Parcul Național Vanoise

45°20′N 6°10′E (Parcul Național Vanoise) / 45.333°N 6.167°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parcul Național Vanoise
Categoria II IUCN (Parc național)
Harta locului unde se află Parcul Național Vanoise
Harta locului unde se află Parcul Național Vanoise
Poziția Savoie
Franța
Coordonate45°20′N 6°50′E ({{PAGENAME}}) / 45.33°N 6.83°E
Suprafață528 km²  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
Cod CDDA661[1]  Modificați la Wikidata
Parcul Național Vanoise

Parcul Național Vanoise (franceză Parc National de la Vanoise, prescurtat PNV) este un parc național situat în Alpii Graici (Alpes grées) din Franța. El a fost inițiat în anul 1963 pentru protejarea caprei negre din regiune, fiind primul parc național din Franța. În anul 1976 primește diploma europenă pentru protecția naturii și animalelor.

Geografie[modificare | modificare sursă]

PNV este denumirea abreviată a parcului, care se întinde în regiunea Maurienne din Alpii de vest și regiunea Tarentaise, provincia Savoie din regiunea Rhône-Alpes. Parcul are suprafața de 530 km2, din care ca. 50 km2 sunt acoperiți de ghețari, pe teritoriul lui se află peste 40 de vârfuri cu altitudinea de de peste 3000 m deasupra n.m.. Parcul este subîmpărțit în două zone: zona cetntrală cu o supraveghere severă ( 1480 km²) și zona periferică pe teritoriul căruia se află 28 de comune și centrul turistic de administrare al parcului. Altitudinea parcului este între 685 m și 3855 m (La Grande Casse). Latura de est a parcului pe o lungime de 14 km este mărginit de granița cu Parcul Național Gran-Paradiso din Italia.

Vârfuri importante[modificare | modificare sursă]

Fauna[modificare | modificare sursă]

Fauna este reprezentată prin: capra de stâncă (Capra ibex), capra neagră (Rupicapra rupicapra), muflonul (Ovis orientalis musimon), (Marmota marmota), (Gypaetus barbatus), (Aquila chrysaetos) și (Mustela erminea).

Turism[modificare | modificare sursă]

Pe teritoriul parcului sunt ca. 500 km de căi de drumeție (cu Etape R122/123), GR 5 și GR 55), se pot practica sporturile de iarnă cu excepția lui Val-d'Isère, Tignes și Trois Vallées unde sunt regulamente severe de protecție a naturii. In parc există de asemenea o rețea de colibe pentru popas administrate de „Club Alpin Français”.



Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parcul Național Vanoise
  1. ^ Nationally designated areas inventory, accesat în