Štefan Banič

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Štefan Banič
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Smolenice, Trnavský kraj, Slovacia Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Smolenice, Trnavský kraj, Slovacia Modificați la Wikidata
Cetățenie Austro-Ungaria
 Cehoslovacia Modificați la Wikidata
Ocupațieinventator Modificați la Wikidata

Štefan Banič (ˈʃcefan ˈbaɲitʃ; n. , Smolenice, Trnavský kraj, Slovacia – d. , Smolenice, Trnavský kraj, Slovacia) a fost un inventator slovac, cunoscut pentru patentarea proiectului uneia dintre primele parașute din istorie.[2]

Născut în Neštich (în maghiară Jánostelek), Austro-Ungaria (acum parte a Smolenice, Slovacia), Banič a emigrat în Statele Unite ale Americii și a lucrat ca miner în Greenville, Pennsylvania⁠(d). După ce este martorul unui accident de avion în 1912, Banič proiectează în 1913 prototipul unei parașute, pentru care îi este acordat brevetul nr. 1.108.484.[3]

Prototipul era cu totul diferit de alte parașute (amintea de o umbrelă), însă unele surse certifică testarea cu succes a parașutei la Washington DC de pe o clădire cu 15 etaje, cât și dintr-un avion în 1914.[4][5] Banič a donat patentul Armatei SUA, dar nu există nicio dovadă că aceasta l-ar fi folosit vreodată.

După Primul Război Mondial, Banič a revenit la Cehoslovacia, unde a contribuit la explorarea peșterii carstice⁠(d) Driny⁠(d) de la poalele Carpaților Mici, aproape de orașul său natal, Smolenice.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

În 1997 parașutistul american Slavo Mulik, și el de origine slovacă, a înființat Fundația de parașutism Štefan Banič,[6] care oferă medalii de bronz, de argint și de aur ca premii pentru persoanele implicate în evenimente legate de parașutism, în memoria lui Banič.[7]

În 2006 parașutiștii militari slovaci au instalat o placă memorială la locul nașterii lui Banič din Smolenice.[8]

Aeroportul Trnava - Boleráz, amplasat în apropiere de Smolenice, poartă numele lui Baníč.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b databáza autorít SNK, accesat în  
  2. ^ „Famous Slovaks - Stefan Banic”. Heartofeurope.co.uk. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Patent US1108484 - Parachute”. Google Patents. Google.com.au. . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  4. ^ "100 years ago Banic received a patent for his parachute" ("Pred 100 rokmi získal Štefan Banič patent na svoj padák"), 24.08.2014, cas.sk (Slovak)
  5. ^ „Štefan Banič, Konštruktér, vynálezca-(Stefan Banic, Designer, Inventor)” (în Slovak). Slovenská akadémia vied, obituary. Accesat în . 
  6. ^ "Radoslav "Slavo" Mulik, obituary
  7. ^ "11th annual Banic Memorial Boogie set", 27 iunie 2002
  8. ^ "Banic: The inventor of the parachute", osobnosti.sk (Slovak)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • US1108484 Brevetul prototipului de parașută