Utilizator:Terraflorin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Terraflorin Terraflorin Formate Formate Discuție Discuție Teste Teste Cutia cu nisip Nisip Premii Premii Pagini noi Art. noi Diverse Diverse Unelte Unelte


modificare 

Terraflorin

modificare 

Ultimele 75 de modificări

Lista abrevierilor:
D
Modificare la Wikidata
p
Această editare ar putea avea probleme și trebuie revizuită (mai mult)
N
(v. și lista de pagini noi)
m
Modificare marcată ca minoră
r
Modificare efectuată de un robot
(±123)
Cu câți octeți s-a schimbat mărimea paginii

19 mai 2024

modificare 

Schimbări recente




modificare 

Aniversările zilei

{19 mai:
Anne Boleyn

Alte aniversări: 18 mai19 mai20 mai

modificare 

Ultimele 25 de pagini noi

19 mai 2024

modificare 

Conținut recomandat



Revoluția de la 1848 din Țara Românească a fost o revoltă românească liberală și naționalistă din Țara Românească. Parte a revoluțiilor de la 1848 și conectată strâns la revolta eșuată din Principatul Moldovei, a urmărit să răstoarne administrația impusă de autoritățile imperiale rusești sub regimul Regulamentului Organic, și, prin mulți din liderii săi, a cerut abolirea privilegiilor boierești. Condusă de un grup de tineri intelectuali și ofițeri ai forțelor militare, mișcarea a reușit să-l răstoarne pe principele conducător Gheorghe Bibescu, pe care l-au înlocuit cu un guvern provizoriu și o regență; de asemenea, au votat o serie de reforme progresiste, prima anunțată în Proclamația de la Islaz.

În ciuda câștigurilor rapide și a susținerii populare, noua administrație a fost marcată de conflicte între dreapta radicală și forțele mai conservatoare, în special în privința problemei reformei agrare. Două lovituri de stat succesive nereușite au slăbit guvernul, iar statutul internațional al acestuia a fost de asemenea contestat de Rusia. După ce a reușit să atragă un grad de simpatie din partea liderilor politici otomani, Revoluția a fost în cele din urmă izolată de intervenția diplomaților ruși și în cele din urmă reprimată de intervenția comună a armatelor otomane și rusești, fără a avea loc vreo formă semnificativă de rezistență armată. Cu toate acestea, în timpul deceniului următor, îndeplinirea scopurilor sale a fost făcută posibilă de contextul internațional și foștii revoluționari au devenit noua clasă în România unită.

modificare 

Actualități

modificare 

Știați că

modificare 

Test2