Sari la conținut

Oameni și angrenaje

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Oameni și angrenaje
Informații generale
AutorErnesto Sábato
Ediția originală

Oameni și angrenaje apare în 1951, reprezentând pentru Ernesto Sábato "expresia dezordonată a unui om al timpurilor noastre, obligat să reflecteze asupra haosului care-l înconjoară." În acest volum el analizează ideea de progres al umanității, de la momentul apariției sale și până în prezent, precum și perspectivele acesteia.

Eseul este structurat în patru părți:

  • "Esența Renașterii". Pentru Sábato progresul rațiunii a început mai devreme de această epocă, consolidându-se în același timp cu puterea banului. Paradoxurile Renașterii sunt discutate în amănunt, în concluzie afirmându-se că această epocă a constituit "o deșteptare a omului profan, dar într-o lume profund transformată de gotic și creștin".
  • "Universul abstract". Tema acestei părți este procesul de abstractizare continuă a gândirii (după Renaștere) și modul în care aceasta a lărgit sfera de acțiune a omului. Sabato reproșează însă științei dezumanizarea la care supune lumea.
  • "Rebeliunea omului". Face o trecere în revistă a reacțiilor omenirii la dezumanizare: romantismul, marxismul, existențialismul.
  • "Artele și literele în criză". Criza societății are ecouri și în domeniul artelor. Sábato discută în ultima parte despre romanul modern, suprarealism și comentează ideile lui Ortega y Gasset referitoare la dezumanizarea artei.

Deși în Oameni si angrenaje predomină o viziune sumbră, autorul nu își pierde speranța în capacitatea omului de a lupta pentru a se înălța deasupra condiției sale, oricât de mari ar fi piedicile care îi stau împotrivă.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Ernesto Sabato, "Eseuri", vol.1, trad. Ileana Scipione, ed. RAO, Bucuresti, 2004.