Sari la conținut

Theodore Ayrault Dodge

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Theodore Ayrault Dodge

Theodore Ayrault Dodge
Date personale
Născut28 mai 1842
Pittsfield, Massachusetts
Decedat26 octombrie 1909
Paris, Franța
ÎnmormântatCimitirul național Arlington[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
OcupațieOfițer
Istoric militar
Limbi vorbitelimba engleză[1] Modificați la Wikidata
Semnătură

Theodore Ayrault Dodge (n. , Pittsfield, Massachusetts, SUA – d. , Paris, Franța) a fost un ofițer și istoric militar american. A luptat ca ofițer al Uniunii în Războiul Civil American. A realizat lucrări istorice despre Războiul Civil American și marii generali ai istoriei europene.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Pittsfield, Massachusetts, a primit o educație militară în Berlin și a studiat la University College London și la Universitatea din Heidelberg. Întors în Statele Unite în 1861, s-a înrolat imediat în armata de voluntari ai New York. Pe parcursul Războiului Civil American, a atins gradul de locotenent colonel, pierzându-și piciorul drept în bătălia de la Gettysburg. A servit în Departamentul de Război din 1864. În 1870 se retrage din armată cu rangul de maior. După retragere, a trăit în Boston până s-a mutat la Paris, unde a și murit. Este înmormântat la Cimitirul Național Arlington.

Lucrările sale despre Războiul Civil includ The Campaign of Chancellorsville (1881) and Bird's Eye View of the Civil War (1883). Între 1890 și 1907 a publicat 12 volume din a sa lucrare History of the Art of War: Alexander, Hannibal, Caesar, Gustavus Adolphus, Frederick the Great, Napoleon, deși volumele despre Frederic cel Mare nu au fost completate înainte de moartea sa. Lucrarea a fost împărțită în biografii individuale pentru publicațiile moderne.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Theodore Ayrault Dodge, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Theodore Ayrault Dodge, Find a Grave, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Acest articol conține text din Encyclopædia Britannica 1911, o publicație aparținând domeniului public.