Neftali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Neftali
נפתלי

Neftali, așa cum a fost imaginat de pictorul Francisco de Zurbarán, circa 1640-1645
Date personale
NăscutHaran
Decedat6 Tishrei
Egiptul antic
PărințiIacob Modificați la Wikidata
Frați și suroriDina
Iosif
Simeon
Levi
Iuda
Beniamin
Dan
Zabulon
Isahar
Gad
Ruben
Așer Modificați la Wikidata
CopiiJahzeel[*][[Jahzeel |​]]
Guni[*][[Guni |​]]
Jezer[*][[Jezer |​]]
Shillem[*][[Shillem |​]] Modificați la Wikidata
Venerație
Venerat îniudaism, creștinism
Sărbătoaredata morții, în cultul iudaic - la 6 Tishrei
la creștinii ortodocși și greco-catolici - în Duminica Sfinților Strămoși - prima duminică dinainte de Crăciun
la romano-catolici, precum și la anglicani și la alți protestanți - la 1 noiembrie, Sărbătoarea Tuturor Sfinților
Sfinți

Neftali (după forma grecească Νεφθαλί, din ebraică: נַפְתָּלִי -Naftali) este un personaj biblic, din Biblia ebraică sau Vechiul Testament, al șaselea fiu al patriarhului Iacob, mama lui fiind Bilha, servitoarea Rahelei. Urmașii lui Neftali au format tribul israelit sau ebraic Neftali sau Naftali. După narațiunea biblică, la Ieșirea evreilor din Egipt și așezarea lor în Canaan, ei au luat cu ei oasele lui Neftali și le-au îngropat în Canaan în locul care a primit denumirea Kadesh Naftali.

Așezarea geografică a triburilor israelite în Canaan sau Țara Israel, după narațiunea biblică. Tribul Neftali se afla în nordul țării

Numele[modificare | modificare sursă]

Etimologie populară[modificare | modificare sursă]

Originea numelui Neftali este explicată în textul biblic prin conflictele și certurile Rahelei cu sora ei, Lea, care a stârnit invidie prin faptul că i-a născut fii soțului lor comun, Iacob. După ce Bilha i-a născut în contul Rahilei pe Dan și Neftali, Rahila s-a văzut răzbunată și l-a chemat pe cel de-al doilea copil Neftali adică "Lupta mea"

„וַתַּהַר עוֹד-וַתֵּלֶד, בִּלְהָה שִׁפְחַת רָחֵל: בֵּן שֵׁנִי, לְיַעֲקֹב. וַתֹּאמֶר רָחֵל, נַפְתּוּלֵי אֱלֹהִים נִפְתַּלְתִּי עִם-אֲחֹתִי-גַּם-יָכֹלְתִּי; וַתִּקְרָא שְׁמוֹ, נַפְתָּלִי”

(Cartea Genezei 30:7-8)

„Și a zămislit iarăși Bilha, roaba Rahilei, și a mai născut un fiu lui Iacov; iar Rahila a zis: "Luptă dumnezeiască (naftuley elohim) m-am luptat cu sora mea, am biruit (niftálti im ahotí vegam yaholti) și am ajuns deopotrivă cu sora mea!" De aceea i-a pus numele Neftali.(vatikrá shmo Naftali)”
Tipăritură, înfățișând pe Neftali, realizată de Philip Medhurst (1970) după o gravură de Jacob de Gheyn II (1565-1629) și aflată în posesia rev.Philip de Veer din St. George’s Court, Kidderminster,Anglia
Simbolul tribului Neftali pe un timbru poștal al Israelului din 1955, creația lui G.Hamori

Binecuvântarea lui Naftali de către Iacob[modificare | modificare sursă]

În binecuvântarea lui Iacob adresată fiilor săi se spune:

„אַיָּלָה שְׁלֻחָה-הַנֹּתֵן אִמְרֵי-שָׁפֶר”

(Ayalá shluha - hanoten imrey shafer)

„Naftali, cerboaică slobodă: el rostește graiuri minunate”

(Cartea Genezei, 49:21) Targum Pseudo Yonatan, o traducere a Bibliei ebraice în limba arameică, îi atribuie lui Neftali calități de alergător iute de picior, ceea ce ar corespunde cu atributul de cerboaică din binecuvântarea lui Iacob. Cerboaica sau ciuta a devenit simbolul tribului Neftali.

