Milano

De la Wikivoyage
Domul din Milano

Milano este un oraș în Italia. Este cel mai important centru financiar din această țară și este al doilea cel mai populat oraș din țară, dar se află în centrul celei mai mari zone metropolitane a Italiei. Orașul Milano este un paradis al cumpărăturilor, fotbalului, operei și a vieții de noapte. Milano este capitala modei din Italia. Orașul este faimos de asemenea pentru Domul din Milano, una dintre cele mai mari și faimoase catedrale gotice din lume, La Scala, una dintre cele mai faimoase opere din lume, Galleria Vittorio Emanuele, o fascinantă galerie cu magazine, restaurante și cafenele, galeria de artă Brera, turnul Pirelli, stadionul San Siro și Castelul Sforzesco, un mare castel medieval. În plus, în acest oraș se găsește Cina cea de Taină, pictura lui Leornado da Vinci.

De înțeles[modificare]

Venire/Plecare[modificare]

Milano este orașul italian cu cele mai bune conexiuni la nivel național și internațional, datorită rețelor sale aeriene, feroviare și rutiere, cele mai eficiente din Italia.

Cu avionul[modificare]

Milano are doua aeroporturi: Malpensa (MXP) este principalul aeroport și, de asemenea, are zboruri intercontinentale, în timp ce Linate (LIN) este aeroportul ce deservește zboruri interne și unele europene. Aeroportul Malpensa este legat de Milano prin trenul Malpensa Express, precum și prin autobuzul Malpensa. Din Linate există un serviciu de transport cu autobuzul care merge la gara centrală. Linate și Malpensa în plus sunt conectate între ele printr-un serviciu de transfer oferit de Air Pullman. La 45 km de Milano, veți găsi aeroportul internațional Orio al Serio (BGY). Acesta este primul aeroport low-cost din Italia low-cost cu zboruri spre multe destinații italiene și europene. De la aeroport există 30 de servicii zilnice cu autocarul spre gara centrală din Milano și sunt furnizate de către Autostradale și Locatelli Pullman Air.

Cu trenul[modificare]

Milano se găsește în centrul sistemului feroviar din nordul Italiei. Stația principală este gara centrală din Milano, care se găsește foarte aproape de centrul orașului. De aici pleacă trenuri înspre toate colțurile Italiei, la fel ca și conexiuni internaționale înspre Franța, Elveția și Germania. Stația de Milano Cadorna deservește Malpensa Express autobuzele ce duc la aeroport și trenurile regionale FNM directe spre nordul orașului Milano. Pentru informații și programe vă rugăm să consultați site-ul Trenitalia sau sunați la numărul verde 89 20 21.

Cu mașina[modificare]

Milano are cel mai mare sistem de autostrăzi din Italia. Inelul rutier al orașului Milano este punctul final al autostrăzii A4 ce vine de la Torino și a autostrăzii A4 de la Veneția și Verona; A1 ce leagă Milano de Bologna, Florența și Roma; A7 vine dinspre Genova și Liguria și A8/A9 care merg spre Elveția și la lacul Como și Maggiore. Șoseaua de centură este împarțită în Tangenziale Est și Tangenziale Ovest.

Ajuns acolo[modificare]

Un sistem extins de linii de metrou(Metropolitana Milanese), tramvaie și autobuze, face deplasarea prin Milano foarte ușoară. Metroul se închide la miezul nopții (la 1 am în nopțile de sâmbătă). Autobuzele și tramvaiele circulă toată noaptea. Biletele pentru o călătorie cu metroul costă 1 EURO. Puteți să cumpărați bilete pentru călătorii timp de o zi(3 EURO) sau pentru 2 zile(5.50 EURO). Biletele se găsesc la stațiile de metrou și la chioșcurile de ziare. Pentru informații asupra transportului public din Milano, vizitați biroul de informații ATM de lângă stația de metrou de la Dom, telefon 800-808-181 [1]

Milano pe două roți. Pentru 2,50 EURO pe zi sau 6 EURO pe săptămână, puteți cumpăra un bilet care vă oferă acces nelimitat la biciclete. Puteți să luați o bicicletă dintr-una din multele locații din oraș și să o lăsați în alta. Puteți să cumpărați biletele de la oficile ATM aflate la stația de metrou a Domului sau la stațiile de tren Centrale sau Cadorna (tel. 800-80-8181). Municipalitatea a reușit să reducă traficul instituind o taxă pentru mașinile care doresc să intre în centrul orașului în timpul zilei, ce este plătită în timpul zilelor de luni- vineri.

