abbio au văzut imposibilitatea de a mai continua lupta. Ei au venit la Attigny în Champagne, și au fost botezați. De atunci, numele lui Widukind nu a mai fost menționat, însă potrivit legendei populare, Carol la ridicat în rang de duce al Saxoniei. El a condus cu amabilitate și pe bună dreptate din castelul său de lânga Lübeck și a murit în 807, în război împotriva ducelui suab, Herold.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • „Widukind, conducătorul saxonilor”. Dicționarul enciclopedic Brockhaus și Efron: în 86 volume (82 e. și 4 suplimente). 1890-1907.
  • Diekamp, „W. der Saxenführer, in Geschichte, und Sage” (Münster, 1877).


Predecesor:
Theodoric
Conducător al Saxonilor
? - 810
Succesor:
Abo