Sari la conținut

Pădurea Călugărească

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Călugărească
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Călugărească
Harta locului unde se află Pădurea Călugărească
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția România
Județul Olt
Cel mai apropiat orașDrăgănești-Olt
Coordonate44°09′34″N 24°34′56″E () / 44.15944°N 24.58222°E[1]
Suprafață40 ha
Înființare1995, declarat în 2000

Pădurea Călugărească este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier) situată în județul Olt, pe teritoriul administrativ al comunei Radomirești.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală întinsă pe o suprafață de 40 hectare[2] se află în partea central-estică a județului Olt, pe teritoriul vestic al satului Crăciunei, lângă drumul județean (DJ653) care leagă localitatea Stoicăneștii de Radomirești, în imediata apropiere a ariei naturale protejate cunoscută sub denumirea de Rezervația de bujori a Academiei[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și reprezintă o zonă împădurită din nord-vestul Câmpiei Boianului (o subdiviziune a Câmpiei Române), cu rol de protecție pentru păduri dacice de stejar.

Biodiversitate[modificare | modificare sursă]

Cer (Quercus cerris)

Aria naturală dispune de două tipuri de habitate, astfel: păduri de silvostepă eurosiberiană cu specii de stejar comun (Quercus robur) și păduri ponto-sarmatice cu stejar pufos (Quercus pubescens), stejar brumăriu (Quercus pudunculiflora) și cer (Quercus cerris)[5].

La nivelul ierburilor vegetează mai multe specii floristice, printre care: brândușă galbenă (Crocus moesicus), brândușă de toamnă (Crocus banaticus), angelică (Angelica archangelica), coada-mielului (Verbascum phoeniceum), scântietoare (Potentilla argentea), alior (Euphorbia cyparissias) sau pălăria-cucului (Geranium phaerum).

Rezervația naturală Pădurea Călugărească și Rezervația de bujori a Academiei se suprapun site-ului Natura 2000 - Pădurea Călugărescă[6].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]