Sari la conținut

Stema Albaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stema Albaniei
Detalii
Data adoptării 1998
Scutul vultur bicefal negru, pe fond roșu, având deasupra coiful lui Skanderbeg

Stema Albaniei este o adaptare a steagului acestei țări. Constă dintr-un vultur bicefal negru, pe fond roșu, având deasupra coiful lui Skanderbeg.

Semnificația coifului[modificare | modificare sursă]

Coiful lui Skanderbeg.

Coiful lui Skanderbeg este confecționat din metal alb, împodobit cu o bandă îmbrăcată în aur. Pe partea de sus se află capul unui țap cu coarne din bronz, de asemenea, placat cu aur. Partea de jos poartă o fâșie de cupru împodobită cu o monogramă separată de rozete: * IN * PE * RA * TO * RE * BT *, ceea ce înseamnă Jhezus Nazarenus * Principi Emathie * Regi Albaniae * Terrori Osmanorum * Regi Epirotarum * Benedictat Te (Isus Nazarineanul⁠(d) Binecuvântează pe Tine [Skanderbeg], Prințul Ematului, Regele Albaniei, Teroarea Otomanilor, Regele Epirului).

Se crede că banda de cupru cu monogramă este lucrarea descendenților lui Skanderbeg și a fost plasată acolo de ei, că Skanderbeg nu a avut niciodată un alt titlu, decât „Domnul Albaniei” („Dominus⁠(d) Albania”). Astfel, inscripțiile de pe coif se pot referi la numele nerezolvat prin care Albania a fost cunoscută în acele timpuri și ca mijloc de a-l identifica pe Skanderbeg ca lider al tuturor albanezilor prin identificarea regională a denumirilor.[1]

Sursele contemporane arată că albanezii din secolul al XIV-lea au fost invariabil identificați ca popoare tribale, fără nici o stare proprie. Astfel, în funcție de locul unde au trăit - nord sau sud, în câmpii sau în munți, și la care civilizație au subscris - avem în turcă arnăuți, în greacă arbanites sau albanoi, în albaneză arber, arben, arberesh sau epirotas.[2]

Steme istorice[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „ALAR: ASOCIATIA LIGA ALBANEZILOR DIN ROMANIA”. www.alar.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Schmitt, Oliver Jens, "Arberia Vendike (1392-1479)" [Das Venezianische Albanien (1392–1479)]. Tirane: K&B, 2007. 63–85.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stema Albaniei
Drapele naționale
Listă a drapelelor naționale | Listă a stemelor naționale