Sari la conținut

Paltiel Zamoșcin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paltiel Zamoșcin
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Bender, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani) Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
CetățenieRusia Imperiul Rus
Ocupațiescriitor
poet
publicist
vânzător Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiOdesa[1] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba idiș
limba ebraică Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicIujnorossiiski soiuz rabocih[*][[Iujnorossiiski soiuz rabocih |​]]  Modificați la Wikidata
StudiiBergakademie Berlin
Limbilimba ebraică
limba idiș

Paltiel Zamoșcin (în rusă Палтиел Мунишевич Замощин; n. , Bender, Imperiul Rus – d. , Viena, Austro-Ungaria) a fost un scriitor, poet și publicist evreu basarabean.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în orașul Bender (Tighina) din gubernia Basarabia, Imperiul Rus. Familia s-a mutat la Odesa când el era copil. A studiat acasă Talmudul și limba ebraică sub îndrumarea lui Peretz Smolenskin.[2] Ulterior, a studiat la o școală comercială și la Politehnica din Berlin,[3] dar a fost forțat să renunțe la studii și să se întoarcă la Odesa în 1870, când afacerea comercială a tatălui nu a mers prea bine.[4]

Fiind ocupat cu comerțul, a început să publice poezii și articole în diverse periodice în ebraică (Gamelitz, Gaboker-Or, Gakarmel) și în idiș (Kol Mevaser). Începând cu anii 1880 a scris în principal în idiș, s-a angajat în jurnalism și publicistică, iar ca poet a publicat în colecțiile Heusenfreind de Mordhe Spector și alte publicații. S-a păstrat corespondența lui Zamoșchin cu Șalom Aleihem, care l-a atras să coopereze într-o serie de colecții de volume populare idiș.[5]

În 1898, băiatul său a fost arestat pentru participarea la Uniunea Muncitorească din Sudul Rusiei (din care a făcut parte și viitorul revoluționar sovietic Lev Troțki). După eliberarea acestuia, Paltiel Zamoșcin s-a mutat împreună cu familia sa la Berlin, din cauza creșterii antisemitismului din Imperiul țarist. A locuit în Berlin și Leipzig, apoi s-a stabilit la Viena, unde a decedat în 1909. A fost îmormântat în cimitirul evreiesc din capitala austriacă.

Nepoata sa, Gesia (1877-1961, fiica fratelui său, omul de afaceri Șmil Zamoșcin), a fost mama pianistului Emil Gilels și a violonistei Elizaveta Gilels.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ (PDF) http://web.archive.org/web/20160304041545/http://archive.odessa.gov.ua/files/derjarhiv/INFO/about_us/fond_359_jewish_desk_database.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ ru Scurtă biografie la Enciclopedia evreiască rusă
  3. ^ Die possemejnyje Listen der Odessaer Bürger-Juden 1883-1916: Sein Bruder Schmil Munischowitsch Samoschtschin wohnte in der Kanatnaja-Straße, Haus 86. Quellen: Zalmen Reyzen, Leksikon, vol. 1 (with a bibliography)
  4. ^ Посемейные списки одесских мещан-евреев Arhivat în , la Wayback Machine.: Его брат Шмил Мунишович Замощин проживал по адресу Екатерининская улица, дом 86.
  5. ^ ru Biografie la Enciclopedia evreiască a lui Brockhaus și Efron

Legături externe[modificare | modificare sursă]