Sari la conținut

Compania de Transport Public Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Transportul în Cluj-Napoca)
Compania de Transport Public Cluj-Napoca
TipCompanie de Transport Public
PredecesorÎntreprinderea de Transport Urban Cluj
Fondată1961 - ca Întreprinderea de Transport Urban Cluj
1991 - ca Regia Autonomă de Transport Urban de Călători
ȚaraRomânia
SediuBulevardul 21 decembrie 1989 128-130, Cluj-Napoca
Oameni cheieIoan Rusu
IndustrieTransport
Venit998.000 Lei - 2016
Profit brut3643 Lei - 2016
ProprietarPrimăria Municipiului Cluj-Napoca
Prezență online
http://ctpcj.ro/index.php/ro/

Compania de Transport Public Cluj-Napoca (fostă Regia Autonomă de Transport Urban de Călători, acronim CTP) este subordonată Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Compania prestează servicii către populație, principala activitate fiind transportul public de persoane în municipiul Cluj-Napoca.

Municipiul este străbătut de 662 km de străzi, din care 443 km sunt echipate cu facilități moderne (structură stradală, echipamente pentru servicii publice). Transportul în comun se realizează pe 342 km din rețeaua de drumuri interne, prin intermediul mai multor linii autobuz, troleibuz și tramvai.

Istoria transportului urban din Cluj[modificare | modificare sursă]

Sfârșitul Primului Război Mondial a adus o înviorare a activității economico sociale și - totodată - creșterea semnificativă a numărului de locuitori ai orașului care, în 1920, ajung să numere 83.000 de inși. În această situație, transportul public a devenit o problemă stringentă, a cărei rezolvare cerea măsuri rapide.

Astfel, în 1922, două autocamioane „Saurer" rămase captură de război, cumpărate de la armată - recondiționate și carosate în autobuze, dintre care unul cu etaj descoperit - asigurau transportul de călători în oraș, de la barierele Someșeni - azi piața Mărăști - prin strada Dorobanților, Centru, Horea, până la gara CFR. Pentru protecția călătorilor pe timp de ploaie, se utiliza o rogojină care acoperea etajul descoperit al autobuzului.

În anul 1924 au luat ființă societățile „Blaga Mărgărit" și „Rotația", prima desființându-se după numai un an de existență.

Societatea „Rotația" s-a dezvoltat treptat, astfel că în 1926 a ajuns să aibă un număr de 32 de membri. Drept urmare a acestui fapt, pe diferite trasee ale orașului ajung să circule peste 50 de autobuze. Dintre acestea, multe aparțineau unor particulari independenți. Între 1929 și 1930 a luat ființă „Uniunea Automobilelor de Călători și Marfă", urmată, în 1931, de „Asociația Autocamionagiilor Profesioniști".

Cei mai mulți posesori de mijloace de transport public s-au grupat în asociația proprietarilor de autobuze „Rapid", asociație care a obținut ulterior, din partea primăriei, dreptul exclusiv de a organiza, în Cluj, transportul de persoane, în comun. Traseele autobuzelor legau, în continuare, gara orașului de centru, precum și de cartierele mărginașe.

În pragul celui de-al Doilea Război Mondial existau în total nouă linii de autobuz, dintre care trei erau cu caracter sezonier.

Cetățenii cu dare de mână puteau recurge și la alte mijloace de transport urban. Existau și birji, precum existau și taxiuri, gata să-și transporte clienții la destinațiile dorite. Astfel de stații de taxi erau organizate în principalele piețe ale orașului.

În primii ani de după război, transportul urban s-a confruntat cu diverse probleme, generate de lipsa carburanților și de numărul scăzut de autobuze. Din acest motiv, o bună parte din autobuzele firmei „Rapid" au folosit gazul metan drept combustibil.

În anul 1959, pe lângă autobuzele existente, în Cluj a fost introdus transportul electric urban, cu troleibuze provenite din producția autohtonă. În 1957, la uzinele „Tudor Vladimirescu" din București a început fabricarea primelor autobuze și autoutilitare românești din gama TV.[1]

Înființare[modificare | modificare sursă]

La 1 ianuarie 1961 a luat ființă Întreprinderea Orășenească de Transport Cluj, transformată ulterior în Întreprinderea de Transport Urban Cluj.

