Wikipedia:Serii de articole/Propuneri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comandă rapidă:
WP:SA, WP:SDA

Această pagină găzduiește propuneri de noi serii de articole și discuțiile aferente.

Discuțiile durează 7 zile și constau în comentarii și propuneri (nu simple voturi). Dacă la sfârșitul perioadei nu a fost exprimată nicio observație, se consideră că seria a fost acceptată prin acord tacit, iar autorul poate trece la crearea articolelor. Dacă însă în acest timp au fost făcute observații, va fi luată o decizie finală în funcție de argumentele aduse, de modificările operate etc. Utilizatorul care ia decizia finală se obligă să comunice inițiatorului decizia la care a ajuns, pe pagina de discuție a acestuia.

Utilizatorul care ia decizia de acceptare sau respingere a unei serii de articole trebuie să aibă cel puțin 1 an vechime și cel puțin 1000 de contribuții la Wikipedia în limba română.

Procedură[modificare sursă]

Înainte de a face o propunere vă rugăm să vă asigurați că datele pe care veți folosi provin din surse de încredere. Celelalte wikipedii nu pot fi folosite ca surse de date, decât dacă ați putut confirma că acele date provin la rândul lor din surse de încredere. Este recomandabil să creați o pagină în care să prezentați datele disponibile sub forma unui tabel sau a unei liste, fie în spațiul articolelor, fie într-o pagină de utilizator. De exemplu, dacă vreți să creați o serie de articole despre orașele din India, faceți mai întîi un articol numit „Lista orașelor din India”, care să conțină toate datele de care dispuneți, pentru a putea fi verificate de ceilalți utilizatori înainte de crearea seriei.

Pentru a propune o nouă serie de articole, urmați acești pași:

  1. Creați un articol model, în forma pe care intenționați s-o dați tuturor articolelor din serie. Nu includeți elemente care vor lipsi din celelalte articole ale seriei. Discuția se va centra pe acest articol model.
  2. Prezentați (sub forma unui tabel sau a unei liste) informațiile individuale ce vor fi introduse în articolele seriei. Aceste informații trebuie să apară într-un articol, într-o pagină din cadrul unui proiect sau într-o pagină de utilizator. Precizați sursa datelor.
  3. Introduceți următorul format în secțiunea de discuții curente de mai jos: {{Wikipedia:Serii de articole/nume serie}}, înlocuind „nume serie” cu un nume convențional, cât mai explicit, pentru seria pe care o propuneți.
  4. Apăsați pe legătura roșie rezultată și introduceți următorul format: {{subst:Serie de articole|nume serie}}, înlocuind „nume serie” cu același nume ca mai sus.
  5. Editați din nou aceeași pagină și completați toate datele necesare


Formular: Format:Serie de articole

Arhivă: Wikipedia:Serii de articole/Arhiva propunerilor

Discuții curente[modificare sursă]

Introduceți propunerile noi aici, deasupra celor existente:

Monumente ocrotite de stat din Republica Moldova[modificare sursă]

  • Autorul seriei: Gikü în colaborare cu TotalAnarchy
  • Data propunerii: 29 mai 2024 23:51 (EEST)
  • Graficul de realizare: Aprox. 2 ore pentru publicarea articolelor + aprox. o săptămână pentru eventuale corecții
  • Articole-model:
  • Date individuale:
  • Surse: „Registrul Monumentelor Republicii Moldova”. Guvernul Republicii Moldova. Portalul Guvernamental al Datelor Deschise. Arhivat din original la . Accesat în .  și modificările ulterioare

Comentarii[modificare sursă]

Înaintez propunerea de creare a tuturor articolelor despre monumente ocrotite din Republica Moldova, și anume a articolelor pentru toate intrările din aceste tabele care corespund următoarelor criterii:

Criteriu Explicație Exemple negative
nu au articol la Wikipedia română Nu intenționăm să rescriem articolele existente Vitraliul „Punguța cu doi bani”
nu sunt de tip arheologic Monumentele de tip arheologic vor fi în curând excluse din Registrul monumentelor ocrotite de stat și introduse în noul Registru arheologic național⁠(d) Așezare - Anenii Noi⁠(d)
nu sunt de importanță locală Monumentele de importanță locală au, cel mai probabil, insuficientă notabilitate Monumentul consătenilor căzuți în 1941-1945 (Botnărești)⁠(d)
nu sunt clasificate ca monumente de for public 100+ monumente erau clasificate în trecut ca ocrotite de stat dar între timp au devenit monumente de for public; aceste articole trebuie să aibă altă introducere – vezi exemplu Bustul lui Mihail Orlov din Chișinău
nu sunt duplicate În Registrul oficial există două monumente ocrotite de stat care se repetă în listă de câte două ori; va fi creat doar câte un singur articol Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vărzărești⁠(d)

1.390 de titluri corespund acestor criterii (interogare Wikidata aproximativă: aici). Pentru fiecare din ele avem următoarele date:

