Sari la conținut

EcoRocket Comercial

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fondator - ARCA Space, Aerounautică Generală Anunțat - august 2023

Commercial EcoRocket este o serie de rachete rentabile pentru aplicații civile și militare, inclusiv rachete țintă și interceptoare antibalistice. Programul este dezvoltat de ARCA Space și General Astronautics.

Seria CER cuprinde șapte vehicule: CER160, CER500, CER1200, MIRTV, RTV, A1A și A1B. Fiecare dintre aceste vehicule este proiectat având în vedere capabilități și aplicații specifice, răspunzând unei game variate de nevoi în domeniul explorării spațiului și al cercetării.

CER[modificare | modificare sursă]

CER-160.[1][modificare | modificare sursă]

CER-160 este o rachetă ecologică, rentabilă, concepută pentru aplicații civile, cum ar fi cercetarea științifică și activitățile recreative. Spre deosebire de majoritatea rachetelor actuale, CER-160 folosește un amestec neinflamabil și neexploziv de apă și peroxid de hidrogen într-un raport de 30-70, ceea ce îl face ecologic, simplu de operat și rentabil.

Racheta nu folosește electronică și are doar o singură supapă pentru pornirea motorului, nefiind nevoie de pregătire prealabilă aerospațială. Un avantaj important al acestei rachete cu combustibil lichid față de rachetele cu combustibil solid este că altitudinea poate fi setată înainte de lansare, în funcție de masa de combustibil lichid pe care utilizatorul o va pune în rezervor.

CER-160 are un diametru de 0,16 m, o lungime de 7,5 m și o greutate de lansare de 125 kg. Poate atinge o altitudine de 20 km și o viteză de Mach 1,9, cu o sarcină utilă de 3 kg. Racheta se lansează dintr-un recipient cu un diametru de 0,7 m și are 9,6 m înălțime. Propulsorul pentru racheta CER-160 este disponibil comercial peste tot în lume.

CER-160 face parte dintr-o serie de vehicule țintă neofensive dezvoltate de ARCA, o companie care își dezvoltă în prezent primele produse cu aplicații militare. CER-160TR, o versiune similară a CER-160, este în prezent sub omologare militară pentru două forțe militare europene.

Acest vehicul a efectuat un test de lansare în 9 noiembrie 2023, pentru a valida procedura de lansare și secvența de lansare care implică canistra și vehiculul de lansare propriu-zis.[2]

Mai multe videoclipuri, respectiv poze cu lansarea.[3][4]

O versiune îmbunătățită a vehiculului CER-500

CER-500[5][modificare | modificare sursă]

CER-500 este o rachetă ecologică, rentabilă, proiectată atât pentru aplicații civile, cât și pentru cele militare. Utilizează un propulsor neinflamabil și neexploziv, un amestec de apă și peroxid de hidrogen într-un raport de 30-70, ceea ce îl face ecologic, simplu de operat și rentabil. Racheta nu folosește electronică și are doar o singură supapă pentru pornirea motorului, nefiind nevoie de pregătire aerospațială prealabilă.

CER-500 are un diametru de 0,5 m, o lungime de 10 m și o greutate de lansare de 1.600 kg. Poate atinge o altitudine de 30 km și o viteză de Mach 2.1, cu o sarcină utilă de 100 kg. Racheta se lansează dintr-un recipient cu diametrul de 2m și înălțimea de 12m.

CER-500 face parte din seria EcoRocket comercială dezvoltată de EcoRocket de la ARCA[6]. Este proiectat pentru aplicații științifice și recreative la altitudine mare, precum și pentru a servi drept booster și primă etapă pentru rachetele suborbitale. Comenzile pentru sistemul CER-500 vor fi disponibile începând cu iulie 2024.

Acest vehicul a efectuat un test de zbor pe 9 februarie 2023[7]

Unitatea de testare a ARCA în timp ce anunța vehiculul CER-1200

CER-1200[8][modificare | modificare sursă]

CER-1200 este o rachetă inovatoare concepută pentru uz civil, inclusiv cercetare științifică și aplicații recreative. Poate servi, de asemenea, ca booster și primă etapă atât pentru lansatoarele suborbitale, cât și pentru cele orbitale.

