Sari la conținut

Paula Iacob

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paula Iacob
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Decedată (83 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieavocată Modificați la Wikidata

Paula Iacob (la naștere: Paulina Lăzărescu[1]; n. 20 februarie 1932, București – d. 6 octombrie 2015, București) a fost o avocată română. A devenit studentă la Facultatea de Drept din București la numai 16 ani și a absolvit cursurile la vârsta de 20 de ani[2]. A fost ziaristă la "Sportul popular".

În timpul regimului comunist a fost colaboratoare a Securității cu numele conspirativ de „Gabriela” și „Ioana”.[3]

Paula Iacob a intrat în Baroul București în 1954, iar la începutul anilor '90 a fost avocata lui Nicu Ceaușescu[4][5].

A fost președinte fondator a Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO. A fost și președintele Asociației Femeilor de Carieră Juridică.

S-a remarcat prin pozițiile sale publice în apărarea drepturilor animalelor.

A fost căsătorită cu avocatul Niculaie Iacob și are o fiică.

Avocata Paula Iacob a murit marți, 6 octombrie 2015. Decesul a survenit din cauza unui stop cardio-respirator. Avocata se afla la locuința sa de pe strada Dobrogeanu Gherea din cartierul Băneasa.[6]

Paula Iacob a suferit un accident vascular. La acel moment a fost transportată de urgență la Spitalul Floreasca din București, unde a fost ținută sub supraveghere la terapie intensivă, după care a fost mutată la Spitalul Bagdasar-Arseni.

La finalul anului 2014 a căzut pe stradă și a avut nevoie de intervenția medicilor pentru rănile grave suferite. În plus, a suferit o fractură de șold și a avut nevoie de două intervenții chirurgicale, recuperându-se, în vara anului 2015, într-o clinică de profil din România.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.cnsas.ro/documente/monitoare/2013/Iacob%20(Lazarescu)%20Paulina.pdf
  2. ^ Povestea Paulei Iacob te învață cum să reușești în viață ca mascotă TV - vice.com Publicat pe 7 octombrie 2015 de Mihai Mincan
  3. ^ Paula Iacob, colaborator al Securitatii: A primit gladiole, tort si o vaza de flori - ziare.com, publicat pe 6 octombrie 2013
  4. ^ Stan, Ștefan (). „Cine a fost Paula Iacob, una dintre cele mai controversate avocate de după 1989. I-a apărat pe Nicu Ceaușescu și pe Gigi Becali”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
  5. ^ Lupu, Victor (). „The lawyer who defended Nicu Ceausescu in court has died. Paula Iacob had been collaborator of the former Securitate”. The Romania Journal. Accesat în . 
  6. ^ Evz Monden - Evenimentul Monden va prezinta informatii despre vedete, despre evenimentele publice si va indruma cum sa va petreceti timpul liber., Evz Monden, arhivat din original la , accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]