Sari la conținut

Alexandru Domșa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Domșa
Date personale
Născut1903 Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieinginer Modificați la Wikidata

Alexandru Domșa (n. 1903 la Aiud) a fost un inginer român, cu contribuții în domeniul matematicii.

În 1918 a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. În 1971 a fost decorat cu Meritul Științific clasa I. A fost membru al asociației internaționale Plansce-Gesellschaft für Pulvermtallurgie (Austria) și al Powder Metallurgy Institute (New York).

S-a născut într-o familie modestă, tatăl său fiind fierar. În 1921 a terminat liceul și, prin concurs, a reușit să plece la Viena, unde în 1932 a absolvit Universitatea Tehnică. Între 1929 și 1931 a funcționat ca asistent adjunct la Institutul de Tehnologia Metalelor din cadrul aceleiași universități. În 1931 a absolvit și Institutul de Metalografie și Încercări de Materiale - Technische Versuchanstalt din Viena.

În perioada 1936-1948 a urcat toate treptele ierarhice universitare în cadrul Școlii de Subingineri Electromecanici din Cluj-Napoca. A fost primul rector al Institutului Politehnic din Cluj (actuala Universitatea Tehnică Cluj-Napoca), între anii 1953-1968.

A fost președintele României Juna, director al Centrului de Cercetări Tehnice al Academiei Română și membru în Consiliul Național pentru Știință și Tehnologie. De asemenea, a fost director științific onorific al Centrului de Cercetări pentru Metalurgia Pulberilor din Cluj, iar din 1971 profesor consultant,.

Între 1933 și 1939 a fost șef de secție la Atelierele CFR Cluj.

A susținut peste 200 de comunicări științifice și a publicat 20 de lucrări didactice, tratate, monografii, peste 100 de articole științifice, tehnice și didactice.

Un colegiu tehnic din Alba Iulia îi poartă numele.

Distincții[modificare | modificare sursă]

A fost distins cu Ordinul Meritul Științific clasa I (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Decretul nr. 138 din 20 aprilie 1971 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România privind conferirea unor ordine ale Republicii Socialiste România, art. 3.

Legături externe[modificare | modificare sursă]