Utilizator:Emi Gulica/teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

BIBLIOTECA PUBLICĂ BERBEȘTI este locul de convergență a trecutului, cu prezentul și cu viitorul, fiind spațiul de informare pentru cetățeni. Este un spațiu armonios, plin cu cărți minunate, care are un rol activ în comunitatea locală. O bibliotecă nu e pur și simplu un loc de aranjare a cărților, ci și un loc viu, cald și familiar. Nu te simți niciodată singur printre cărți, fiind singurele care îți țin companie, nu un ceas sau două, ci o întreagă viață. Cărțile sunt cele care nu pretind nimic în schimb, decât să ne facem timp de ele[1].

Biblioteca Publică Orășenească Berbești, este situată în orașul Berbești, județul Vâlcea[2], România, fiind localizată în partea de sud a județului[3]. Orașul Berbești este declarat oraș în anul 2003[4], datorită exploatărilor miniere[5] care au înfrumusețat zona și împrejurimile[6].Deservește o populație de 4570 locuitori, conform recensământului populației [7].

n România, Legea bibliotecilor nr. 334/2002, definește biblioteca ca fiind instituția, compartimentul sau structura specializată ale cărei atribuții principale sunt: constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea și conservarea colecțiilor de cărți, publicațiilor seriale, a altor documente de bibliotecă și a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cercetare, educație sau recreere; inițierea, organizarea și desfășurarea de proiecte și programe culturale, inclusiv în parteneriat cu autorități și instituții publice, cu alte instituții de profil sau prin parteneriat public-privat[8]

Misiunea bibliotecii publice[9] - așa cum a fost ea percepută de la începuturi și până în zilele noastre - s-a schimbat fundamental. Biblioteca nu poate rămâne doar ce a fost, izolată, ea trebuie să promoveze și să se adapteze la cerințele și așteptările utilizatorilor din prezent și din viitor, trebuie să anticipeze toate posibilele nevoi ale utilizatorilor[10].

Scurt istoric al bibliotecii din Berbești - Biblioteca Berbești a funcționat înainte de 1941, în comuna Slăvești, având 655 de volume și 42 de cititori[11].După anul 1952, se înființează Biblioteca Comunală, cu încăpere special amenajată, iar din anul 1986, își schimbă rangul și biblioteca ființează într-un apartament cu trei camere din centrul civic[12]. În prezent biblioteca are un fond ce carte care însumează 14335 volume, acces liber la raft,sala de lectură,. practică împrumutul la domiciliu și schimbul inter-bibliotecar. În prezent biblioteca orașului Berbești este dotată tehnic cu aparatura de ultima generație în urma unui parteneriat cu „Biblionet - Lumea în biblioteca ta "[13], care le va facilita cetățenilor din localitatea noastră accesul gratuit la informație[14].

Bibliotecar din anul 2008 este Silvia Gulică. Bibliotecarul vine în ajutorul cititorilor, pentru alegerea cărților, a bibliografiilor, oferă informațiile solicitate sau care le consideră necesare pentru mulțumirea oricărui utilizator. La bibliotecă se organizează activități culturale, expoziții de carte, pictură, sesiuni științifice, pentru a dezvolta elevilor gustul pentru studiu, lectură, cultură[15].

Activitatea bibliotecii este diferențiată în funcție de vârstă, etnie, nivel de educație, pregătire profesională, statut social, nivel de sănătate, interese specifice de lectură, studiu și documentare. În perioada de început, biblioteca avea doar rolul de a păstra și conserva cartea sau documentul. Pe parcursul timpului biblioteca își îmbogățește și își amplifică rolul și funcțiile, devenind focarul de cultură și informare a utilizatorilor cu ceea ce apare nou în diferite domenii de activitate. Se pune accent tot mai mare pe relația dintre bibliotecă și utilizator, întrucât una din funcțiile bibliotecii este satisfacerea necesităților acestora și atragerea lor în aceste instituții. Biblioteca a devenit parte indispensabilă în societate, prin documentele pe care le pune la dispoziția utilizatorilor, mai precis prin informațiile pe care le poate oferi acestora în activitatea de cercetare, documentare, instruire și informare. Biblioteca asigură accesul fizic (accesul cititorilor la documentele aflate în depozite) și electronic (accesul cititorilor la resurse electronice, cataloage online și biblioteci digitale) la un amplu și variat sistem de informații și date[16]

