Sari la conținut

Portal:Europa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Imagine din cosmos a Europei

Europa este, convențional, unul din cele șapte continente. Cuprinzând peninsula Eurasiei, Europa este separată de Asia de Munților Ural, râul Ural și Marea Caspică la est, și de Munții Caucaz la sud-est. Europa are deschidere, în nord, la Oceanul Arctic, în vest la Oceanul Atlantic, în sud la Marea Mediterană, iar în sud-est la Marea Neagră și la căile ei de legătură spre Marea Mediterană. Totuși, granițele Europei — un concept ce datează încă din antichitate — sunt oarecum arbitrare, deoarece termenul de continent poate face referire la diferențele de ordin cultural și politic sau cele de ordin fizico-geografic.

După suprafață, Europa este al doilea cel mai mic continent, acoperind 10.180.000 de kilometri pătrați sau 2% din suprafața Pământului și 6,8% din suprafața terestră. Din cele aproximativ 50 de state ale Europei, Rusia este cel mai mare (atât ca suprafață, cât și ca populație), în timp ce Vaticanul este cel mai mic. Europa este al treilea cel mai populat continent după Asia și Africa, cu o populație de 731 de milioane de locuitori, reprezentând 11% din populația lumii; totuși, potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, ponderea Europei va scădea la 7% până în 2050.

Europa de Vest a fost leagănul culturii occidentale. Națiunile europene au jucat, începând din secolul al XVI-lea încoace, un rol predominant în politica mondială, în special după începuturile colonialismului. Între secolele al XVII-lea și al XX-lea, țările europene au controlat Americile, cea mai mare parte din Africa, Australia, și porțiuni întinse din Asia. Schimbările demografice și cele două războaie mondiale au condus la declinul dominației europene în politica mondială, la mijlocul secolului al XX-lea, pe măsură ce Statele Unite și Uniunea Sovietică își sporeau influența. În timpul Războiului Rece, Europa a fost divizată de-a lungul Cortinei de Fier între NATO, în partea de vest, și Pactul de la Varșovia, în est. Integrarea europeană a condus la fondarea Consiliului Europei și Uniunii Europene în Europa de Vest, amândouă extinzându-și granițele spre est, dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, în 1991.

modificare 

Panoramă selectată

Salzburg
Salzburg
Credit: Diliff

Salzburg este al patrulea oraș ca populație din Austria și capitala landului federal Salzburg. „Orașul vechi” din Salzburg's cu faimoasa sa arhitectură barocă este unul din cele mai bine păstrate centre de oraș din lumea germanică și a fost introdus pe în Patrimoniul mondial UNESCO în 1997. Orașul mai este cunoscut și datorită poziției sale aproape de Munții Alpi, dar și pentru că este locul unde s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart.

modificare 

Articol selectat

Drapelul României
România este o țară situată în sud-estul Europe Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.

De-a lungul istoriei, diferite porțiuni ale teritoriul de astăzi al României au fost în componența sau sub administrația Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman sau a celui Austriac. Ca stat suveran, România a apărut în 1859 prin unirea dintre Țara Românească și Moldova condusă de Alexandru Ioan Cuza și a fost recunoscută independentă 19 ani mai târziu. În 1918, României i s-au alipit Transilvania, Bucovina și Basarabia, însă România Mare a fost distrusă la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, atunci când U.R.S.S. a ocupat Basarabia și Bucovina de nord, iar România a semnat Pactul de la Varșovia. La momentul destrămării Uniunii Sovietice și a înlăturării regimului comunist instalat în România (1989), țara a inițiat o serie de reforme economice și politice. După un deceniu de probleme economice, România a introdus noi reforme economice de ordin general (precum cota unică de impozitare, în 2005) și a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

România este un stat semi-prezidențial. Este a noua țară după suprafața teritoriului (238 391 km²) și a șaptea după numărul populației (peste 22 milioane oameni) dintre statele membre ale Uniunii Europene. Capitala țării, București, este și cel mai mare oraș al ei și al șaselea oraș din UE după populație (1,9 milioane oameni). În 2007, orașul Sibiu a fost ales Capitală Europeană a Culturii. România este membru al NATO din 29 martie 2004), al Uniunii Latine, al Francofoniei și al OSCE.


modificare 

Știați că...?

  • ... Palatul Telefoanelor din București a fost construit între 1929-1934 în stilul zgârie-norilor americani și a fost până în anii '70 cea mai înaltă clădire din București?
  • ... în Peștera Urșilor descoperită în 1975 și situată în apropierea localității Chișcău, Bihor s-a găsit o cantitate impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă (Ursus Spelaeus) dispărut acum 15.000 de ani?
  • ... ceasul de buzunar a fost inventat în jurul anului 1500 de către Peter Henlein din Nürnberg, Germania?
  • modificare 

    Imagine selectată

    Colegiile uninominale pentru Alegerile parlamentare din anul 2008 (Senat)
    Colegiile uninominale pentru Alegerile parlamentare din anul 2008 (Senat)
    Credit: Andrein

    Harta rezultatelor în colegiile pentru alegerea senatorilor din cadrul alegerilor legislative în România din anul 2008. Cele mai multe mandate au fost obținute de PD-L (51), fiind urmat de alianța PSD-PC (49), PNL (28) și UDMR (8).

    modificare 

    Noutăți

    Drapelul Uniunii Europene
    Drapelul Uniunii Europene
    modificare 

    Subportaluri

    modificare 

    Categorii

    modificare 

    Asociația Wikimedia

    Wikipedia este unul din proiectele cu conținut liber și gratuit coordonate de Fundația Wikimedia, din care fac parte și:
    Wikisursă
    Bibliotecă liberă
    Wikționar
    Dicționar liber
    Wikivoyage
    Ghiduri de călătorie libere
    Wikicitat
    Citate și proverbe
    Wikimanuale
    Manuale și ghiduri libere
    Wikiștiri
    Sursă de știri
    Wikidata
    Bază de date cu informații
    Commons
    Resurse media partajate
    Meta-Wiki
    Coordonarea tuturor proiectelor
    MediaWiki
    Software-ul pe care rulează proiectele
    Wikispecii
    Director de specii
    Wikiversitate
    Cursuri pentru studenți
    modificare 

    WikiPortale

    Portal:NATO
    Portal:NATO
    Portal:Uniunea Europeană
    Portal:Uniunea Europeană
    Portal:ONU
    Portal:ONU
    Portal:Roma Antică
    Portal:Roma Antică
    Portal:Geografie
    Portal:Geografie
    Portal:România
    Portal:România
    NATO Uniunea Europeană ONU Roma Antică Geografie România