Sari la conținut

Gabriella Tóth

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gabriella Tóth
Informații generale
Nume complet Gabriella Tóth
Data nașterii (27 de ani)
Locul nașterii Komádi, Ungaria
Naționalitate Maghiară
Înălțime 1,75 m
Greutate 67 kg
Post Coordonator
Informații despre echipă
Echipa actuală Győri Audi ETO KC
Număr 23
Cluburi de juniori
Ani Club
Komádi SE
Cluburi de seniori*
Ani Club
0000-2012 Győri Audi ETO KC
2012-2014 Veszprém Barabás KC
2014- Győri Audi ETO KC
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
Ungaria (tineret) 23 (101)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Gabriella Tóth (n. 23 septembrie 1996,[1] în Komádi[2]) este o handbalistă maghiară care joacă pentru Győri Audi ETO KC pe postul de coordonator de joc. Tóth este și componentă a selecționatei naționale de tineret a Ungariei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Echipele de club[modificare | modificare sursă]

Gabriella Tóth a început să joace handbal în orașul natal, Komádi,[2] și a participat cu echipa școlii sale la multe turnee. La vârsta de 13 ani, ea a fost solicitată de clubul Győri ETO KC, așa că s-a mutat într-un hostel studențesc din Győr, fiind urmată curând de părinți. După sosirea în Győr, Gabriella a luat parte la competiții naționale și internaționale pentru diverse categorii de vârstă: echipa de junioare, echipa de tineret, campionatul național de tineret sau campionatul național, fiind cooptată în final în echipa secundă de senioare a clubului ETO, care activa în a doua divizie maghiară.

În 2012, ea s-a alăturat Veszprém Barabás KC, echipă ce evolua în prima divizie, și a devenit curând una din jucătoarele de bază, cu peste 100 de goluri înscrise în sezonul 2012/13.[2] Cu echipa din Veszprém, Gabriella Tóth a ajuns anul următor până în șaisprezecimile Cupei Cupelor EHF, competiție în care a înscris 21 de goluri.[3]

În martie 2014, presa maghiară a anunțat transferarea handbalistei la echipa principală a Győri Audi ETO KC.[4][5]

Echipa națională[modificare | modificare sursă]

Gabriella Tóth a fost pentru prima dată selectată în echipa națională sub 17 ani a Ungariei în 2010, de către antrenorul Kálmán Róth, și anul următor a jucat la Campionatul Mondial rezervat acestei categorii de vârstă, clasându-se împreună cu Ungaria pe locul 4. Curând, ea a fost chemată la naționala sub 18 ani, dar nu a putut lua parte la Campionatul Mondial din 2012 pentru că nu împlinise încă 16 ani.[2] În 2013, la 16 ani a participat cu naționala U19 la CE U19 din Danemarca, unde echipa a cucerit medalia de argint. În 2014, ea a fost componentă a echipei Ungariei care a participat la Campionatul Mondial de tineret din Croația.[6]

În data de 13 decembrie 2014 a debutat în naționala de senioare, schimbând-o în echipă pe Kinga Klivinyi, în primul meci din Grupele Principale. În meciul de debut împotriva României a marcat 2 goluri din 3 încercări. În cel de-al doilea meci, contra Danemarcei, a marcat 5 goluri din 5 încercări. În meciul următor, împotriva Norvegiei, Tóth a fost deja titulară pe post de coordonator, și a marcat 4 goluri din 5 încercări.

După debutul excepțional la naționala de senioare a mai jucat în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2015. În vara anului 2015 s-a transferat la echipa Győri Audi ETO KC, unde la începutul sezonului a avut o accidentare gravă, fiind operată la genunchi.

Palmares[modificare | modificare sursă]

  • Nemzeti Bajnokság I:
    • Câștigătoare: 2012
    • Câștigătoare: 2015 Cupa Ungariei:
    • Câștigătoare: 2012
    • Câștigătoare: 2015 Liga Campionilor:
    • Finalistă: 2015

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Profilul Gabriellei Tóth”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  2. ^ a b c d Ildikó Balogh (). „The rising handball stars of the Women's 19 EHF EURO: Gabriella Tóth”. Federația Europeană de Handbal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Player Info: Gabriella Tóth”. Federația Europeană de Handbal. Accesat în . 
  4. ^ Szabó Gábor (). „Audi ETO: öt távozó, három érkező - Bulatovic magánéleti okok miatt megy” (în maghiară). kisalfold.hu. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „ETO: öt távozó, öt érkező?” (în maghiară). handball.hu. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „HUNGARY TEAM ROASTER” (PDF). Federația Internațională de Handbal. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]