Una dintre caracteristicile cheie ale CER-1200 este designul său ecologic și rentabil. Spre deosebire de majoritatea rachetelor actuale, CER-1200 folosește un propulsor neinflamabil, neexploziv, care este un amestec de apă și peroxid de hidrogen într-un raport de 30-70. Acest lucru îl face benefic pentru mediu, simplu și rentabil. Un amestec 50-50 de apă și peroxid de hidrogen este, de asemenea, o opțiune, deși acest lucru ar duce la o pierdere a performanței de zbor.

CER-1200 este ușor de utilizat și nu necesită pregătire aerospațială prealabilă pentru a funcționa1. Nu are electronică și doar o singură supapă pentru pornirea motorului1. Un avantaj important al acestei rachete față de rachetele cu combustibil solid este că altitudinea și viteza pot fi setate înainte de lansare, în funcție de masa de combustibil lichid pe care utilizatorul o pune în rezervor.

În ceea ce privește caracteristicile tehnice, CER-1200 are un diametru de 1,2 m, o lungime de 14,6 m și o greutate uscată de 300 kg. Poate transporta o sarcină utilă de 1.000 kg. Greutatea de lansare este de 11.300 kg, iar timpul de funcționare a motorului este de 60 de secunde. Cu sarcină utilă maximă, poate atinge o altitudine de 40 km și o viteză de Mach 2,6.

CER-1200 se lansează dintr-un recipient care are un diametru de 2,4 m și 16 m înălțime. Pompa de transfer de combustibil este o pompă din oțel inoxidabil, compatibilă cu peroxid de hidrogen, capabilă să transfere amestecul de 8.000 de litri de apă și peroxid de hidrogen în rezervorul CER-1200.

Propulsorul pentru rachete CER-1200 este disponibil comercial peste tot în lume, vândut ca peroxid de hidrogen cu concentrație de 70%. Utilizatorul trebuie să procure local 10.000 kg de peroxid de hidrogen cu o concentrație de 70% pentru a alimenta racheta pentru lansare. După ce racheta este alimentată, rezervorul trebuie presurizat la o presiune de 14 bar, înainte de lansare[9].

Prețul rachetei CER-1200 este de 199.900 de euro. Comenzile pentru sistemul CER-1200 vor fi disponibile începând cu noiembrie 2024. Expedierea se va face în containere standardizate, lungi de 12 m.

CEO-ul companiei, Dumitru Popescu, a scris și un articol despre Vehiculele CER[10].

Un eveniment a avut loc la Cosmobase (unitatea de testare a ARCA) în iulie 2023, unde au fost prezentate 4 vehicule CER-1200.[11]

Acest vehicul este coloana vertebrală a prototipului reutilizabil EcoRocket Heavy de la ARCA, care poate lansa 24 de tone către LEO, și pentru modulul de propulsie universal (UPM)[12]. Cu EcoRocket Heavy, ARCA vrea să exploateze asteroizi.

Rachete țintă[modificare | modificare sursă]

Aceste rachete sunt fabricate în scopuri militare, dar au aceleași caracteristici tehnice și performanțe ca și vehiculele CER. Rachetele sunt aceleași, dar au nume diferite:

CER-160 - CER160TR[13]

CER-500 - CER500TR[14]

CER-1200 - CER1200TR[15]

Știri[16][modificare | modificare sursă]

ARCA Space și General Aeronautics au o pagină de știri pe site-ul CER unde sunt afișate toate evenimentele importante.

RTV și MIRTV[modificare | modificare sursă]

CER-1200RTV[17][modificare | modificare sursă]

CER-1200RTV este un sistem de rachetă conceput pentru a simula Vehicule de reintrare (RV) hipersonice desfășurate de rachete balistice. Scopul CER-1200RTV este de a permite sistemelor antibalistice să intercepteze și să distrugă vehiculul în timpul antrenamentelor. Acest sistem rentabil mărește capacitățile de antrenament ale echipajelor antibalistice, pregătindu-le să facă față mai bine scenariilor din viața reală.

Vehiculul țintă de reintrare (RTV) și propulsorul său sunt lansate cu o rachetă CER-1200RTV. RTV folosește un propulsor neinflamabil, neexploziv, un amestec de apă și peroxid de hidrogen într-un raport de 30-70. Acest lucru îl face benefic pentru mediu, simplu și rentabil. Un amestec de 50-50 de apă și peroxid de hidrogen este, de asemenea, o opțiune, dar cu pierdere de performanță de zbor.

