Águas de São Pedro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Águas de São Pedro
—  Municipiu  —
Município da Estância Hidromineral de Águas de São Pedro
Vedere din centrul orașului și cartierul Jardim Iporanga în Águas de São Pedro
Vedere din centrul orașului și cartierul Jardim Iporanga în Águas de São Pedro
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Poreclă: Águas
Motto: Omnibus Pax Et Sanitas (Latina pentru Pace și sănătate pentru toată lumea)
Águas de São Pedro se află în Brazilia
Águas de São Pedro
Águas de São Pedro
Águas de São Pedro (Brazilia)
Poziția geografică
Coordonate: 22°35′50.422″S 47°53′02.309″V ({{PAGENAME}}) / 22.59733944°S 47.88397472°V

ȚarăBrazilia
RegiuneSud-Est
Stat federalSão Paulo
Fondat25 iulie 1940
Încorporat24 decembrie 1948
Numit dupăSimon Petru

Guvernare
 - PrimarPaulo Cesar Borges (PSDB, 2012)
 - Consilierii municipali

Suprafață[1][2]
 - Total3,612 km²
Altitudine[5]515,24 m.d.m.

Populație (2010)[2][4]
 - Total2.707 locuitori

Fus orarBRT (-3)
 - Ora de vară (DST)BRST (-2)
Cod poștal13525-000
Prefix telefonic+55 19

Localități înfrățite
 - CubatãoBrazilia
 - Molinaseca[*][[Molinaseca (municipality of Spain)|​]]Spania

Prezență online
Águas de São Pedro
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Locația orașului Águas de São Pedro în statul São Paulo
Locația orașului Águas de São Pedro în statul São Paulo
Locația orașului Águas de São Pedro în statul São Paulo

Águas de São Pedro este un oraș în São Paulo (SP), Brazilia, localizat la 184 de kilometri (114 mile) de capitală. Având doar 3.61 kilometri pătrați, este a doua cea mai mică municipalitate braziliană din punct de vedere al suprafeței, și a avut o populație de 2707 de locuitori în anul 2010. Águas de São Pedro înseamnă ”Apele Sfântului Petru”. Acest nume are legătura cu izvoarele minerale din teritoriu, dar și cu localizarea acestora, care, înainte de formarea orașului, au făcut parte din municipalitatea São Pedro. Temperatura medie anuală în oraș este de 22.4 grade Celsius (72.3 grade Fahrenheit), și cea mai mare parte a vegetației municipalității este formată din suprafețe reîmpădurite. În anul 2014 în oraș erau 2317 de mașini. O localitate exclusiv urbană, fără zone urbane, orașul a avut patru facilități pentru sănătate în anul 2009. Indicele dezvoltării umane este 0,854, al doilea cel mai mare indice din São Paulo, precum și din Brazilia, fiind depășit doar de São Caetano do Sul.

Águas de São Pedro a fost încorporat în anii 1940. Orașul este cunoscut pentru apele sale minerale, și care au importanță în vindecarea anumitor boli. Unul dintre izvoare, Fonte Juventude, are a doua cea mai sulfuroasă apă din lume. Mai sunt, de asemenea, două parcuri mari, Parcul ”Dr. Octavio Moura Andrade” și "José Benedito Zani", precum și mini-grădina municipală, toate acestea fiind spații verzi importante ale orașului.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Origini[modificare | modificare sursă]

Bustul proprietarului terenului care avea să devină Águas de São Pedro, Angelo Franzin

Turnul de ulei al Inginerului Ângelo Balloni este un reper al istoriei orașului

Bustul fondatorului orașului, Octavio Moura Andrade

Până în 1800, regiunea São Pedro și enclava sa au fost pădure virgină. Primii oameni cunoscuți care au pus piciorul pe teritoriul Águas de São Pedro au fost, ca în majoritatea municipalităților din zona rurală din São Paulo, bandeirantes care căutau pietre prețioase, în special aur, deschizând multe drumuri și trasee în pădurea deasă. Unul dintre aceste trasee, numit Caminho do Picadão (Drumul căii pădurii), a început în Itu, a trecut prin Piracicaba și a înaintat către hinterlandul Araraquara.[6] Ani de zile, în regiune au fost înființate multe ferme, până când în 1883, São Pedro s-a desprins de Piracicaba și a devenit independent politic.[7]

Economia la acea vreme se baza pe producția de cafea și multe familii italiene s-au stabilit în aceste regiuni pentru a lucra în baza unor contracte de parteneriat pentru a înlocui munca sclavă. În acest fel, imigrantul italian Angelo Franzin a ajuns în Brazilia în 1887, mergând să lucreze la o fermă numită „Recreio”, deținută de João Rezende da Cruz; doar un an mai târziu, Franzin avea să conducă alte ferme, precum Santa Rita, Santa Eulália și Rosário. [8]După mulți ani de muncă, a cumpărat teren împreună cu fratele său Jácomo și a decis să încerce plantarea cafelei. Primele proprietăți pe care le-au achiziționat au fost fermele Palmeiras și Limoeiro, urmate de terenurile Floresta Escura, Gonçalves, Tuncum și Araquá, precum și case, loturi și două mașini pentru procesarea boabelor de cafea.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Official Territorial Area” [Zona Teritorială Oficială]. Institutul Brazilian de Geografie și Statistică (IBGE) (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ a b „IBGE - Cidades - São Paulo - Águas de São Pedro” [IBGE - Orase - São Paulo - Águas de São Pedro]. Institutul Brazilian de Geografie și Statistică (IBGE) (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ „BR Localidades 2010 v1” [BR Locații 2010 v1] (MDB). Institutul Brazilian de Geografie și Statistică (IBGE) (în portugheză). Accesat în . 
  4. ^ „CENSO 2010 - SÃO PAULO” [RECENSĂMÂNT 2010 - SÃO PAULO] (PDF). Institutul Brazilian de Geografie și Statistică (IBGE) (în portugheză). Accesat în . 
  5. ^ ftp://geoftp.ibge.gov.br/organizacao_do_territorio/estrutura_territorial/localidades/Geomedia_MDB/BR_Localidades_2010_v1.mdb  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ „.:: PORTAL DE ÁGUAS ::”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  7. ^ „.:: PORTAL DE ÁGUAS ::”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  8. ^ „.:: PORTAL DE ÁGUAS ::”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  9. ^ „.:: PORTAL DE ÁGUAS ::”. web.archive.org. . Arhivat din original în . Accesat în .