Sari la conținut

Discuție:Pronunție

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ce e asa de amuzant la acest articol? --Vlad|-> 3 noiembrie 2005 22:29 (UTC)

Păi, cu ce să încep? Să le iau pe rînd:

  • Autorul -- îl recunoşti după stil fără să arunci nici o privire la istoria articolului -- se chinuie din răsputeri să spună în cît mai multe cuvinte ceea ce se poate spune scurt şi la obiect.
  • Prima frază, de introducere, se calcă pe sine pe picioare cu un şir lung de pleonasme: pronunţie, rosteşte, articulate, emite, comunicării orale, vorbirea. Prin comparaţie DEX-ul zice: "A pronunţa = A emite, a rosti sunete, silabe, cuvinte, propoziţii, fraze; a articula." în care, ca dicţionar, a dublat cîteva cuvinte prin sinonime.
  • Uite propoţiţia asta: "Pronunţia este un element important al vorbirii oricărei persoane, indiferent de limba folosită, vârstă, educaţie, situaţia concretă în care este folosită, s.c.l." Iartă-mă că întreb, dar ce vrea să spună? Înţeleg că pronunţia e importantă în vorbire, dar restul e pus numai ca să sune frumos din coadă. Lucrurile evidente nu se pun într-un articol enciclopedic pentru că nu aduc informaţie.
  • O chestie specifică la articolele lui sînt legăturile la prescurtări. În articolul ăsta nu sînt decît două, "ş.c.l." şi "etc." dar prin alte părţi le-a pus mai din belşug. Opinia mea: oamenii care ştiu să citească (de la ipoteza asta pornim, nu?) ştiu deja ce înseamnă "etc." Te sfătuiesc să vezi ce scrie, tot el, în articolele respective (etc., ş.c.l., ş.a.m.d.) pentru a descoperi alte cîteva perle.
  • Ştiai că trebuie să practici pronunţia în fiecare zi? Uite, ne-o spune el, chiar de două ori într-o singură frază: "Ca atare, educaţia şi practicarea vorbirii dar, mai ales, autoeducaţia continuă şi practicarea zilnică a vorbirii sunt factori esenţiali de ridicare a calitaţii pronunţiei."
  • Care or fi muşchii "implicaţi" în "muşchiul diafragmă"?
  • Cînd am văzut că aduce ADN-ul în vorbă m-am bucurat, am crezut că vrea să spună despre identificarea personalului în sistemele de securizare pe baza pronunţiei. Asta ar fi făcut să merite citirea articolului. Dar n-a fost să fie aşa. L-a băgat numai ca să pună o legătură la un articol scris tot de el, ADN.

Nu vreau să zic că n-avem nevoie de un articol despre pronunţie. Dar în forma actuală nu se ridică la nivelul de calitate pe care ni-l dorim. Pentru comparaţie uită-te la en:Pronunciation sau fr:Prononciation.

Tot citind articolele lui am căpătat impresia că se imaginează la catedră, explicînd fel şi fel unor ţînci cu IQ-ul pe jos pe la piciorul broaştei. Eu cred că Wars e de fapt un adolescent care pentru vîrsta lui e foarte isteţ, deşi undeva zice că are 30 de ani de experienţă pedagogică, lucru pe care n-am cum să-l cred.

Uite şi o mică listă de lecturi suplimentare, de acelaşi autor:

N-am nimic cu el, nu te teme. Ce vreau eu este doar o calitate mai mare la articolele româneşti. Atît. În rest văd că e un om civilizat, plin de energie şi cu foarte mult timp la dispoziţie. Trebuie doar ajutat să-şi canalizeze energia acolo unde poate face ceva bun.

Scuze că m-am întins aşa mult. --AdiJapan 4 noiembrie 2005 03:43 (UTC)

:) Ai dreptate ;) nici nu mă uitasem în istoric. Am şi eu oarecari remarci referitoare la redactarea lui Wars (pe care i le-am spus în pagina de discuţie). S-ar putea însă să fie într-adevăr cineva în vârstă care a predat la catedră şi să aibă acest "defect profesional". --Vlad|-> 4 noiembrie 2005 10:39 (UTC)