Discuție:Grigore Palamas

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 17 ani de Theologia în subiectul NPOV

Aș avea o întrebare: de ec ați șters referința la Dumitru Stăniloae ; lucrarea sa este una din cele mai elocvente in privința Sfânului.Până când nu voi primi un raspuns satisfăcător,o sa continui sa modific pagina!

NPOV[modificare sursă]

Consider ca ultimele modificari au un punct de pedere romano-catolic . Nu numai asta , dar acest lucru nu este mentionat de catre autor/autorii modificarilor.Propun o vedere cel putin mai obiectiva, eventual si mai ampla asupra subiectului!

Grigore Palamas nu e criticat numai de catolici, ci și de unii ortodocși. Mai întâi, critica romano-catolică, în parte este rezumată de Varlaam: dezbinarea lui Dumnezeu în "esență" și "energii necreate". În plus, teologia catolică mai argumentează și că esența dumnezeiască nu este absolut inaccesibilă, pentru că realitatea nevăzută a lui Dumnezeu poate fi cunoscută, ce-i drept, imperfect, prin analogie, pornind de la lucrările creației (cf. Înț 13; Rom 1, 18-20). Oricum, omul este părtaș la viața dumnezeiască prin harul creat.
Apoi, nici toți teologii ortodocși nu sunt de acord cu Palamas. Ce-i drept, unii consideră distincția între esență dumnezeiască și energii necreate drept dogmă de credință, în schimb, alții vorbesc doar de ipoteză teologică, de un theologoumenon. Nu e sigur că Palamas reia o învățătură a Sfinților Părinți, fiindcă aceștia vorbesc de "energii", dar nu în sens palamit, ci cu înțelesul general de "lucrări ale lui Dumnezeu". Distincția între natură și energii divine nu e în Dumnezeu, ci în noi, altfel distrugem simplitatea naturii divine. (cf. Y. Spiteris, Palamas: la grazia e l'esperienza. Gregorio Palamas nella discussione teologica, Roma 1996, pag. 43 și urm., 108-116).
Concluzia mea ar fi că un articol echilibrat trebuie să prezinte ambele poziții, din moment ce e vorba de o teorie disputată.--wt 11 mai 2007 21:56 (EEST)Răspunde
Întradevar,și eu consider ca pagina trebuie sa conțina ambele poziții,insă punctul de vedere exprimat aici este clar romano-catolic. În loc să ne certăm inutil despre cine are dreptate si cine nu;propun ca pagina sa fie impartita in 2 partii : "Punct de vedere Catolic" si "Punct de vedere Ortodox".Astept raspunsul si dealtfel si alte sugestii.Adrian.
Și mie mi se pare corect așa, sau s-ar putea expune senin teoria lui Palamas, iar în alt paragraf obiecțiile și discuțiile suscitate de ea.--wt 12 mai 2007 19:05 (EEST)Răspunde