Sid Jacobson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sid Jacobson
Date personale
Născut[1][3][4] Modificați la Wikidata
Brooklyn, New York City, New York, SUA[2] Modificați la Wikidata
Decedat (92 de ani)[5] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațietextier[*]
romancier[*]
scriitor de benzi desenate[*]
redactor[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiLos Angeles[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[7] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea New York[2]  Modificați la Wikidata

Sidney Jacobson (n. , Brooklyn, New York City, New York, SUA – d. [5][8])[9] a fost un scriitor american, care a lucrat la redactarea și publicarea cărților de benzi desenate și a romanelor grafice de non-ficțiune. El a fost redactor responsabil și redactor-șef la Harvey Comics. Jacobson este cunoscut, de asemenea, pentru colaborările sale târzii cu artistul Ernie Colón, mai ales la romanele grafice de non-ficțiune The 9/11 Report: A Graphic Adaptation și Anne Frank: The Anne Frank House Authorized Graphic Biography.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sid Jacobson a absolvit liceul Abraham Lincoln și apoi Universitatea din New York, unde s-a specializat în jurnalism. Primele sale locuri de muncă după absolvire au fost la tabloidul new york-ez The Compass și la ziarul specializat în cursele hipice The Morning Telegraph.[9]

În anii 1950 și 1960, în timp ce lucra la editura Harvey Comics, Jacobson a scris cântece pentru vedete ale muzicii pop ca Frankie Avalon („A Boy Without a Girl”), Earl Grant („(At) The End (of a Rainbow)”), Dion and the Belmonts și Johnny Mathis - în ciuda faptului că Jacobson nu cunoștea notele muzicale.[9] În cadrul companiei Harvey el l-a cunoscut pe artistul desenator Ernie Colón, ale cărui creații le-a redactat timp de mulți ani acolo și la Star Comics.

După o perioadă lungă de colaborare cu Harvey Comics, Jacobson a plecat pentru a deveni redactor executiv la Marvel Comics, unde a contribuit la fondarea revistei de benzi desenate pentru copii Star Comics.[10] În afară de redactarea revistei Star, Jacobson a scris scenariul unor seriale de benzi desenate precum Wally the Wizard și Top Dog.[11] El a scris adaptările pentru benzi desenate ale filmelor Santa Claus: The Movie (1985),[12] Labirintul (1986), Pinocchio and the Emperor of the Night (1987) și Elvira, Mistress of the Dark (1988).

În această perioadă, Jacobson a publicat romanul Streets of Gold (Pocket Books, 1985), o istorie ficționalizată a călătoriei de imigrare a familiei sale din ștetl-ul din Rusia până în Statele Unite ale Americii.

Jacobson a revenit la Harvey Comics la începutul anilor 1990, elaborând printre altele un serial de benzi desenate pentru Hanna-Barbera, povești originale inspirate de personajele serialelor de desene animate de la televiziune.

În 2006, Jacobson și vechiul său coleg de la Harvey Ernie Colón au format o echipă scriitor-ilustrator pentru elaborarea unui roman grafic inspirat din Raportul Comisiei 9/11 și intitulat The 9/11 Report: A Graphic Adaptation. În 2008 ei au publicat o continuare de 160 de pagini: After 9/11: America's War on Terror. Colaborările ulterioare cu Colón includ A Graphic Biography: Che, lansat în 2009; și Anne Frank: The Anne Frank House Authorized Graphic Biography, publicat în 2010 de către Hill & Wang în SUA și de Uitgeverij Luitingh în Țările de Jos.[13]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Jacobson a avut doi copii, Seth și Kathy.[14] El a locuit în Los Angeles.

Premii[modificare | modificare sursă]

Sid Jacobson a obținut în 2003 Premiul Inkpot.[15]

Romane grafice[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Sid Jacobson”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b https://web.archive.org/web/20130606192915/http://www.hadassahmagazine.org/site/apps/nlnet/content2.aspx?c=twI6LmN7IzF&b=7801757&ct=9333793, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b Sid Jacobson, BD Gest', accesat în  
  4. ^ a b Library of Congress Authorities, accesat în  
  5. ^ a b id Jacobson, Comic Book Writer With Range, Dies at 92 (în engleză) 
  6. ^ „Sid Jacobson”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  8. ^ Miller, John Jackson (). „Comics Industry Birthdays”. Comics Buyer's Guide. Iola, Wisconsin. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ a b c „Author Interview: Sid Jacobson—From Richie Rich to Anne Frank”. Hadassah Magazine. aprilie 2011. Arhivat din originalul de la . 
  10. ^ DeFalco, Tom; Gilbert, Laura, ed. (). „1980s”. Marvel Chronicle A Year by Year History. London, United Kingdom: Dorling Kindersley. p. 220. ISBN 978-0756641238. Marvel decided to go ahead with its own children's line under [Tom] DeFalco and Jacobson. Marvel created new characters and licensed the rights to other popular properties under the name of Star Comics. 
  11. ^ Sid Jacobson la Grand Comics Database
  12. ^ Friedt, Stephan (decembrie 2015). „Santa Claus: The Movie”. Back Issue!. Raleigh, North Carolina: TwoMorrows Publishing (85): 62–64. 
  13. ^ Armstrong, Paul (). „Graphic Account of Anne Frank Story Set for Debut”. CNN. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last= (ajutor)
  14. ^ Jacobson, Sid.
  15. ^ „Inkpot Award Winners”. Hahn Library Comic Book Awards Almanac. Arhivat din original la . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]