Râul Jilț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Râul Jilț
—  Codul râului: VII-1.033  —
Date geografice
Bazin hidrograficBazinul Dunării  Modificați la Wikidata
Cotă la izvor330 m.d.m.
EmisarJiu
Cotă la vărsare114 m.d.m.
Punct de vărsareTurceni
Date hidrologice
Bazin de recepție377 km²
Lungimea cursului de apă49 km
Date generale
Țări traversateRomânia  Modificați la Wikidata
LocalizareJudețul Gorj, România
Afluenți de stângaJilțul Mic,
Jilțul Mare
Afluenți de dreaptaJilț Slivilești,
Borăscu
Principalele localități traversateMătăsari,
Borăscu,
Drăgotești,
Bolboși,
Turceni

Râul Jilț este un curs de apă, afluent de dreapta al râului Jiu.

Pe teritoriul fostei comunei Raci (în prezent aflată în mare pare în comuna Negromir), Jilțul primește în partea dreaptă pârâiașul Valea Artanului, care în timpul verii seacă.

Tot pe partea dreaptă primește pârâul Matca Paltinului care curge în direcția V-E, între dealul pe care este așezat satul Paltinu și dealul împădurit Slabciu. Acest pârâiaș își are izvorul în Obârșia Paltinului și este alimentat de multe izvoare puternice, amenajate pentru alimentarea satului cu apă. Tot pe partea dreaptă, Jilțul mai primește apă de la un pârâu ce este alimentat de la izvoarele din Valea Bacâților.

Pe partea stângă primește apă de la izvoarele „de la moară” la Artanu și pârâul Matca Dâmbului. Primește apoi pârâiașul „Matca Văii Racilor”, care curge prin mijlocul satului cu același nume și se varsă în Jilț la 200 m spre vest de șosea. În continuare, alte izvoare captate în fântâni se varsă în Jilț pe partea stângă astfel: Fântâna Condeștilor, Țuțurul Condeștilor, Fântâna Dascălului, Fântâna Mare din satul Strâmba Mică (Nucetu), ș. a.

Ieșind din comuna Raci, Jilțul curge pe teritoriul comunei Livada (Borăscu) încă 4 km în direcția vest-est și apoi se unește cu Jilțul Mare care vine dinspre Valea Bolboșilor.

Nivelul obișnuit al apelor Jilțului era în anii 1960 de 80 cm iar albia avea o lățime medie de 4 m și o adâncime de 2 m. Pârâul Jilțul are fundul nisipos, malurile argiloase și îmbrăcate pe alocuri cu tufișuri de sălcii.[1]

În anii 1960 trecerea peste Jilț se putea face pe 7 poduri, precum și pe punți peste care se trece numai cu piciorul iar în unele locuri, se mai putea trece și prin vad.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Răceanu, Ecaterina (). Monografia Comunei Raci. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Atlasul Cadastrului Apelor din România, București 1992