Sari la conținut

Colegiul Economic Viilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Map
Localizarea liceului

Colegiul Economic Viilor este un liceu din București, situat pe Șoseaua Viilor 38 și este o institutie de învățământ cu o lungă tradiție în pregătirea forței de muncă pentru agenții economici din turism, alimentație și comerț, datând din 1953.

Colegiul Economic Viilor este totodată membru al Asociației Școlilor Europene de Turism și Hotelărie (FIHR) și membru al Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism (ARLIHT); Totodată este Școală Ambasador pentrul Parlamentul European, filială a Casei Corpului Didactic din București și centrul de perfecționare Măiaștri Industriilor Alimentație Publică și Comerț.

La finalul anului școlar 2023-2024, Colegiul Economic Viilor avea o populație școlară de peste 1.400 de elevi pe an (admiși) și 110 de cadre didactice la activ.

Istoric[modificare | modificare sursă]

De la înființarea instituției până în 1960 a funcționat drept Școala Profesională pentru Ucenici (bucătari, ospătari, patiseri); Apoi un an până în 1961 a funcționat drept Școala Profesională Comercială.

În 1971, odată cu înființarea liceelor ​​industriale, a luat naștere Liceul Economic de Alimentație Publică, începând cu trei clase.

Construcția propriu-zisă a actualului sediu a început în anul 1973 și atunci întreaga activitate au început să se desfășoare pe terenul vechiului Liceu Mihai Eminescu de pe Calea Rahovei, unde a rămas până în Martie, 1977.

Imediat după cutremurul din 1977, a fost construită o nouă clădire după modelul școlilor de același tip din Franța și Austria, ca o formă de investiție în domeniul alimentației publice și al turismului.

Din 1976 până în 1981, liceul a fost numit Liceul Economic și de Drept Administrativ numărul 4, iar în perioada 1981-1993 Liceul Economic numărul 4; În perioada 1993-1995, liceul a fost redenumit Grup Școlar Economic Administrativ numărul 4, iar din 1995 până în 2001 a fost numit Grup Școlar Economic Viilor.

Iar în final, din 2001 până în prezent, liceul poartă numele de Colegiul Economic Viilor.[1]

Program educațional[modificare | modificare sursă]

În oferta educațională 2024-2025, Colegiul Economic Viilor pregătea trei profile (specializări) pentru elevii absolvenți de clasa a opta și anume TURISM ȘI ALIMENTAȚIE (168 de locuri în șapte clase), ECONOMIC (96 de locuri în patru clase) și COMERȚ (48 de locuri în două clase).

  1. Pentru profiul TURISM ȘI ALIMENTAȚIE, sunt dispuse două clase pentru specializarea Tehnician în Turism (una fiind de intensiv limba engleză), trei pentru specializarea Tehnician în Gastronomie și una pentru specializarea Organizator Banqueting.
  2. Pentru profiul ECONOMIC, sunt dispuse patru clase pentru specializarea Tehnician în Activități Economice (una fiind de intensiv limba engleză).
  3. Pentru profiul COMERȚ, sunt dispuse o clasă pentru specializarea Tehnician în Comerț și o clasă pentru specializarea Tehnician în Achiziții și Contractări.
  • În plus, pentru învățământul profesional, era dispusă doar o specializare pentru ALIMENTAȚIE PUBLICĂ și anume Calificare Bucătar, doar cu o clasă dispusă.
  1. ^ „Istoric – Colegiul Economic "Viilor" (în engleză). Accesat în .