Activitate

Biblioteca are în zilele noastre un rol deosebit în cadrul societății, fiind în egală măsură centru de cultură și educație, de învățare și cercetare, de recreere și dialog, de inserție socială, de informare, de formare sau de pregătire. Serviciile oferite de către biblioteci sunt: servicii privind dezvoltarea colecțiilor de bibliotecă, servicii de organizare și catalogare a fondului de documente și informații gestionate de bibliotecă, servicii de informare bibliografică în format tradițional sau automatizat, servicii de comunicare a colecțiilor, servicii de interes cultural și de ocupare a timpului liber, servicii cu caracter educațional, servicii de interes comunitar și servicii destinate clienților care necesită asistență specială[17].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dicționar de neologisme, apărut în anul 2008, ISBN 978-606-511-005-2.
  • Liliana Moldovan (2017). Introducere în managementul serviciilor de bibliotecă. Cluj-Napoca, ISBN 978-606-730-310-0.
  • Nicolae Georgescu-Tistu (1972). Cartea și bibliotecile. București. Editura Științifică.
  • Brigitte Richter; Marcelle Ménil; Noë Richter (1995). Ghid de biblioteconomie. Colecția Bibliotheca bibliologica. București.
  • Coravu, Robert (2005). „Bibliotecă automatizată. Bibliotecă digitală. Bibliotecă virtuală. Bibliotecă hibridă. Delimitări conceptuale. București.
  • Stoica, Ion (2009). „Repere în abordarea educației pentru informație (III)”.București.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „dexonline”. dexonline.ro. Accesat în . 
  2. ^ „Berbești”, Wikipedia, , accesat în  
  3. ^ [Orașul Berbești „Orașul Berbești”] Verificați valoarea |url= (ajutor). Jurnalul Național. 
  4. ^ conform Legii 410/17.10.2003
  5. ^ [Miniera Berbești „Exploatarea Minieră Berbești”] Verificați valoarea |url= (ajutor). 
  6. ^ Bobango, Gerald J.; Popescu-Spineni, Marin (1981-10), „Romania in Izvoare Geografice si Cartografice.”, Military Affairs, 45 (3), p. 149, doi:10.2307/1987761, ISSN 0026-3931, accesat în 2022-11-07  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  7. ^ [recensământul populației 2021 „SPCLEP Berbești”] Verificați valoarea |url= (ajutor). 
  8. ^ „LEGE (R) 334 31/05/2002 - Portal Legislativ”. legislatie.just.ro. Accesat în . 
  9. ^ „Misiune. Viziune. Valori” (în engleză). Biblioteca Metropolitană București. Accesat în . 
  10. ^ Librarian at Large: Selected Writings of John Cotton Dana. Carl A. Hanson , John Cotton Dana”, The Library Quarterly, 62 (2), pp. 234–235, 1992-04, doi:10.1086/602451, ISSN 0024-2519, accesat în 2022-12-13  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  11. ^ Anuarul Mitropoliei Olteniei. . 
  12. ^ Golban, Paul-Daniel (), „Book Review: "Octavian Goga" County Library Cluj, The National Association of Public Librarians and Libraries in Romania, Cluj Branch Library, Library Science for Beginners, 2018, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca.”, Research and Education (6), pp. 9–14, doi:10.56177/red.6.2022.art.7, ISSN 2559-2033, accesat în  
  13. ^ „www.bibliotecivalcene.ro”. bibliotecivalcene.blogspot.com. Accesat în . 
  14. ^ „Știri locale - ultimele știri”. adevarul.ro. Accesat în . 
  15. ^ „Biblioteca Nationala a Romaniei”. www.bibnat.ro. Accesat în . 
  16. ^ „Index of /greenstone/collect/deva/index”. greenstone.bjc.ro. Accesat în . 
  17. ^ „SERVICII”. Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" Onești. Accesat în .