Sari la conținut

Aleksandr Vostokov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aleksandr Vostokov
Date personale
Nume la naștereAlexander Woldemar Osteneck Modificați la Wikidata
Născut[2][3][1] Modificați la Wikidata
Kuressaare, Gubernia Livonia, Imperiul Rus[2][3] Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[2][3][1] Modificați la Wikidata
Sankt Petersburg, Imperiul Rus[3][4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatVolkovskoe kladbișce[*][[Volkovskoe kladbișce (One of the largest cemeteries in Saint Petersburg)|​]][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațielingvist
poet
dialectologist[*][[dialectologist (person who practices dialectology)|​]]
traducător Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[5] Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieRumeanțevski muzei[*][[Rumeanțevski muzei (museum in Moscow, Russia)|​]]
Biblioteca Națională a Rusiei[1]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Sf. Vladimir, clasa a II-a[*]
Demidovskaia premia[*][[Demidovskaia premia (national scientific award in Russia)|​]] ()  Modificați la Wikidata

Alexander Khristoforovich Vostokov (născut Alexander Woldemar Osteneck; în rusă Алекса́ндр Христофо́рович Восто́ков; n. , Kuressaare, Gubernia Livonia, Imperiul Rus – d. , Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost unul dintre primii filologi ruși.[6]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie de germani baltici în Arensburg, Gubernia Livonia, și a studiat la Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg. Ca fiul biologic al Baronului de Osten-Sacken, a primit numele Osteneck, pe care a decis să-l rusifice mai târziu în Vostokov („Ost” este cuvântul german pentru „est”, care se traduce în rusă ca „vostok”).[6] I-a plăcut să experimenteze cu limba și, în unul din poemele sale, a introdus numele Svetlana, care a devenit popular prin balada cu același nume a lui Vasili Jukovski.

În timpul vieții, Vostokov a fost cunoscut ca poet și traducător, dar studiile lui inovative despre versificație și compararea gramaticilor slavone s-au dovedit a fi cele mai influente. În 1815, el s-a alăturat personalului Bibliotecii Publice Imperiale, unde a descoperit cele mai veche carte scrisă în slava populară, „Evangheliarul lui Ostromir”. În 1841 Vostokov a fost numit membru al Academiei Ruse de Științe.[6]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Lucrările lui Vostokov despre limba slavonă au fost considerate un apogeu al studiilor slavice până la apariția lexiconului complet al lui Izmail Sreznevsky în 1893-1903 și i-au obținut doctorate onorifice de la Universitatea Carolină și Universitatea din Tübingen.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Sotrudniki Rossiiskoi naționalnoi biblioteki 
  2. ^ a b c d e f IeSBE / Vostokov, Aleksandr Hristoforovici[*][[IeSBE / Vostokov, Aleksandr Hristoforovici (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f Kratkaia literaturnaia iențiklopedia 
  4. ^ Востоков Александр Христофорович, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  5. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ a b c Востоков Александр Христофорович (1781–1864) (in Russian). Moscow: Учреждение Российской академии наук Институт русского языка им. В. В. Виноградова РАН и ООО "Словари.ру". Retrieved 7 January 2012.