Alte mențiuni ale lui Naftali[modificare | modificare sursă]

În timpul foametei în țara Canaanului, împreună cu nouă din frații săi, Naftali a „coborât” în Egipt pentru a procura mâncare, lăsându-l pe Binyamin cu tatăl lor, Iacob. Mai apoi ei l-au adus în Egipt și pe Binyamin, iar în cele din urmă, și pe Iacob. În Talmud, în tratatul Suta (13:1) se povestește despre Naftali în povestea înhumării lui Iacob. Esav pretindea ca locul mormântului este proprietatea sa, și nu a îngăduit fiilor lui Iacob să-și înmormânteze tatăl. Atunci, Naftali, cel iute de picior, a plecat în goană în Egipt, pentru a aduce de acolo actul de cumpărare, care dovedea că locul a fost cumpărat de Iacob. Dupa cartea Yalkut Shimoni, în pericopa Shemot (Exodul),se preciza ca Naftali s-a născut la data de 5 Tishrei, in anul 2195 de la Facerea Lumii și că a trăit 133 ani. În schimb, în Testamentul celor Doisprezece Patriarhi, care a rămas apocrif, nefiind acceptat în canonul Bibliei ebraice, scria că Naftali a trait 137 ani și că a fost înmormântat în Egipt.

Familia[modificare | modificare sursă]

După Cartea Genezei 46:24, Naftali a avut patru fii: Iahțeel, Guni, Iețer și Șilem. Numele soției sau soțiilor sale nu este menționat. Împreună cu familia, și restul clanului, el a emigrat în Egipt, unde urmașii săi au rămas până la Exod.

Mormântul[modificare | modificare sursă]

Mormintele atribuite lui Asher și Naftali, fiii lui Iacob, la Kadesh Naftali

După literatura rabinică fiii lui Israel au adus pe toți fiii lui Iacob pentru a fi îngropați în Țara Israelului (Canaanul de odinioară)[1]. În Cartea Sefer Hayashar,Midrash Agada, se povestește: "Și au îngropat sicriile părinților lor... și pe Naftali și i-au îngropat la Kadesh Naftali, fiecare la locul său, ce i-a fost dat fiilor săi" În zilele noastre locul de îngropăciune al lui Neftali este atribuit unui mormânt situat pe șoseaua 899 vis a vis de Tel Naftali , în Muntii Naftali, din estul Galileei superioare. El este notat ca locul sfânt nr.133 de după secolul al VII-lea de pe Lista locurilor sfinte a Ministerului serviciilor religioase din Israel. Data morții sale este considerată ziua de 6 Tishrei

Testamentul lui Neftali[modificare | modificare sursă]

Informații suplimentare: Testamentul celor Doisprezece Patriarhi

În acest text apocrif cu elemente apocaliptice, este amintită o genealogie a Bilhei, al cărei tată ar fi fost Rotheus. Neftali poruncește fiilor săi să aibă frică de Dumnezeu, să-l slujească și să-l urmeze, și îi previne sa nu se asocieze cu fiii lui Iosif, ci cu fiii lui Levi și Iuda. El le împărtășește viziunea sa asupra împărțirii triburilor lui Israel, și le spune ca Avraam a fost ales de Dumnezeu pentru credința sa. [2] O copie a Testamentului lui Neftali a fost descoperită la Qumran între Manuscrisele de la Marea Moartă din grota 4 (4Q21)

Celebrare în creștinism[modificare | modificare sursă]

Prorocul Isaia (23b-9,3) este citat în Evanghelia după Matei care povestește cum Isus a plecat în Galileea, și a venit să locuiască la Cafarnaum, pe malul Mării Galileei, în ținuturile lui Zabulon și Neftali, împlinind spusele lui Isaia:

„Pământ al lui Zabulon și pământ al lui Neftali, pe drumul spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor! Poporul care stătea în întuneric a văzut o lumină mare, iar celor care stăteau în regiunea și în umbra morții le-a răsărit o lumină”

.

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici în Duminica dinainte de Crăciun se sărbătorește Duminica Sfinților Strămoși inclusiv „Pomenirea patriarhului Neftali, fiul lui Iacob, a cărui seminție este numeroasă”. [3] Biserica romano-catolică, precum și cea anglicană și celelalte biserici protestante venerează pe Neftali împreună cu ceilalți patriarhi evrei la 1 noiembrie de Sărbătoarea Tuturor Sfinților

Note și referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Talmudul Ierusalimic Suta pagina 8,72, capitolul 1 Halackha
  2. ^ The Testaments of the Twelve Patriarchs, R. H. Charles
  3. ^ după saitul calendar-ortodox.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]