RTV nu folosește electronică și are doar o singură supapă pentru rotirea vehiculului și pornirea motorului, după separarea de vehiculul de transport. Gradul de vizibilitate radar al RTV-ului poate fi controlat încă din faza de producție, variind de la vizibilitate foarte scăzută până la vizibilitate mare radar. Din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, RTV-ul are un diametru de 0,46 m, o lungime de 1,46 m și o suprafață uscată. greutate de 100 kg. Are o greutate de propulsor de 500 kg și o greutate de lansare de 700 kg. Viteza maximă pe care o poate atinge este Mach 6,6.

Propulsorul pentru rachete RTV este un amestec de apă și peroxid de hidrogen în raport 30-70. Utilizatorul trebuie să procure local 80 kg de peroxid de hidrogen cu o concentrație de 70% pentru a alimenta vehiculul pentru lansare. După ce racheta este alimentată, rezervorul trebuie presurizat la o presiune de 14 bar, înainte de lansare.

Prețul RTV-ului este de 9.900 de euro, iar boosterul este de 39.900 de euro. Comenzile pentru sistemul RTV vor fi disponibile începând cu septembrie 2024.

Acest vehicul a efectuat un test de cădere în 4 octombrie 2023, pentru a testa stabilitatea de zbor a vehiculului la presiune dinamică scăzută, fără a utiliza sistemul de stabilizare a rotației. Analize despre test sunt prezentate aici[18].

Videoclipur, respectiv poze de la test sunt aici[19][20]

Vehicul MIRTV la unitatea de testare a ARCA

CER-1200MIRTV[21][modificare | modificare sursă]

CER-1200MIRTV este un vehicul țintă cu reintrare independentă multiplă (MIRTV) conceput pentru a simula în mod activ zborul terminal al unui MIRV nuclear sau convențional lansat de rachete balistice. MIRTV este lansat de racheta CER-1200MIRTV și are o greutate de lansare de 1.000 kg, inclusiv booster-ul, care accelerează MIRTV-ul în timpul coborârii la viteze de până la Mach 4.4. Booster-ul este, de asemenea, capabil să livreze doar un vehicul hipersonic de reintrare (RV) cu o viteză de reintrare de Mach 6,6.

Ambele vehicule sunt proiectate să servească drept ținte pentru antrenarea forțelor antibalistice folosind diverse echipamente de interceptare, cum ar fi MIM-104 Patriot fabricat în SUA, S-300/400/500 și Arrow 2 și David's Sling de fabricație israeliană. Ele fac parte dintr-o serie de vehicule țintă neofensive dezvoltate de ARCA, o companie care își dezvoltă în prezent primele produse cu aplicații militare. Testarea pentru RTV continuă la ARCA, deoarece sistemul va ajunge pe piață în septembrie 2024.

Mai multe poze cu vehiculul MIRTV[22]

Interceptorul A1 la COSMOBAZA

A1, interceptor strategic de rachete balistice și hipersonice[modificare | modificare sursă]

A1A[23][modificare | modificare sursă]

Interceptorul A1A este proiectat să execute interceptări la altitudini extrem de scăzute (100–200 m) pentru a combate detonațiile terestre și subterane ale focoaselor convenționale și nucleare. Conține până la 2.000.000 de pelete, pleavă și flare. Peleții acționează ca proiectile cinetice, în timp ce pleava și fulgerul urmăresc să distrage atenția rachetelor care sosesc. Energia de impact estimată a unei pelete desfășurate de A1A este între 25-130 kJ în cazul unui MIRV desfășurat cu ICBM, sau 12-100 kJ în cazul unei rachete hipersonice. Vehiculul are o înălțime de 11,4 metri și un diametru de 1,2 metri. Interceptorul se lansează dintr-o canistra care are 13 metri înălțime și un diametru de 2,4 metri.

A1B[24][modificare | modificare sursă]

Interceptorul A1B execută interceptări la altitudini joase (1.000–2.000 m) pentru a combate focoasele explozive ale focoaselor convenționale și nucleare1. Conține până la 20.000.000 de pelete. Deoarece A1B trebuie să apere o zonă mai mare și este desfășurat la o altitudine mai mare unde ținta se deplasează la viteze mai mari, granulele sunt semnificativ mai mici decât cele utilizate cu A1A. Energia de impact estimată a unei pelete desfășurate de A1B este între 1,5–5kJ în cazul unui MIRV desfășurat ICBM, sau 0,4–2,6kJ în cazul unei rachete hipersonice.

