Sari la conținut

Experimentul lui Griffith

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Descoperirea „principiului transformării” la pneumococcus, cu ajutorul experimentului lui Griffith.

Experimentul lui Griffith, efectuat în 1928 de către Frederick Griffith, a fost unul dintre primele experimente care au sugerat că bacteriile sunt capabile să transfere informație genetică printr-un proces cunoscut sub numele de transformare.[1][2]

Griffith a utilizat două tulpini de Pneumococcus (care infectează șorecii), III-S, (netedă) și II-R. Bacteriile tulpinei III-S se acoperă cu o capsulă de polizaharide care le protejează de celulele sistemul imunitar al gazdei, având ca rezultat moartea acesteia prin septicemie, pe când bacteriile tulpinei II-R nu au capsula protectoare și sunt distruse de sistemul imunitar.

În acest experiment, bacteriile din tulpina III-S au fost omorâte de căldură, iar rămășițele lor au fost adăugate la o cultură de bacterii din tulpina II-R. Niciunele din cele două tulpini singure (bacteriile din tulpina III-S moarte și bacteriile din tulpina II-R vii) nu a reușit să ucidă vreun șoarece, dar combinația lor a dus la moartea gazdei. Griffith a reușit să izoleze din sângele șoarecilor morți atât bacterii vii atât de tipul II-R cât și III-S vii. Griffith a concluzionat că tulpina II-R a fost transformată în tulpina III-S mortală printr-un principiu transformant care a implicat, cumva, bacteriile moarte din tulpina III-S.

Astăzi se știe că principiul transformant pe care l-a observat Griffith a fost de fapt ADN-ul bacteriilor din tulpina III-S. Deși bacteriile fuseseră omorâte, ADN-ul a supraviețuit procesului de încălzire și a fost preluat de unele bacterii din tulpina II-R. ADN-ul tulpinii III-S conține genele care duc la formarea capsulei protective de polizaharide. Echipate cu această genă, unele bacterii din fosta tulpină II-R au devenit protejate de sistemul imunitar al gazdei, ceea ce a dus la septicemie și moartea acesteia. Natura exactă a principiului transformării (și anume ADN-ul) a fost verificată în experimentele Avery-McLeod-McCarty și Hershey-Chase.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lorenz MG, Wackernagel W (). „Bacterial gene transfer by natural genetic transformation in the environment”. Microbiol. Rev. 58 (3): 563–602. PMID 7968924. 
  2. ^ Downie AW (). „Pneumococcal transformation--a backward view. Fourth Griffith Memorial Lecture”. J. Gen. Microbiol. 73 (1): 1–11. PMID 4143929. 
  • Avery, MacLeod, and McCarty (). „Studies on the Chemical Nature of the Substance Inducing Transformation of Pneumococcal Types: Induction of Transformation by a Desoxyribonucleic Acid Fraction Isolated from Pneumococcus Type III”. Journal of Experimental Medicine. 79 (1): 137–58. doi:10.1084/jem.79.2.137. 
(Face referire la experimentul original al lui Griffith. Articolul original Arhivat în , la Wayback Machine. și retipărirea cu ocazia celei de-a 35-a aniversări)
  • Daniel Hartl and Elizabeth Jones (). Genetics: Analysis of Genes and Genomes, 6th edition. Jones & Bartlett.  854 pagini. ISBN 0-7637-1511-5.