Sari la conținut

Ioan Bilțiu-Dăncuș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Bilțiu-Dăncuș
Date personale
Născut13 martie 1892
Ieud, Maramureș, comitatul Maramureș, Regatul Ungariei
Decedatsecolul al XX-lea
Cetățenie România Modificați la Wikidata
OcupațieÎnvățător

Ioan Bilțiu-Dăncuș (n. 13 martie 1892, Ieud, Maramureș, comitatul Maramureș, Regatul Ungariei – d. secolul al XX-lea) a fost delegat al Reuniunii învățătoriulor români din Maramureș la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918[1].

Biografie[modificare | modificare sursă]

A urmat Școala Normală de învățători din Sighet și cursurile fără frecvență ale Universității din Cluj. A fost învățător și profesor de limba română si franceză la liceul Dragoș Vodă din Sighet.

A înființat prima gazetă românească din Maramureș, ziarul Sfatul din Sighet. A desfășurat o intensă activitate publicistică, colaborând la publicațiile locale Sfatul, Gazeta Maramureșeană, Maramureșul, Graiul Maramureșului, precum si la diverse publicații centrale[1].

În noiembrie 1918 a fost secretar al Consiliul Național Român al comitatului Maramureș. La 1 decembrie 1918 a reprezentat Reuniunea învățătorilor români din comitatul Maramureș.

În 1919 a fost luat prizonier de trupele maghiare pe linia demarcațională de la Săpânța, dar a fost salvat de armata română care între timp ocupase zona[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Ioan I. Serban, Dictionarul Personalitatilor unirii. Trimisii Romanilor Transilvaneni la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, Alba Iulia, 2003, pp. 235-236

Vezi și[modificare | modificare sursă]