  • nr. în Registru
  • denumire
    • denumirea adaptată pentru titlu
    • denumirea adaptată pentru introducere
  • item Wikidata
    • derivat: categorie la Commons
    • derivat: imagine principală
    • derivat: coordonate geografice
  • amplasare
    • (opțional) numărul stradal
    • denumire localitate
    • item Wikidata localitate
    • denumire raion/municipiu
    • item Wikidata raion/municipiu
  • tip protecție (cf. Registru: de arhitectură, istoric, arheologic, de artă, de arhitectură populară, tehnologic)
  • categorie monument (biserică, conac, moară etc.)
  • (opțional) datare

În acest efort mai este inclusă completarea itemilor Wikidata (toți sunt creați deja) cu legături sitelink spre articolele nou-create. Însă acest efort NU include nicio activitate legată de dezambiguizare sau de adăugare în articolele despre localități a legăturilor interne spre noile articole. //  Gikü  vorbe  fapte  29 mai 2024 23:51 (EEST)[răspunde]

Căi ferate din Republica Moldova[modificare sursă]

Comentarii[modificare sursă]

  • De acord, am o singură observație: n-ar fi mai bine să includeți bibliografia direct în articol (fie și ca lectură suplimentară) substituind formatul de navigare? Articolul exemplu are o bibliografie mult mai subțire decât formatul. Practic cutia de navigare rămâne pe loc, iar bibliografia ajunge la începutul unui alt format care să fie substituit.--Strainu (دسستي‎17 martie 2024 10:29 (EET)[răspunde]
Nu știu ce să zic... Bibliografia de la format justifică de ce au fost alese denumirile respective pentru porțiunile de cale ferată în cauză și cam atât. Am observat, în timp, că formatele e bine să aibă o bibliografie, mai ales în cazul unor elemente incluse a căror denumire și respectiv, structură, se bazează pe informații care nu sunt accesibile prea ușor. Altfel, veșnic va veni cineva să le conteste structura. În ce privește ce era la "Lectură suplimentară", la format, am mutat deja în articole.--Accipiter Gentilis Q.(D) 17 martie 2024 22:05 (EET)[răspunde]

Rezoluție[modificare sursă]

Discuția se va încheia la 2024-02-24 07:25:15 (UTC)

Linii de tramvai din București[modificare sursă]

Comentarii[modificare sursă]

În primul rând, toate sursele trebuie menționate ca note în articol. Folosirea unui forum este incompatibilă cu WP:VER, forumurile nu sunt surse de încredere. Totuși, pe forumuri sunt multe informații care pot fi atribuite unor surse de încredere, caz în care acele surse trebuie menționate. De ex, vechi ghiduri ITB sau cărți de turism etc. Ar trebui clarificată și notabilitatea unor asemenea articole: despre majoritatea liniilor nu se poate spune mult mai mult decât ce intenționați să adăugați dvs.

Pe lângă problema surselor, care poate fi rezolvată, rămâne problema instabilității traseelor. În ultimele 2 luni au existat 3 anunțuri cu modificări ale liniilor de tramvai, ce au afectat 6 linii. Cum ar putea fi menținute aceste articole actualizate? Cum vor fi tratate cazurile liniilor temporare (de ex. linia 12)? Chestiunile astea trebuie lămurite înainte de a începe seria.--Strainu (دسستي‎16 august 2023 15:34 (EEST)[răspunde]

Cu privire la surse, as folosi sursele de incredere gasite pe forum, nu forumul in sine. Desigur, as mentiona sursele folosite, nu forumul.
Cat despre instabilitatea traseelor, majoritatea schimbarilor de rute sunt temporare; in acest caz as scrie o scurta informare, cum am facut ieri la liniile 1 si 10, iar schema initiala a traseului permanent ar ramane pastrata. Daca schimbarea rutei este de natura permanenta, pe langa informare as actualiza si schema traseelor afectate. Toate schimbarile de trasee ce nu mai sunt in vigoare ar fi pastrate pastrate intr-o sectiune separata, intitulata "Istoria liniei" sau "Istoria traseului". Ultima modificare, ce afecteaza in prezent linia ar ramane la vedere, la inceputul articolului, dupa prezentarea generala a traseului.
In cazul liniilor temporare, as mentiona faptul ca aceastea sunt doar temporare si as preciza motivul pentru care au fost infiintate si perioada in care au fost active. ElTrochero (discuție) 16 august 2023 16:19 (EEST)[răspunde]
@ElTrochero acum m-am uitat mai atent peste articolele pe care le-ați creat deja. Cred că cel mai potrivit ar fi să introduceți și acolo surse de încredere - așa cum sunt acele articole, nu rezultă că subiectele sunt notabile pentru că singura sursă e STB, care nu e independentă de subiect.
În special, nu pare că liniile temporare sunt notabile, dar pot apărea ca mențiuni în articolele liniilor înlocuite. Strainu (دسستي‎29 august 2023 23:19 (EEST)[răspunde]
@ElTrochero mai sunteți interesat de această serie? Strainu (دسستي‎3 aprilie 2024 13:39 (EEST)[răspunde]

Rezoluție[modificare sursă]

Discuția se va încheia la 2023-08-23 10:59:05 (UTC)