Sari la conținut

Facultatea Pontificală Sfântul Bonaventura

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Facultatea Pontificală Sfântul Bonaventura - Seraphicum din Roma

Facultatea Pontificală Sfântul Bonaventura colocvial Seraphicum este un ateneu cu sediul în Roma având ca și preocupare majoră formarea spirituala si intelectuală a viitorilor preoți romano-catolici aparținand Ordinului Fraților Minori Conventuali, cultivând indeosebi științele umane, în mod particular, cele teologice și filozofice.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Facultatea Pontificala "Sfantul Bonaventura" aparține Ordinului Fraților Minori Conventuali, ordin fondat de sfântul Francisc de Assisi în anul 1223. Această facultate fost fondată la Roma de către papa Sixtus al V-lea în anul 1587 cu Constituția Apostolica "Ineffabilis divinae Providentiae" din 18 decembrie 1587. În anul 1873, odata cu legea de expropriațiune și de ocupație a Facultați Pontificale Sfântul Bonaventura, activitatea scolastica este suspendata. În anul 1895 activitatea acestei facultăți a fost reluată. La început această facultate nu a funcționat ca facultate pontificală, acest titlu fiindu-i adăugat în anul 1905. În anul 1936 au fost aprobate noile statute ale facultății, care a primit noua titulatură de facultate pontificală. În anul 1964 sediul a fost transferat în zona Eur, mai precis în zona Laurentina. În anul 1974 a avut loc vizita cardinalului Karol Wojtyła, viitorul papă Ioan Paul al II-lea.

Obiective și Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Seraphicum - exteriorul biblioteci

Facultatea Pontificală "Sfântul Bonaventura", are ca prioritate majoră formarea viitorilor preoți romano-catolici aparținand "Ordinului Fraților Minori Conventuali, ce provin din diferite colțuri ale lumii. În prezent, studenți ce studiaza în aceasta facultate provin din țări precum: India, Irlanda, Slovenia, Croația, Indonezia, România, Belarus, Rusia, Polonia. Din România acctualmente sunt șase studenți. Dat fiind că, aceasta facultate aparține Ordinului Fraților Minori Conventuali, formarea sprituală a viitorilor preoți se bazează urmarea "Relgulei sfantului Francisc" și a carismei sale, fiind promovat într-un mod deosebit misionarismul, acesta fiind un punct esențial al Regulei Sfântului Francisc. În ceea ce privește latura intelectuală, se urmarește o buna pregatire filosofică și teologica pentru a răspunde intr-un mod adecvat cerințelor credincioșilor de astazi, dat fiind că, după terminarea studiilor mulți dintre studenți vor lucra in diferite parohi catolice ca și preoți. Facultatea dispune de 7 săli de cursuri, 3 sșli de conferințe, 1 capelă, 1 afiteatru, și o baza de agrement. In anul 2005 la această facultate a fost afiliat Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman "România".

Studenți iluștri[modificare | modificare sursă]

Maximilian Kolbe, profesor, scriitor, misionar și mare teolog al Bisericii Catolice Leone Veuthey, fericit și mare tolog al Bisericii Catolice Petru Tocănel profesor si rector jurist al Biserici Catolice

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  • FACULTATEA PONTIFICALĂ SFÂNTUL BONAVENTURA, ’’Centrul de Studii Academice’’, Roma 2008.
  • COLLEGGIO INTERNAZIONALE SERAPHICUM, ’’Regolamento Interiore’’, Roma 2008.
  • Facultatea Pontificala "Sfantul Bonaventura" − Seraphicum − per i 100 anni di attività accademica. Roma 2004.

Legături externe[modificare | modificare sursă]