Apoi, tot la 1 ianuarie, dar în anul 1980, s-a înființat Întreprinderea Județeană de Transport Local, care organiza activitatea de transport public în toate municipiile din județ.

Creșterea semnificativă a populației orașului ca urmare a procesului de industrializare de după anul 1970 a determinat introducerea transportului cu tramvaiul. Acesta a fost inaugurat în anul 1987.

Din ianuarie 1991, urmând tendința generală a momentului de după revoluție, întreprinderea s-a descompus în unități de transport local autonome, pentru fiecare municipiu din județ. Astfel, în municipiul Cluj-Napoca s-a înființat Regia Autonomă de Transport Urban de Călători.[2]

Transport[modificare | modificare sursă]

Compania beneficiază de: 251 de autobuze diesel (tip: Renault R312, Renault/Irisbus Agora, Iveco Urbanway, Solaris Urbino 18, Mercedes-Benz Conecto - articulat și nearticulat, sau MAN), 41 de autobuze electrice (tip: Solaris Urbino 12 Electric), 82 de troleibuze (tip: Irisbus/Renault Agora Long, AstraBus, Iveco Astra Town 118, Solaris Trolino), 26 de tramvaie (tip: en:Pesa Swing și Astra Vagoane Călători Imperio) și 9 microbuze. Pe parcursul anului 2019, respectiv 2020 vor fi livrate încă 50 de troleibuze și 22 de tramvaie, troleibuzele fiind produse de compania poloneză Solaris Bus & Coach, respectiv tramvaiele fiind produse de către Astra Vagoane Arad.[3]

Autobuze / Microbuze[modificare | modificare sursă]

Urbane[modificare | modificare sursă]
Linia Punct terminus Cartier punct terminus Punct terminus Cartier punct terminus Ruta Observații
8L Piața Mărăști Mărăști Agro Transilvania via Calea Dezmirului
9 Piața Gării Centru Str. Bucium Mănăștur via Central via Calea Florești
18 Str. Posada Centru Str. Veseliei Borhanci via Str. Constantin Brâncuși via Str. Romul Ladea
19 Piața Mihai Viteazul (Sud / Pod Traian) Centru Str. Edgar Quinet Mănăștur via Calea Mănăștur via Str. Câmpului
20 Str. Posada Centru Biserica Borhanci Borhanci via Str. Constantin Brâncuși
21 Piața Mihai Viteazul (Vest) Centru Str. Bună Ziua Bună Ziua circulă până la Dacia Service (Calea Turzii)
22 Piața Gării (Sud) Centru Str. Iuliu Moldovan (Spitalul de Boli Infecțioase) Hasdeu / Centru via Str. Memorandumului serviciu limitat
24 Str. Unirii Gheorgheni Str. Bucium Mănăștur via Iulius Mall via Piața Mărăști via Calea Florești serviciu limitat (vezi 24B)
24B Str. Unirii Gheorgheni Vivo! Cluj-Napoca via Iulius Mall via Piața Mărăști via Calea Florești
26 Radio România Cluj Grigorescu Bd. Muncii Zona Industrială Est via Piața 14 Iulie via Piața Mihai Viteazul (Sud, doar tur) serviciu limitat (vezi 26L)
26L Radio România Cluj Grigorescu Emerson Zona Industrială Est via Piața 14 Iulie via Piața Mihai Viteazul (Sud, doar tur)
27 Radio România Cluj Grigorescu Piața Gării (Sud) Centru via Piața 14 Iulie via Str. Horea
28 Radio România Cluj Grigorescu Piața Mihai Viteazul (Sud) Centru via Piața 14 Iulie serviciu limitat (vezi 28B)
28B Vivo! Cluj-Napoca Piața Mihai Viteazul (Sud) Centru via Cora via Piața 14 Iulie
29 Drumul Sfântul Ioan Mănăștur Str. Henri Barbusse Mărăști via Calea Florești via Piața Mihai Viteazul (Sud) serviciu limitat (vezi 29S)
29S Drumul Sfântul Ioan Mănăștur Piața Mihai Viteazul (Sud / Pod Traian) via Calea Florești
30 Str. Aurel Vlaicu Mărăști Radio România Cluj Grigorescu via Str. Memorandumului via Stadion via Piața 14 Iulie
31 Piața Mihai Viteazul (Est) Centru Calea Baciului via Piața Gării (Nord)
32 Piața Mihai Viteazul (Vest) Centru Str. Constantin Brâncuși Gheorgheni via Opera-Teatru
32B Piața Gării (Sud) Centru Str. Constantin Brâncuși Gheorgheni Tur: via Piața Mihai Viteazul (Est) via Opera-Teatru