Ambele interceptoare sunt rachete cu combustibil lichid cu o singură etapă care utilizează Detecție IRST și capabilitățile existente de detectare a radarului de apărare aeriană. Racheta derivă din modulul de propulsie universal EcoRocket (UPM) de la ARCA. Gazele de eșapament ale motorului sunt doar vapori de apă și oxigen, la temperaturi de 80oC. Acest lucru face interceptorul imun la urmărirea IR, permițând în același timp lansarea din centrul DA cu impact minim asupra activelor și personalului din jur. Interceptoarele sunt construite în întregime din materiale compozite care sunt radio transparente și, prin urmare, au o semnătură radar scăzută.

A1A și A1B pot funcționa individual sau împreună, creând un sistem de apărare stratificat. Această opțiune este cerută de tipul de zonă protejată (DA) care prezintă active subterane sau de suprafață, care determină înălțimea detonării focoasei de rachetă la intrare, la nivelul solului sau subteranului, sau explozia aerului. Un alt criteriu de alegere între versiunea A1 față de un DA este tipul de amenințare, convențională sau nucleară.

Interceptoarele A1 nu au electronice la bord, iar întreaga secvență de tragere și zbor se realizează prin sisteme electromecanice. Acest lucru îl face practic imun la acțiunile de război electronic1. De asemenea, salvele interceptoarelor A1 ar putea fi lansate pentru a crește probabilitatea de ucidere și înșelăciune. A1 va funcționa împreună cu sisteme de apărare antirachetă la altitudine mai mare și ar putea chiar să-și folosească capacitățile de detectare și urmărire pentru o detecție cu rază mai mare, chiar și fără interacțiune hardware între aceste sisteme.

Întrucât A1 este lansat din centrul zonei apărate, este echipat cu o parașută proprie de recuperare, din motive de siguranță și reutilizare1. Operatorii A1 își pot expedia astfel interceptoarele înapoi la General Astronautics pentru verificări tehnice și reparații ale focoaselor, generând reduceri semnificative de costuri în comparație cu achiziționarea unei unități nou-nouțe. Vehiculul are o înălțime de 12 metri și un diametru de 1,2 metri. Interceptorul se lansează dintr-o canistra care are 13 metri înălțime și un diametru de 2,4 metri.

Articole despre interceptorul A1[modificare | modificare sursă]

-The A1 Interceptor — The Worst Enemy of ICBMs and Hypersonic Missiles Is Now Their Speed — Part I[25]

-The A1 Interceptor — Anti-Ballistic and Hypersonic Missile Defence — Part II[26]

-The A1 Interceptor — A “Monster” 10 ton Warhead and Its Target Candidates — Part III[27]

Program de parteneriat[28][modificare | modificare sursă]

  1. Dezvoltare tehnică (Nivelul 1): Participanții pot influența configurația focoaselor, optimizarea masei, eficiența propulsorului și integrarea sistemelor locale de detectare.
  2. Arhitectura de implementare (Nivelurile 1 și 2): Participanții pot influența proiectarea silozului, modelele de desfășurare, crearea de apărare stratificată și tacticile de implicare bazate pe nevoile și amenințările locale.
  3. Faza de testare (Nivelurile 1, 2 și 3): Participanții pot participa la diverse teste la facilitățile ARCA, inclusiv teste de motoare de rachetă, teste de tancuri de propulsie, teste de desfășurare a focoaselor, teste de integrare a recipientelor și avionică și detectarea țintei teste de sistem.
  4. Testări de interceptare (Nivelurile 1, 2, 3 și 4): Participanții pot participa la testele de interceptare atât pentru sistemele A1A, cât și pentru A1B.
  5. Fabricarea pieselor (Nivelurile 1, 2, 3 și 4): Participanții pot produce la nivel local un procent de componente ale sistemului A1 care vor fi integrate în interceptoarele lor. Procentul variază de la 40% pentru nivelul 1 la 10% pentru nivelul 4.
  6. „Reducere la achiziționarea primelor zece escadrone” (nivelurile 1, 2, 3 și 4): participanții vor beneficia de reduceri pentru primele zece escadrone A1 achiziționate, variind de la 20% pentru nivelul 1 la 5% pentru nivelul 4. Aceste reduceri se adaugă oricăror reduceri la comenzi mari și o reducere de 10% dacă achiziția este făcută folosind tokenul cripto ARCA AMiE.
  7. „Costul de achiziție de nivel:” Nivelul 1 - 4.000.000 EUR Nivelul 2 - 3.000.000 EUR Nivelul 3 - 2.000.000 EUR Nivelul 4 - 1.000.000 EUR

