Sari la conținut

Biserica de lemn din Răstolița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Răstoliţa, vedere din sud, noiembrie 2008
Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Răstolița, județul Mureș, foto: iulie 2011.
Interiorul navei
Catapeteasma
Patimile lui Iisus
Jertfa lui Avraam
Pictura altarului: Sfinții Ierarhi
Ceată de îngeri

Biserica de lemn din Răstolița, comuna Răstolița, județul Mureș, datează din a doua jumătate a secolului XVIII[1]. Are hramul „Sfântul Nicolae”. Codul LMI este MS-II-m-A-15756[2].

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” datează în forma actuală de la sfârșitul secolului al XVIII-lea; dimensiunile foarte mici ale pereților indică însă folosirea unui edificiu anterior.

Planul este dreptunghiular, cu absida răsărireană nedecroșată, de formă poligonală, cu trei laturi. În sistemul de acoperire interoară s-au utilizat atât bolta semicilindrică, de veche tradiție, care acoperă naosul și absida, cât și aceea poligonală di fâșii curbe, adoptată pentru pronaos[1].

Pe latura sudică se desfășoară o prispă cu stâlpi ciopliți, iar spre capătul de vest, după moda moldovenească, a fost construit un pridvor deschis cu clopotniță deasupra, lucrări ce pot constitui faza de refacere a monumentului de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

În anul 1812, zugravul Pavel Dumbrăveanu a pictat pereții interiori, respectivul decor, asupra căruia s-a intervenit ulterior, găsindu-se în stare proastă de conservare[3]. Mai bine păstrată este catapeteasma, realizată de același zugrav.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Cristache-Panait, Ioana (1992). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita, pag. 156
  2. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ Cristache-Panait, Ioana (1992). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita, pag. 157

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii
  • Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6. 
  • Man, Ioan Eugen (). Biserici de lemn din județul Mureș. Monumente de artă populară românească. Alba Iulia: Editura Reîntregirea. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior[modificare | modificare sursă]