Retur: via Piața Cipariu via Sora via Central

33 Aleea Băișoara Gheorgheni Piața Mihai Viteazul Centru via Bd. Nicolae Titulescu
34 Aleea Băișoara Gheorgheni Piața Gării (Sud) Centru via Iulius Mall via Piața 1 Mai extinsă până la Piața Gării în 2024
35 Piața Gării (Sud) Centru Giratoriu Zorilor Zorilor Tur: via Piața Mihai Viteazul (I. P. Voitești) via Opera-Teatru

Retur: via Piața Cipariu via Sora via Central

36B Piața Mihai Viteazul (Vest) Centru Str. Ion Ionescu de la Brad Someșeni via Str. București via Str. Plevnei
36L Piața Mihai Viteazul (Vest) Centru Emerson Zona Industrială Est via Str. București via Str. Plevnei
37 Piața Mihai Viteazul (Sud / Est) Centru Str. Romulus Vuia Gruia via Str. Emil Racoviță
38 Piața Mihai Viteazul (Sud / Est) Centru Str. Vânătorului Gruia via Str. Emil Racoviță
39 Piața Mihai Viteazul (Est) Centru Valea Chintenilor via Piața Gării (Nord) via Str. Maramureșului curse și spre CREIC
39L Piața Mihai Viteazul (Est) Centru Cătun Chinteni via Piața Gării (Nord) via Str. Maramureșului curse și spre CREIC
40 Opera-Teatru (Piața Ștefan cel Mare) Centru Vila Tușa Făget via Calea Turzii
41 Radio România Cluj Grigorescu Piața 1 Mai via Piața 14 Iulie via Piața Mihai Viteazul (Sud)
42 Piața Mihai Viteazul (Sud) Centru Str. Câmpului Mănăștur via Calea Mănăștur
43 Radio România Cluj Grigorescu Str. Observatorului Zorilor via Str. Bucium via Varianta Zorilor-Mănăștur
43B Radio România Cluj Grigorescu Calea Turzii Zorilor via Str. Bucium via Varianta Zorilor-Mănăștur
43P Vivo! Cluj-Napoca Str. Observatorului Zorilor via Str. Bucium via Varianta Zorilor-Mănăștur
44 Radio România Cluj Grigorescu Str. Soporului Sopor via Piața 14 Iulie via Piața Mihai Viteazul (Sud) via Calea Dorobanților via Iulius Mall introdusă în 2019, extinsă până la Str. Soporului în 2024
45 Giratoriu Zorilor Zorilor Str. Unirii Gheorgheni Tur: via Str. Bună Ziua via Str. Constantin Brâncuși via Piața Cipariu via Calea Dorobanților via Iulius Mall

Retur: via Bd. Nicolae Titulescu via Str. Constantin Brâncuși via Str. Bună Ziua

introdusă în 2019
46 Opera-Teatru (Piața Ștefan cel Mare) Centru Str. Eugen Ionesco Europa via Str. Observatorului serviciu limitat (vezi 46L)
46B Giratoriu Zorilor Zorilor Str. Aurel Vlaicu Mărăști Tur: via Piața Cipariu via Calea Dorobanților

