Sari la conținut

Louis Auguste, Prinț de Dombes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Louis Auguste de Bourbon
Prinț de Dombes
Date personale
Nume la naștereLouis Auguste de Bourbon
Născut4 martie 1700(1700-03-04)
Palatul Versailles, Franța
Decedat (55 de ani)
Palatul Fontainebleau, Fontainebleau, Franța
Cauza decesuluiDuel Modificați la Wikidata
PărințiLouis Auguste de Bourbon
Louise Bénédicte de Bourbon
Frați și suroriLouis Charles de Bourbon[*][[Louis Charles de Bourbon (French noble)|​]]
Louise Françoise de Bourbon, Mademoiselle du Maine[*][[Louise Françoise de Bourbon, Mademoiselle du Maine (French noble (1707-1743))|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiLanguedoc[1] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[2] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriconte
Familie nobiliarăCasa de Bourbon

Louis Auguste de Bourbon, Prinț de Dombes (4 martie 1700 - 1 octombrie 1755[3]) a fost nepot al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a metresei sale, Madame de Montespan.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Palatul Versailles la 4 martie 1700, Louis-Auguste a fost al patrulea copil al lui Louis Auguste de Bourbon, Duce de Maine și a soției sale, Louise Bénédicte de Bourbon. La naștere a primit titlul de Prinț de Dombes.[4]

Spre deosebire de tatăl său, Dombes a avut abilități militare. A servit sub renumitul comandant militar Prințul Eugen de Savoia în Războiul austro-turc (1716–1718). De asemenea, a luptat în Războiul polonez de succesiune (1733–1738) și în Războiul de Succesiune Austriacă (1740–1748).

După decesul tatălui său (de care a fost foarte apropiat) la 14 mai 1736, la castelul Sceaux, el a moștenit cea mai mare parte din avere și titlurile tatălui său. A devenit general colonel a Cent-Suisses et Grisons (1710), guvernator de Languedoc (1737) și Conte de Eu (1736).

În locul curții vărului său Ludovic al XV-lea al Franței, el a preferat Castelul d'Anet, pe care a continuat să-l înfrumusețeze. Pentru a furniza apă pentru grădinile sale, el a creat un sistem hidraulic pe care l-a instalat în parcul domeniului în apropierea râului Eure. Îi plăcea să vâneze pe marile sale domenii de Eu.

Louis Auguste a rămas celibatar și a murit fără copii. O posibilă mireasă a fost verișoara lui, Charlotte Aglaé d'Orléans, fiica lui Philippe d'Orléans și a Françoise Marie de Bourbon și o altă verișoară, Louise Anne de Bourbon, fiica Ducesei de Bourbon Louise Françoise, sora mai mică a Ducelui de Maine. Totuși, aceste planuri nu s-au materializat.

Louis-Auguste a murit la 1 octombrie 1755, la vârsta de 55 de ani, într-un duel la Fontainebleau. Fratele lui mai mic, Louis Charles, a fost moștenitorul său.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ Louis-Auguste de Bourbon
  4. ^ an older brother Louis Constantin de Bourbon (1695-1698) had held the title previously.