Petru Fotesco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petru Fotescu
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Balta, Gubernia Podolia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Chișinău, Republica Moldova Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Central din Chișinău[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus ()
 Republica Populară Ucraineană ()
 Regatul României ()
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste ()
 Republica Moldova () Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
railway worker[*][[railway worker (occupation related to railroad networking)|​]]
mecanic de locomotivă[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

PremiiMedalia „Secera și Ciocanul”[*]
Ordinul Lenin
medal «V oznamenovanie 100-letia so dnea rojdenia Vladimira Ilicea Lenina»[*][[medal «V oznamenovanie 100-letia so dnea rojdenia Vladimira Ilicea Lenina» (commemorative medal of the Soviet Union)|​]]
Medalia „Pentru Merit în Muncă în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941–1945”[*]
Medalia „Pentru vitejie în muncă”[*]
Medalia „Veteran al muncii”[*]
Partid politicPCUS

Petru Fotesco (în rusă Пётр Игнатьевич Фотеско, transliterat: Piotr Ignatievici Fotesko; n. , Balta, Gubernia Podolia, Imperiul Rus – d. , Chișinău, Republica Moldova) a fost un mecanic de locomotivă sovietic moldovean care a activat la Depoul de locomotive din Chișinău. În anul 1966 fost distins cu titlul de Erou al muncii socialiste, de asemenea, cu insigna „Feroviar de onoare”.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 7 iunie 1913 în orașul Balta, gubernia Podolia (Imperiul Rus), într-o familie de muncitori moldoveni. Din 1918 până în 1940 a locuit în Basarabia, atunci parte a României.

Și-a început cariera în 1928 ca muncitor de ocazie. În 1932, începe să lucreze în transportul feroviar ca mecanic la depozitul de locomotive din Chișinău. După ocupația sovietică a Basarabiei, a început să lucreze ca asistent de locomotivă.

La începutul Războiului Germano-Sovietic, îndeplinea funcția conducerii evacuării materialului rulant în regiunea Rostov. În timpul războiului, a lucrat la construcția liniei de cale ferată Bataisk–Aksai, apoi ca mecanic la un depozit al căii ferate Așgabat din RSS Turkmenă.

După reocuparea Basarabiei, s-a întors la Chișinău la slujba anterioară, ca asistent mecanic de locomotivă. În 1948 a devenit șofer de locomotivă. În 1961 a început să lucreze ca șofer de locomotivă Diesel.

A obținut rezultate deosebit de mari în timpul „planului de șapte ani” (1959-1965), devenind unul dintre cei mai buni mecanici de locomotivă diesel din republică.

Prin decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 4 august 1966, pentru succesele remarcabile obținute în „îndeplinirea sarcinilor planului de șapte ani în transport, dezvoltarea și reconstrucția tehnică a căilor ferate”, a fost decorat cu titlul de „Erou al Muncii Socialiste” cu prezentarea Ordinului lui Lenin și a medaliei de aur „Secera și Ciocanul”.

În 1968 a devenit pensionar, dar a continuat să lucreze ca mecanic la depoul de locomotive din Chișinău. Numele său a fost inclus în „Cartea de Onoare de Aur a RSS Moldovenești”, precum și în „Cartea de Onoare a Depoului de Locomotive din Chișinău”.

A fost ales deputat al Sovietului Suprem al RSS Moldovenești al convocărilor a VI-a și a VII-a (1963–1971). Ca membru al PCUS, a fost delegat la Congresele IX (1960) și XV (1981) ale Partidului Comunist al RSSM.

A decedat în Chișinău la 16 octombrie 1999, fiind înmormântat la cimitirul armenesc.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e https://warheroes.ru/hero/hero.asp?id=35765  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Малашёнков Е. ru Фотеско Пётр Игнатьевич. Pagina web «Герои страны» (Eroii țării).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Музалевский, М. В. Герои Социалистического Труда: биобиблиографический словарь. – Т.1. - РИЦ Кавалер, 2008.
  • Герои Социалистического Труда Молдавии / Г. Ф. Савченко, В. И. Царанов.. — Кишинёв: Картя молдовеняскэ, 1984. — 701 с.
  • Советская Молдавия--краткая энциклопедия. Глав. ред. Молдавской Сов. энциклопедии, 1982 — Всего страниц: 709.