Retur: via Bd. 21 Decembrie 1989 via Opera-Teatru

46L Opera-Teatru (Piața Ștefan cel Mare) Centru Vila Tușa Făget via Str. Observatorului via Str. Eugen Ionesco cumulează liniile 40 și 46
47 Piața Mihai Viteazul (Vest) Centru Str. Harghitei / Str. Jiului Între Lacuri via Piața Mărăști via Str. Dunării
48 Aleea Băișoara Gheorgheni Bd. Muncii Zona Industrială Est via Iulius Mall via Arte Plastice via Terapia
48L Aleea Băișoara Gheorgheni Emerson Zona Industrială Est via Iulius Mall via Arte Plastice via Terapia
50 Giratoriu Zorilor Zorilor Bd. Muncii Zona Industrială Est via Piața Cipariu (tur) / Opera-Teatru (retur) Piața Mihai Viteazul (Est) via Piața 1 Mai via Terapia
50D Giratoriu Zorilor Zorilor Str. Panseluțelor Zona Industrială Est via Piața Cipariu (tur) / Opera-Teatru (retur) Piața Mihai Viteazul (Est) via Piața 1 Mai via Terapia via ERS CUG serviciu limitat (vezi 50 / 50L)
50L Giratoriu Zorilor Zorilor Emerson Zona Industrială Est via Piața Cipariu (tur) / Opera-Teatru (retur) Piața Mihai Viteazul (Est) via Piața 1 Mai via Terapia via ERS CUG
52 Str. Bucium Mănăștur Bd. Muncii Zona Industrială Est via Calea Florești via Piața 1 Mai via Terapia
52L Str. Bucium Mănăștur Emerson Zona Industrială Est via Calea Florești via Piața 1 Mai via Terapia
53 Piața Mihai Viteazul (Vest) Centru Piața Agroalimentară IRA Mărăști via Str. București via Str. Dâmboviței introdusă în 2019
56 Piața Mihai Viteazul (Sud) Centru Str. Gheorghe Sion Dâmbu Rotund via Piața Gării (Nord) via Str. Partizanilor introdusă în 2024
57 Str. Constantin Brâncuși Gheorgheni Str. Harghitei / Str. Jiului Între Lacuri via Bd. Nicolae Titulescu via Str. Unirii via Iulius Mall via Str. Dunării introdusă în 2024

Linii express[modificare | modificare sursă]

Linia Punct terminus Cartier punct terminus Punct terminus Cartier punct terminus Ruta Observații
A1E Piața Mihai Viteazul (Vest) Centru Aeroport (Terminal) Tur: Regionala CFR, Mareșal Constantin Prezan

Retur: via Piața Mărăști via Sora via Central

Doar opriri comandate, pe sensul dinspre Aeroport.

Transport nocturn[modificare | modificare sursă]

Linia Punct terminus Cartier punct terminus Punct terminus Cartier punct terminus Ruta Observații
5N Piața Gării (Sud) Centru Str. Traian Vuia Someșeni vezi linia 5
25N Str. Bucium Mănăștur Str. Unirii Gheorgheni via Opera-Teatru nu circulă pe același traseu, în totalitate, cu linia 25
54N Giratoriu Zorilor Zorilor Radio România Cluj Grigorescu via Piața Cipariu (tur) / Opera-Teatru (retur) via Stadion via Piața 14 Iulie
Metropolitane[modificare | modificare sursă]
  • M11:Cluj-Napoca-Posada - Feleacu
  • M12:Cluj-Napoca-Posada - Vâlcele
  • M13:Cluj-Napoca-Posada - Gheorgheni
  • M16: Cluj-Napoca-Posada - Pasaj Ciurila
  • M17
  • M18
  • M21: Bucium -Nodul N Nord - VIVO - Oncos - Floresti hm. - Florești Cetate
  • M22: Bucium - Nodul N Nord - VIVO - Oncos - Floresti hm. - Floresti Cetate - Luna de Sus - Gilau - Somesul Rece - Sesul de Sus hm. - Florești Șesul de Sus
  • M23: Calea Florești - Nodul N Nord - VIVO - Oncos - Floresti hm. - Floresti Cetate - Luna - Luna hm - Luna Est - Luna hc. - Luna de Sus
  • M24: Bucium - Nodul N Nord - VIVO - Oncos - Floresti hm. - Floresti Cetate - MOL - Casa de Batrani - NobilaCasa - Florești Fermă
    • M25: Bucium - Nodul N Nord -Vivo - Oncos - Floresti Sud - LaDorna - Alka - Temad - Azile - Tauti hm - Penny - Carrefour - Tauti Sud - Tauti hcv. - Tăuți
  • M26: Piața Mihai Viteazul - Opera Maghiara Est - Hotel Sport- Gradiniile Manastur - Taberei - Nodul N Nord - Vivo - Oncos - Floresti hm - Florești Cetate
  • M31: Piața Mihai Viteazul - Gara - Autogara - Napolact - Regina - Baciu hc - Baciu
  • M32: Gară - Autogara - Napolact - Regina - Baciu hc - Baciu - Doftanei - Doftanei Est - Suceag hc- Suceagu
  • M33: Gară -Autogara- Moe- Philip Morris - Săliștea Nouă
  • M34: Gară - Autogara -Fany Linia 6 - Napolact - Regina - Baciu hc. - Baciu - Suceag hc.-Suceag - Radaia hc- Radaia - Mera hc- Mera
  • M34B
  • M35
  • M38: Gară - Chinteni- Deusu - Sânmărtin - Măcicașu
  • M39: Gară - Chinteni Lac
  • M39L: Gară -Chinteni- Deușu
  • M41: Str. Aurel Vlaicu -Aeroport-Sannicoara- Apahida
  • M41L: Str. Aurel Vlaicu -Aeroport -Sannicoara- Apahida- Grădiniță Câmpenești
  • M42: Str. Aurel Vlaicu - Aeroport- Sânnicoară
  • M42L: Str. Aurel Vlaicu -Aeroport- Parcul Industrial Nervia
  • M43: Str. Aurel Vlaicu -Aeroport- AGRO Transilvania- Dezmir
  • M44: Str. Aurel Vlaicu -Aeroport-Sannicoara-Apahida- Corpadea
  • M45: Str. Aurel Vlaicu -Selgros- AGRO Transilvania -Dezmir- Pata
  • M51: Bucium -Floresti Cetate-Luna de Sus-Gilau- Peco Gilău
  • M52: Bucium -Floresti Cetate-Luna de Sus-Peco Gilau- Someșu Rece
  • M61: Posada - Alverna - Aiton - Rediu
  • M71: Posada - Crăești - Livada - Petreștii de Jos
  • M81: Bucium - Luna de Sus - Stolna - Vlaha - Săvădisla

