Sari la conținut

Giotto di Bondone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Giotto)
Acest articol se referă la Giotto di Bondone. Pentru alte sensuri, vedeți Giotto (dezambiguizare).
Giotto di Bondone
Date personale
Născut1267[1] Modificați la Wikidata
Vicchio, Toscana, Italia[6][7][3] Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[7][6] Modificați la Wikidata
Florența, Republica Florentină[7][8][6][3] Modificați la Wikidata
PărințiBondone[*][[Bondone (blacksmith)|​]] Modificați la Wikidata
Număr de copii8 Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
arhitect
sculptor
muralist[*]
designer Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiFlorența[9]
Padova[9]
Assisi[9]
Rimini[9]
Roma[9]
Napoli[9]
Bologna[9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[10] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticarhitectură, pictură  Modificați la Wikidata
PregătireCimabue[2]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruTaddeo Gaddi[*][[Taddeo Gaddi (Italian early renaissance painter)|​]], Bernardo Daddi[*][[Bernardo Daddi (pictor italian)|​]][3], Puccio Capanna[*][[Puccio Capanna (pictor italian)|​]], Ottaviano da Faenza[*][[Ottaviano da Faenza (pictor italian)|​]], Pace di Bartolo[*][[Pace di Bartolo (pictor italian)|​]], Guglielmo da Forli[*][[Guglielmo da Forli (pictor italian)|​]][4], Pietro Lorenzetti[*][[Pietro Lorenzetti (pictor italian)|​]][5], Stefano Fiorentino[*][[Stefano Fiorentino (pictor italian)|​]], Simone Martini, Pietro Cavallini[*][[Pietro Cavallini (pictor italian)|​]], Giovanni Baronzio[*][[Giovanni Baronzio (Italian gothic painter)|​]], Parente di Giotto[*][[Parente di Giotto (pictor italian)|​]], Maestro delle Vele[*][[Maestro delle Vele (pictor italian)|​]], Maestro Espressionista di Santa Chiara[*][[Maestro Espressionista di Santa Chiara (pictor italian)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăProto-Renaissance[*][[Proto-Renaissance (cultural movement preceding the Italian Renaissance)|​]][3], Gotic[3]  Modificați la Wikidata
Opere importantecappella degli Scrovegni[*][[cappella degli Scrovegni (chapel in Padua, Italy)|​]], Santo Stefano[*][[Santo Stefano (pictură de Giotto di Bondone)|​]], campanile di Giotto[*][[campanile di Giotto (bell tower by Giotto)|​]], Giotto's O[*][[Giotto's O (a perfectly round O or circle, said to have been sent to the Pope by Giotto in evidence of his ability to do some decorative work for his Holiness)|​]]  Modificați la Wikidata
Giotto di Bondone - Portret de Paolo Uccello, 1450, Muzeul Louvre, Paris

Giotto di Bondone (n. 1267, Vicchio, Toscana, Italia – d. , Florența, Republica Florentină) a fost un pictor și arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne. Giotto a înlocuit compoziția ornamentală bizantină cu reprezentarea spațiului tridimensional, ceea ce semnala descoperirea perspectivei renascentiste.

Viața și opera

[modificare | modificare sursă]

Giotto s-a născut nu departe de Florența, la Colle di Vespignano din provincia Mugello, într-o familie săracă de țărani. Deoarece era nepotul lui Angiolo (Giotto ar fi fost diminutivul de la Ambrogiotto sau Angiolotto) și fiul lui Bondone, l-au numit Giotto di Bondone. Se povestește că pictorul Cimabue l-ar fi întâlnit pe Giotto în timpul unei plimbări, pe când băiatul păzea o turmă de oi. Tânărul păstor era cufundat în desenarea unei oi pe o piatră, liniile desenului fiind ferme și precise. Cimabue a fost încântat de desen și l-a luat pe Giotto cu el la Florența. În acele vremuri pictura era privită ca o meserie, principala sarcină a pictorului fiind aceea de a decora biserici, având nevoie de multe ajutoare. Giotto l-a însoțit pe Cimabue în călătoriile lui la Assisi și la Roma, unde maestrul avea de executat numeroase comenzi. Nu se știe exact când a părăsit atelierul lui Cimabue, însă cunoaștem două date care marchează pășirea în maturitate a lui Giotto: 1287, anul în care se căsătorește cu Ciuta (diminutivul prenumelui Ricevuta) di Lapo dell Pela, și 1290, când pictează prima sa mare operă, un crucifix pentru Biserica Santa Maria Novella din Florența.

