Sari la conținut

Michel Bouquet (pictor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la Michel Bouquet (pictor). Pentru alte sensuri, vedeți Michel Bouquet (dezambiguizare).
Michel Bouquet
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Lorient, Lorient Agglomération⁠(d), Franța Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[5] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[6] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiDordrecht[7] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata

Michel Bouquet (n. , Lorient, Lorient Agglomération⁠(d), Franța – d. , Paris, Franța) a fost un pictor francez.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Până în anul 1830, Michel Bouquet a frecventat Universitatea Politehnică din Lorient. Elev al lui Theodore Gudin, el a început să picteze lucrări cu tematică marină și a debutat la Salonul Oficial din anul 1835, cu un tablou intitulat Vue prise à Lorient. Ulterior, el s-a dedicat peisagisticii pictând cu predilecție imagini din Bretania și a câștigat medalia de clasa a 3 - în anul 1839. După această expoziție, el a decis, la fel ca mulți alți artiști tineri seduși de lucrările lui Decamps și Prosper Marilhat, să facă o excursie în Orient. Bouquet a vizitat Sicilia, Grecia, Asia Mică, Constantinopolul, Moldova și Valahia, Ungaria, Algeria, făcând diferite desene și schițe după peisajele pe care le-a întâlnit în diferitele țări pe care le-a vizitat. Schițele au stat la baza picturilor în ulei sau a pastelurilor pe care le-a realizat ulterior, lucrări care au fost mai apoi foarte apreciate de critica de artă.

Bouquet a vizitat Scoția și a expus pastelurile realizte în anul 1850. El nu a renunțat la reprezentarea în lucrările sale a locurilor din zona unde s-a născut. În anul 1845 a primit din partea Ministerului de Interne francez comanda de a picta un peisaj numit Vue de Lorient. În perioada 1853 - 1856 a expus cu greutate peisajele realizate în Normandia și Bretania. A câștigat medalia clasa a doua a Salonului Oficial din anul 1847 și din 1849. Ca pictor, el a reușit să surprindă în picturile sale efemeritatea momentelor inedite de lumină și umbră ce apar în natură. A fost un specialist în înfățișarea transparențelor acvatice, în efecte ale luminozității cerului și în verdeața rece a peisajului. Michel Bouquet a fost un colorist genial și s-a distins inclusiv în tehnica pastelului.

Artistul a publicat o mulțime de litografii, un album, în anul 1840 la Paris, cu douăsprezece plăci cu peisaje făcute pe vremea în care a vizitat principatele dunărene și două cărți referitoare la Scoția. Una dintre ele intitulată The Tourist's Ramble in the Highlands a fost publicată la Londra și cealaltă la Paris în anul 1852. El a făcut mai multe desene publicate în revista l’Illustration cu peisaje din Scoția

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d RKDartists, accesat în  
  2. ^ a b c d Michel Bouquet (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
  3. ^ a b c d Michel Bouquet, Autoritatea BnF 
  4. ^ a b Michel Bouquet, Baza de date Léonore 
  5. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  6. ^ RKDartists, accesat în  
  7. ^ RKDartists, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]