Troleibuze[modificare | modificare sursă]

Autobuz și troleibuz de tip Irisbus Agora, în trafic, la mijlocul anilor 2000.
  • 1: Str. Bucium -McDonalds-Izlazului-Calea Manastur-Calea Motilor-Paris- Piața 1 Mai
    • 2: Str. Izlazului -Calea Manastur-Calea Motilor-Central- Gară
  • 3: Str. Unirii -Borsec Nord-Central- Gară
  • 4: Str. Aurel Vlaicu - Gară
  • 5: Gară - Aeroport -Str. Traian Vuia
  • 6: Str. Bucium -McDonalds-Minerva-Izlazului-Calea Manastur-Agronomia-Calea Motilor-Victoria-P-ta Marasti-Siretului-IRA- Str. Aurel Vlaicu
  • 7: Str. Izlazului -Victoria- Str. Aurel Vlaicu
  • 8: Piața Mihai Viteazul -Aeroport- Str. Traian Vuia
  • 10: Str. Unirii -Borsec Nord-Paris-Terapia- Bd. Muncii
  • 14:Disp.Clabucet-McDonalds- Str. Izlazului - Piața Mărăști -Terapia- Bd. Muncii
  • 23: Piața Mihai Viteazul - Str. Paris - Bd. Muncii
  • 25: Str. Unirii - Bd. N. Titulescu - Str. Bucium - Bd. 21 decembrie 1989 - Str. Unirii

Tramvaie[modificare | modificare sursă]

Str. Bucium Stadion Str. Horea Piața Gării Primăria Iris ERS CUG Bd. Muncii Depou Tramvaie
100
101
102
102L

Microbuze[modificare | modificare sursă]

  • 22: P-ța Gării - Str. I. Moldovan[4]
  • M37: Gară -Chinteni- Feiurdeni
  • M71: Str. Posada -Autogara Turda- Petreștii de Jos

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Cum arătau strămoșii autobuzelor și tramvaielor mov de azi din Cluj. O scurtă istorie în imagini”. 
  2. ^ „Cum arătau strămoșii autobuzelor și tramvaielor mov de azi din Cluj. O scurtă istorie în imagini”. 
  3. ^ „Boc îi cere lui Neag noi linii de autobuz: "Are obligația ca, până la 1 iunie, să îmi vină cu o analiză pe masă". Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Linii”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de CTP Cluj-Napoca