Sari la conținut

Portal:Imperiul Bizantin/Articol selectat/4

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Harta Constantinopolului Bizantin

Constantinopol (greacă Κωνσταντινούπολις, Κωνσταντινούπολη – Konstantinoúpolis, Konstantinoúpoli; latină Constantinopolis; turcă otomană قسطنطینیه, Kostantiniyye; acum turcă İstanbul) a fost capitala Imperiului Bizantin, Imperiului Latin și Imperiului Otoman. El a fost fondat în anul 330 î.Hr. sub denumirea de Bizanț ca noua capitală a Imperiului Roman de către Constantin cel Mare, în cinstea căruia a fost numit. În secolul al XII-lea, orașul a fost cel mai mare și cel mai bogat oraș din Europa.

În timpul celei de-a patra cruciade din 1204 el a fost ocupat și jefuit și apoi recapturat de forțele Imperiului de la Niceea conduse de Mihail al VIII-lea Paleologul în 1261.

Orașul a fost fondat inițial ca o colonie greacă sub numele de Bizanț, în secolul al VII-lea î.Hr. Acesta a luat numele de Konstantinoupolis („orașul lui Constantin”, Constantinopol), după ce împăratul roman Constantin I a schimbat capitala imperiului de la cea istorică, Roma, la Bizanț în anul 330 d.Hr. și a desemnat noua capitală Nova Roma sau „Noua Romă”. Denumirea modernă a orașului dată de turci, Istanbul, provine de la fraza greacă eis tin polin (εις την πόλιν), care înseamnă „în oraș”. Această denumire s-a folosit în limba turcă împreună cu Kostantiniyye, o adaptare mai formală a originalului Constantinopol. S-a numit Constantinopol până în secolul al 20-lea, de-a lungul perioadei existenței legilor otomane, în timp ce cea mai mare parte a limbilor occidentale au continuat să se refere la oraș ca Constantinopol până în secolul al 20-lea. După crearea Turciei în 1923, guvernul turc a început să se opună în mod oficial utilizării denumirii de Constantinopol în alte limbi și a cerut ca să se folosească un nume comun pentru oraș.

Citește mai mult...