Modelul 3D al vehiculelor A1A și A1B[29]

Interes din partea forțelor armate de a achiziționa Interceptorul strategic antibalistic A1[modificare | modificare sursă]

Pe 29 februarie, pe Telegram, aceștia au mai spus că au început să negocieze cu patru surse armate din Europa și Asia în ceea ce privește achiziția Interceptorului strategic antibalistic A1[30]. Apoi, aproape o lună mai târziu, au anunțat că au finalizat prima etapă a procedurii de cooperare cu un armata europeană pentru dezvoltarea interceptorului strategic de rachete antibalistice A1[31]. Două zile mai târziu, au anunțat un alt client, o țară aliată NATO din Regiunea Golfului, să coopereze în Programul lor de parteneriat A1[32]. Aproape 2 săptămâni mai târziu, pe 12 aprilie, o altă armată europeană și-a exprimat interesul de a participa la Programul de parteneriat pentru interceptoare de rachete anti-balistice A1[33].

''INTERCEPTOR'' Seria de videoclipuri[modificare | modificare sursă]

De asemenea, ARCA a început să filmeze ''INTERCEPTOR''[34][35] seria video. Aceste serii sunt disponibile pe Patreon pentru 99$. Întregul serial conține 50 de episoade.

  1. [36]-Primul episod este deja filmat și are o durată de 50:28 de minute

-Iată previzualizările pentru acest episod: Preview 1[37]; Previzualizare 2[38]; Previzualizare 3[39]

Omologarea militara[modificare | modificare sursă]

CER-160TR[modificare | modificare sursă]

ARCA va efectua nu mai puțin de trei lansări cu racheta țintă de artilerie de calibrul 160 mm în iunie 2024.

Pregătirile au fost finalizate, iar vehiculul de lansare este în poziție de tragere.(30 mai 2024)

Racheta CER-160TR simulează zborul rachetelor de artilerie de calibre similare și performanța de zbor.

Dotata cu o lentila Luneburg, racheta CER-160TR poate simula si zborul altor categorii de rachete si aeronave, in functie de solicitarea beneficiarilor.

Folosind aceste rachete, forțele antiaeriene și antirachete își vor îmbunătăți calitatea pregătirii trăgând împotriva rachetei de calibru 160 care are un cost mult mai mic în comparație cu produse similare și în plus are un sistem de propulsie ecologic.

Această rachetă este în proces de omologare militară.

Dezvoltarea sistemului CER-160TR este în conformitate cu politica ARCA de a produce exclusiv arme defensive, neletale, veniturile fiind alocate dezvoltării programelor civile AMi Exploration și EcoRocket.

Date operaționale[modificare | modificare sursă]

Vehiculele civile și militare sunt programate să înceapă serviciul pe tot parcursul anului 2024:

CER-160/CER160TR - Martie 2024

CER-500/CER500TR- Iulie 2024

CER-1200/CER1200TR - Noiembrie 2024

RTV/MIRTV - Septembrie 2024

A1A/A1B - Decembrie 2024

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „CER-160” (în engleză). ecorocket. Accesat în . 
  2. ^ Popescu, Dumitru (). „Mission 11 — Artillery Target Rocket Test” (în engleză). Commercial ECOROCKET. Accesat în . 
  3. ^ EcoRocket: Episode 22 - Launch Test, EcoRocket Nano / CER-160 - Color Version on Patreon #EcoRocket, accesat în  
  4. ^ SPACE, ARCA (), ARCA_EcoRocket_Nano_CER-160_Test_5, accesat în  
  5. ^ „CER-500” (în engleză). ecorocket. Accesat în . 
  6. ^ „EcoRocket”. ARCA Space. Accesat în . 
  7. ^ EcoRocket: Episode 19 - Underwater Rocket Engine Test, accesat în  
  8. ^ „CER-1200” (în engleză). ecorocket. Accesat în . 
  9. ^ „Cum arata si ce poate face motorul de racheta pe baza de apa, testat de specialistii romani (Foto&Video)”. Ziare.com. Accesat în . 
  10. ^ Popescu, Dumitru (). „EcoRocket Goes Commercial for Civilian and Military Applications” (în engleză). Commercial ECOROCKET. Accesat în . 
  11. ^ EcoRocket: Episode 21 - EcoRocket Heavy, First Modules Public Presentation, July 1, 2023, accesat în  
  12. ^ „Prezentare EcoRocket”. . 
  13. ^ „CER-160TR”. Commercial EcoRocket. Accesat în . 
  14. ^ „CER-500TR”. ecorocket. Accesat în . 
  15. ^ „CER-1200TR”. Commercial EcoRocket. Accesat în . 
  16. ^ „News”. Commercial EcoRocket. Accesat în . 
  17. ^ „RTV” (în engleză). ecorocket. Accesat în . 
  18. ^ Popescu, Dumitru (). „Mission 16 — Hypersonic Simulated Nuclear Warhead Target, Drop Test” (în engleză). Commercial ECOROCKET. Accesat în . 
  19. ^ Mission 12 & 16, Drop Tests - Color Version on Patreon, #AMiExploration #amiecrypto #arcaspace, accesat în  
  20. ^ SPACE, ARCA (), 85, accesat în  
  21. ^ „MIRTV” (în engleză). ecorocket. Accesat în . 
  22. ^ SPACE, ARCA (), 1_ARCA_MIRTV, accesat în  
  23. ^ „A1A” (în engleză). ecorocket. Accesat în . 
  24. ^ „A1B” (în engleză). ecorocket. Accesat în . 
  25. ^ Popescu, Dumitru (). „The A1 Interceptor — The Worst Enemy of Ballistic and Hypersonic Missiles Is Now Their Speed —…” (în engleză). Commercial ECOROCKET. Accesat în . 
  26. ^ Popescu, Dumitru (). „The A1 Interceptor — Anti-Ballistic and Hypersonic Missile Defence — Part II” (în engleză). Commercial ECOROCKET. Accesat în . 
  27. ^ Popescu, Dumitru (). „The A1 Interceptor — A "Monster" 10 ton Warhead and Its Target Candidates — Part III” (în engleză). Commercial ECOROCKET. Accesat în . 
  28. ^ „PROGRAM DE PARTENERIAT”. 
  29. ^ „A1 Interceptor Model 3D”. 
  30. ^ „ARCA este în prezent. desfășurarea de negocieri cu patru forțe armate din Europa și Asia cu privire la achiziția interceptorului strategic antibalistic A1”. 
  31. ^ „ARCA a finalizat cu succes primul stadiul procedurii de cooperare cu un militar european”. 
  32. ^ „Am răspuns la cererea unei țări aliate NATO din Regiunea Golfului”. 
  33. ^ „Suntem bucuroși să anunțăm că o altă armată europeană și-a exprimat interesul pentru să participe la Programul de parteneriat pentru interceptoare de rachete antibalistice A1”. 
  34. ^ (în ro) INTERCEPTOR: Intro #howto #rocket #engineering #Interceptor #anti-balistic. https://www.youtube.com/watch?v=JO9PF8Dw21M. 
  35. ^ „Magazinul ARCA pe Patreon”. Patreon. Accesat în . 
  36. ^ „Buy "INTERCEPTOR - Episode 1, From Zero to A1" on Patreon | ARCA”. Patreon. Accesat în . 
  37. ^ (în en) INTERCEPTOR - Episode 1, Preview 1: From Zero la A1 #antibalistic #arcaspace #rocket #interceptor. https://www.youtube.com/watch?v=dswufUc0D9w. 
  38. ^ (în ro) INTERCEPTOR - Episodul 1, Previzualizare 2: De la Zero la A1 #antibalistic #arcaspace #rocket # interceptor. https://www.youtube.com/watch?v=FkiH6CSIAZE. 
  39. ^ (în ro) INTERCEPTOR - Episodul 1, Previzualizare 3: De la Zero la A1 #antibalistic #arcaspace #rocket # interceptor. https://www.youtube.com/watch?v=Tp2he9R2Mvc. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]