Ivan Blok

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ivan Blok
Date personale
Nume la naștereИван Львович Блок
Născut(2 februarie) 1858
Sankt Peterburg, Imperiul Rus
Decedat21 iulie 1906
Samara, Imperiul Rus
Cauza decesuluiomor[1] Modificați la Wikidata
PărințiQ117321401[*]
Q117321434[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Etniegerman Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*][1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
jurist
funcționar public[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[2] Modificați la Wikidata
Guvernator al guberniei Samara
În funcție
3 februarie – 21 iulie 1906
Precedat deNikolai Rodionov
Succedat deVladimir Iakunin
Guvernator al guberniei Grodno
În funcție
19 septembrie 1905 – 3 februarie 1906
Precedat deMihail Osorghin
Succedat deVladimir Kister
Al 18-lea viceguvernator al guberniei Basarabia
În funcție
4 iulie 1903 – 19 septembrie 1905
Precedat deVasili Ustrugov
Succedat deSerghei Tatișcev
Viceguvernator al guberniei Ufa
În funcție
13 iulie 1902 – 4 iulie 1903
Precedat deNikolai Bulîciov
Succedat deNikolai Bogdanovici

Alma materImperatorskoe ucilișce pravovedenia[*][[Imperatorskoe ucilișce pravovedenia (school for boys in Saint Petersburg)|​]]

Ivan L'vovici Blok (în rusă Иван Львович Блок; n. 1858 – d. 1906) a fost un om de stat rus, viceguvernator al guberniilor Basarabia și Ufa, ulterior, guvernator al guberniilor Grodno și Samara. A fost unchiul celebrului poet rus Aleksandr Blok.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În anii 1870, Ivan a locuit cu părinții săi în Sankt Petersburg, în apropiere de Podul Palatului.

Și-a început cariera de funcționar public la 16 mai 1880, în următorii 10 ani, însă, nu se cunoaște cu exactitate unde a activat. Începând cu 25 iunie 1891 a servit în calitate de președinte al congresului ținutului Ekaterinburg.

Pe 13 iulie 1902 a devenit viceguvernator al guberniei Ufa. După Ufa, a devenit viceguvernator al Basarabiei. La 4 iunie 1905, Blok a devenit guvernator al guberniei Grodno, ulterior a fost numit guvernator al guberniei Samara, fiind numit la ordinul ministrului de interne P. Durnov.

Situația din Samara era extrem de dificilă în acea perioadă. Blok a suprimat puternic activitățile anti-guvernamentale, antagonizând astfel, liberalii din Samara. De asemenea, a demis șeful gubernatorial al jandarmilor, generalul-maior Karataev, a organizat numeroase arestări, suprimând puternic acțiunea revoluționară și chiar a participat la pacificarea revoltelor țărănești.

A fost căsătorit cu Maria Mitrofanovna (născută Orlova), cu care a avut doi fii și patru fiice. Cea mai mare, Antonina, născută în 1882, Ludmila, născută în 1884, Ariadna, în 1885 și Olga, în 1890. Fiul cel mare, Ivan, s-a născut în 1893 (după moartea tragică a tatălui său, s-a sinucis, împușcându-se în școală la vârsta de 15 ani). Cel mai tânăr fiu, Liovușka, după pierderea dublă, a început să se bâlbâie, astfel încât a absolvit școala.

Deces[modificare | modificare sursă]

Ivan Blok a decedat ca urmare a unui atentat săvârșit la 21 iulie 1906. Atunci, atacatorul Gregori Frolov a aruncat o bombă în guvernatorul Blok, iar victima a fost practic ruptă în bucăți. Ucigașul Frolov a fost capturat rapid. Ulterior, au fost înmormântate doar rămășițele corpului, în locul capului a fost plasată o minge de bumbac (imagine), iar un picior nu a putut fi refăcut. Procesiunea a mărșăluit de la casa guvernatorului la catedrală, unde au avut loc funeraliile (în prezent piața Ciubîșev din Samara).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Erik-Amburger-Datenbank, accesat în  
  2. ^ IdRef, accesat în