Madonna di San Giorgio alla Costa, ca. 1290

După aceasta a călătorit la Assisi, unde a pictat în nava Bisericii San Francesco o serie de fresce cu scene din viața Sfântului Francisc (1296-1299). Doi ani mai târziu a realizat la Roma mozaicul reprezentând barca lui Petru, așezată în sala de coloane a Bazilicii Sfântul Petru. În anul 1300, la dorința papei Bonifaciu al III-lea, Giotto realizează decorația „lojei fericiților” din Bazilica San Giovanni in Laterano.

Picturile din Roma îl fac celebru, Giotto încă nu împlinise patruzeci de ani când la Florența are deja câteva case, atelier și numeroși elevi. Comenzile sosesc de pretutindeni. Pictează la Rimini pentru călugării franciscani fresce reprezentând minunile Sfântului Anton, picturi care s-au deteriorat în decursul anilor.

Giotto: Intrarea în Ierusalim (Scene din viaţa lui Isus), 1304-1306 - Capela Scrovegni, Padova

Între anii 1304-1306 artistul decorează cu picturi capela "Scrovegni" din Padova, aceste fresce fiind considerate cele mai însemnate opere ale sale.

În anul 1311 Giotto se reîntoarce la Florența. Începând din anul 1317 pictează fresce în Biserica Santa Croce. Dintre cele patru capele zugrăvite de el, azi mai pot fi admirate doar două: "Bardi" și "Peruzzi". În același timp artistul realizează picturi și pentru Palatul "Bargello", care de asemenea nu s-au mai păstrat.

Între anii 1328-1333 Giotto s-a găsit la curtea regelui Robert de Anjou din Napoli. Dintre frescele pictate aici s-au păstrat doar câteva fragmente.

Giotto: Madonna in maestà, 1306-1310 - Galleria degli Uffizi, Florenţa

După întoarcerea sa la Florența (1334), Giotto este decorat de către consiliul orașului și devine intendentul tuturor clădirilor oficiale și fortificațiilor din oraș. Este însărcinat cu conducerea construcției Domului și proiectează "Le Campanile" (clopotnița) catedralei, a cărei construire se începe în anul 1334.

Campanile di Giotto (Firenze)

Giotto petrece următorii doi ani la Milano, unde lucrează din însărcinarea Ducelui Visconti, dar din păcate din aceste opere nu s-a păstrat nimic. În 1336 este chemat la Avignon, unde era sediul papilor în acea epocă, dar Giotto nu mai poate onora comanda făcută, pentru că pe 8 ianuarie 1337 moare. Este înmormântat în Biserica Santa Croce.

După moartea lui Giotto arta italiană a rupt legăturile cu tradițiile bizantine. În jurul anului 1415 arhitectul Filippo Brunelleschi încearcă să reprezinte în perspectivă Domul din Florența și Palazzo Vecchio. Pictorul Masaccio pictează Răstignirea pentru Biserica Santa Maria Novella urmând principiile perspectivei reale. În sfârșit, Leonardo da Vinci va formula definitiv regulile perspectivei pe baza principiilor opticii.

Giotto în literatură

[modificare | modificare sursă]

Mai multe mărturii literare, care nu ne spun prea multe lucruri despre viața lui Giotto, marchează impactul operei lui Giotto asupra contemporanilor săi. A fost eternizat în opere literare de către poeți. În Divina Comedie, Dante îl așază pe Giotto în „Purgatoriu” (Cântul XI al Purgatoriului), Boccaccio îl descrie ca cel mai mare pictor al lumii, „avem dreptul să-l numim una dintre luminile Florenței”. În Viețile celor mai renumiți arhitecți, pictori și sculptori italieni, de la Cimabue până în timpurile noastre, este eternizat de Vasari.

  • Max Imdahl: Giotto. Arenafresken, Ikonographie, Ikonologie. München 1980
  • Samuel Y Edgerton: Giotto und die Erfindung der dritten Dimension. München,2003
  • Savel Eimerl: The World of Giotto. 1967
  • G. Previtali: Giotto e la sua bottega. 1993
  • G. Basile: Giotto agli Scrovegni, la capella restaurata. 2002
  • "Acest om extraordinar emană din sine culorile și, datorită acestui fapt, pictura sa prezintă natura într-un chip nou" (Cennino di Drea, ca. 1390)
  • "Giotto i-a ajuns din urmă nu numai pe maeștrii epocii sale, ci și pe toți artiștii care l-au precedat" (Leonardo da Vinci)
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Giotto di Bondone