David Charbonneau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
David Charbonneau
Date personale
Născut (50 de ani) Modificați la Wikidata
Ottawa, Ontario, Canada
Cetățenie Canada Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom
fizician
cadru didactic universitar[*]
astrofizician[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuastronomie[1]
Fotometrie[1]
Telescop[1]
Exoplanetă[2]  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea Harvard[2][3]
Smithsonian Astrophysical Observatory[*][[Smithsonian Astrophysical Observatory (astronomical observatory)|​]][1]
Institutul Smithsonian[1]
Harvard–Smithsonian Center for Astrophysics[2]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversity of Toronto,
Universitatea Harvard
OrganizațiiAcademia Americană de Arte și Științe[*]
Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii[*][4]  Modificați la Wikidata
DoctoranziSarah Ballard[*][[Sarah Ballard (astronomer)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiNASA Exceptional Scientific Achievement Medal[*][[NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (award for scientific contribution towards aeronautical/space exploration goals)|​]] ()
Alan T. Waterman Award[*][[Alan T. Waterman Award (American science award)|​]] ()[5]
Robert J. Trumpler Award[*][[Robert J. Trumpler Award (American award for astronomy research)|​]] ()[6]
Sackler Prize for Physics[*][[Sackler Prize for Physics |​]] ()
Packard Fellowship for Science and Engineering[*][[Packard Fellowship for Science and Engineering (science fellowship)|​]] ()[7]  Modificați la Wikidata
Prezență online

David Brian Charbonneau (n. , Ottawa, Ontario, Canada) este profesor de astronomie la Universitatea Harvard. Cercetările sale se concentrează pe dezvoltarea de noi tehnici pentru detectarea și caracterizarea exoplanetelor care orbitează în jurul stelelor asemănătoare Soarelui din vecinătate.

Viața și educația[modificare | modificare sursă]

David Charbonneau s-a născut în Ottawa, Ontario, Canada.[8] Este fiul lui Brian Charbonneau, geolog, și al Sylviei Charbonneau, medic.[9][10]

La vârsta de 12 ani, o vizită la Parcul Național Pacific Rim împreună cu familia a stârnit interesul lui David pentru știință. Acolo, a explorat bazinele de maree și a observat diversitatea organismelor din zona intermareică. Experiența l-a marcat profund.[11] În liceu, fascinat de cartea lui Stephen Hawking, Scurtă istorie a timpului. Fascinat de ideile prezentate, a renunțat la biologie și a decis să urmeze studii în fizică și astronomie.[12][11]

Charbonneau a obținut o diplomă de licență în matematică, fizică și astronomie de la Universitatea din Toronto în 1996. La sugestia prietenei sale Sara Seager, a aplicat și a fost acceptat la programul de masterat în astronomie de la Universitatea Harvard.[8][11] Ca student masterand în 1999, a realizat o descoperire remarcabilă: prima detectare a unei exoplanete care tranzitează steaua sa gazdă, folosind un telescop de 10 centimetri. Această descoperire a oferit prima constrângere asupra compoziției unei planete extrasolare. Charbonneau a obținut titlul de doctor în astronomie în 2001.[13]

În 2004, Societatea Astronomică a Pacificului i-a decernat Premiul Robert J. Trumpler pentru teza sa de doctorat intitulată Umbre și reflexii ale planetelor extrasolare.[14]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Charbonneau a petrecut perioada 2001-2004 ca bursier postdoctoral RA Millikan în astronomie la Institutul de Tehnologie din California. În 2004, s-a reîntors la Harvard, unde a devenit membru al corpului profesoral al Departamentului de Astronomie.[8][13]

Charbonneau a fost un membru fondator al Trans-Atlantic Exoplanet Survey (TES), o colaborare care a utilizat o rețea globală de telescoape automate modeste pentru a observa sute de mii de stele. Cu ajutorul TES, Charbonneau a contribuit la descoperirea a încă 5 exoplanete. De asemenea, a fost un pionier în utilizarea observatoarelor spațiale pentru a studia atmosfera exoplanetelor îndepărtate. În 2001, a utilizat Telescopul Spațial Hubble pentru a determina direct compoziția chimică unei exoplanete. În 2005, a condus echipa care a utilizat Telescopul Spațial Spitzer pentru a realiza prima detecție directă a luminii emise de o exoplanetă. În prezent, Charbonneau conduce proiectul MEarth, finanțat de NSF, și este membru al echipei misiunii NASA Kepler. Ambele proiecte își propun să detecteze planete asemănătoare Pământului care ar putea fi potențiale habitate pentru viață dincolo de sistemul nostru solar.

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

Publicații (selecție)[modificare | modificare sursă]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Charbonneau este căsătorit cu Margaret Bourdeaux, o avocată și medic global al sănătății,[17] cu care are patru fiice.[18] Cumnata sa este Carolyn Bourdeaux.[19]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e https://profiles.si.edu/display/nCharbonneauD11142013, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c https://www.cfa.harvard.edu/~dcharbon/Site/Welcome.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://astronomy.fas.harvard.edu/people/david-charbonneau  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.nasonline.org/member-directory/members/20019901.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://new.nsf.gov/od/honorary-awards/waterman  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://astrosociety.org/who-we-are/awards/robert-j-trumpler-award.html/title/past-recipients-and-granting-institutions  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.packard.org/what-we-fund/science/packard-fellowships-for-science-and-engineering/fellowship-directory/charbonneau-david/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ a b c „David Charbonneau”. National Academy of Sciences. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  9. ^ „Stork report – Selena Jordan Charbonneau”. Wicked Local (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ „Scientist of the Year: David Charbonneau | DiscoverMagazine.com”. Discover Magazine. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  11. ^ a b c Ellerbroek, Lucas (). Planet Hunters: The Search for Extraterrestrial Life (în engleză). Reaktion Books. ISBN 9781780238784. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  12. ^ Phil, Mozel (). „A Moment With...Dr. David Charbonneau”. Journal of the Royal Astronomical Society of Canada (în engleză). 104 (5): 210. Bibcode:2010JRASC.104..210M. ISSN 0035-872X. 
  13. ^ a b „David Charbonneau at Harvard University”. www.cfa.harvard.edu (în engleză). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  14. ^ „ASP: 2004 Award Winners Press Release”. www.astrosociety.org. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  15. ^ „Charbonneau gets prestigious 'young researcher' award”. Science and Engineering. Harvard University. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „The Raymond & Beverly Sackler Prize in the Physical Sciences – Laureates 2012”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  17. ^ „Margaret Bourdeaux”. John F. Kennedy School of Government. Harvard University. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  18. ^ „Interview With Margaret Bourdeaux – TEDxBeaconStreet”. TEDxBeaconStreet (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ „Carolyn Bourdeaux”. @Carolyn4GA7. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]