Sari la conținut

Biserica Sfânta Treime din Ghimbav

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfânta Treime
Poziționare
Localitateorașul Ghimbav
Țara România
AdresaStr. Avram Iancu 316
Edificare
Data finalizării1780
Clasificare
Cod LMIBV-II-m-B-11701
Cod RAN40223.04

Biserica Sfânta Treime este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Ghimbav.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 40223.04.[2]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Ghimbav (în dialectul săsesc Wedjebich, în germană Weidenbach, în maghiară Vidombák) este un oraș în județul Brașov, Transilvania, România. Prima mențiune documentară este din anul 1342[3].

Biserica[modificare | modificare sursă]

În data de 6 iunie 1773 împăratul Iosif al II-lea a venit pentru prima dată la Brașov și a înnoptat la Ghimbav, într-o casă din apropierea bisericii fortificate. La cererea unei delegații de români, a aprobat construirea bisericii ortodoxe din Ghimbav[4].

Biserica a fost construită în anul 1780 din piatră brută și cărămidă. Pe piatra principală din piciorul Sfintei Mese este încrustată data de 10 iulie 1780. Realizarea acesteia a fost posibilă prin donația făcută de negustorul brașovean Ioan Boghici, librar și editor de cărți, cei care au lucrat la biserică fiind enoriașii parohiei.

Biserica a fost sfințită, în ziua de 7 iulie 1781, pe vremea păstoririi episcopului Sofronie Chirilovici.

Turnul a fost adăugat abia în anul 1830, măsoară 15 metri și este realizat din cărămidă. Biserica are o lungime de 15 m și o lățime de 9 m la abside și 6 m la navă. Pronaosul este separat de naos printr-un zid cu trei deschideri. Șarpanta este din lemn, iar acoperișul este din țiglă solzi.

Pictura în tehnica frescă a fost realizată în anul 1961, de pictorul Iosif M. Vasu, iar în anul 1983 a fost restaurată de același pictor. În pridvor, pe peretele cu ușa de intrare în pronaos, s-a păstrat o pictură din 1814, executată de zugravul Nicolae, reprezentând raiul și iadul[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. patrimoniu.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ „Ghimbav - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  4. ^ „Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime" Ghimbav”. Brasov Tourism. 
  5. ^ „Biserica "Sfânta Treime" Ghimbav”. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfânta Treime din Ghimbav