Sari la conținut

Gheorghe Pârvu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gheorghe Pârvu
Date personale
Născut7 iulie 1927
Giurtelecu Șimleului, Sălaj
Decedat2 aprilie 1997
Șimleu Silvaniei
Activitate
PremiiMedalia Muncii

Gheorghe Pârvu (n. 7 iulie 1927, Giurtelecu Șimleului — d. 2 aprilie 1997, Șimleu Silvaniei) a fost un pedagog, inspector și om de cultură din Transilvania.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Giurtelecu Șimleului, Sălaj într-o famile de greco-catolici. A urmat cursurile Facultății de Litere de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (1955). A fost profesor la liceul din Vadu Crișului, Bihor, apoi director adjunct al aceluiași liceu și inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar al Raionului Aleșd, Regiunea Crișana. În anul 1957 a fost transferat la Școala Medie din Șimleu Silvaniei, iar din anul 1965 a fost numit șeful Secției de Învãțãmânt al Raionului Șimleu. În anul 1968 a fost numit inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar al Județului Sălaj, iar din 1969 a revenit ca profesor și director adjunct la Liceul „Simion Bărnuțiu”, unde a activat până în anul 1987. A condus Cercul Pedagogic al profesorilor de limba română din raionul Șimleu și din județul Sălaj, a condus Comisia metodică a profesorilor de limba și literatura românã din Liceul „S. Bărnuțiu”. Pe lângã bogata activitate didacticã, Gh. Pîrvu a avut o prodigioasã activitate culturalã, activând în formația coralã a Casei de Culturã din Șimleu și în cadrul Bisericii Române Unite, în formația de teatru și de dansuri a sindicatului din învãțãmânt. A fost președintele Fundației „Iuliu Maniu” din Șimleu Silvaniei. Colaborări: Nãzuința, Graiul Sãlajului, Sãlajul Orizont, Gazeta de Duminicã, Școala noastrã, Tribuna școlii, Gazeta învãțãmântului, România literarã, Revista de pedagogie, etc., unde a publicat articole de specialitate, culturale, etc.[1]

Distincții[modificare | modificare sursă]

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • Volum colectiv: Contribuții la monografia Liceului „Simion Bărnuțiu„ din Șimleu Silvaniei (Oradea, 1970); de-a lungul timpului a contribuit la întocmirea Anuarului Liceului „S. Bărnuțiu”.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Constantin Anton: In memoriam. Gheorghe Pârvu. În: Școala noastrã, an 7, nr. 4, octombrie-decembrie 1997, p. 109.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]