De văzut[modificare]

Biserici și muzee[modificare]

De la vechea Basilica di Sant’Ambrogio la giganticul și maiestuosul Dom, cele mai importante simboluri religioase din Milano sunt următoarele:

  • Duomo di Milano [2],Piazza del Duomo, 20121 Milano, Italia, telefon:+39 329 719 0101. Intrare gratuită în Dom. Pentru acoperiș: 5 EURO pe scări, 8 EURO cu liftul. Criptă: 2 EURO. Baptisteriul: 2 EURO.

Cel mai important exemplu de arhitectură gotică lombardă, Domul datează din anul 1300. A fost construit din dorința lui Gian Galeazzo Visconti. Această impozantă clădire religioasă, mai mică totuși decât Catedrala Sf. Petru din Roma, găzduiește aproape 3500 de statui care sunt răspândite pe o suprafață de aproximativ 12000 de metri pătrați. Cea mai înaltă spiră, care are în vârful ei faimoasa Madonnina, are o înălțime de 108 metri. Statuia Fecioarei Maria, Madonnina, este acoperită cu 3900 de straturi de aur.

  • Basilica di Sant'Ambrogio [3], Piazza Sant'Ambrogio, 15, 20123 Milano, Italia, telefon: +39 02 8645 0895. Intrare gratuită. Sacello di San Vittore: 2€

Această bazilică este simbolul religiozității din Milano. A fost construită în anul 379 și a fost consacrată de faimosul episcop Ambrogio, care și-a împrumutat numele Bisericii Ambroziene. În interior se află artefacte valoroase și opere de artă care spun istoria de 1600 de ani a orașului Milano.

  • Basilica di Sant' Eustorgio [4], Piazza Sant'Eustorgio, 1, 20123 Milano, Italia, telefon:+39 02 8940 0589.

O biserică medievală care a fost construită la începutul secolului IV din dorința episcopului Eustorgio care a adus rămășițele pământești ale regilor de la Constantinopol, care pot fi și astăzi văzute în capela ce le poartă numele.

  • Basilica di San Lorenzo Maggiore [5], Corso di Porta Ticinese, 39, 20123 Milano, Italia, telefon: +39 02 8940 4129. În biserică intrarea este gratuită. Cappella di Sant'Aquilino: 2€ pentru adulți, 1€ pentru copiii.

Această frumoasă bazilică, localizată vis a vis de columnele romane care sunt singurele rămășițe ale unui templu din secolul al treilea, include mai multe stiluri arhitecturale, datorită numeroaselor renovări pe care le-a suferit clădirea. Cele mai importante elemente sunt paleo-creștine (de exemplu mozaicurile), dar alte stiluri mai recente ies de asemenea în evidență, incluzând domul din anul 1600 și fațada din anul 1800.

  • Santa Maria delle Grazie [6], Piazza Santa Maria delle Grazie, Milano, Italia, telefon: +39 02 9280 0362. Accesul la Cina cea de Taină: 6.50€ plus o taxă de rezervare de 1.50€, respectiv 3.25€ plus taxa de 1.50€ pentru cetățenii UE între 18 și 25 de ani. Accesul în biserică este gratuit.

Această biserică a fost construită în a doua jumătate a secolului al XV-lea. A fost terminată doar mai târziu de il Bramante din dorința lui Ludovico il Moro. Faimosul arhitect a creat frumoasa absidă și vechea sacristie. Leonardo da VInci a pictat Cina cea de Taină în sala de mese, pictura fiind una dintre cele mai faimoase opere de artă pictate vreodată.

O selecție a celor mai interesante muzee din Milano care trebuie vizitate sunt:

  • Cenacolo Vinciano

Între anii 1495 și 1498, Leonardo da Vinci a pictat întreg peretele sălii de mese a mănîstirii dominicane Santa Maria delle Grazie cu o frescă a Cinei cea de taină, una dintre cele mai faimoase capodopere din istorie. Această operă de artă a benefiat de o restaurare care a durat douăzeci de ani și care a fost doar recent terminată, redându-i gloria de altă dată

  • Muzeul teatrului La Scala [7], Via Filodrammatici, 2, 20121 Milano, Italia, telefon: +39 02 88791.

Fondat în anul 1913, acest muzeu găzduiește expoziții de costume de teatru care au o valoare artistică și istorică extraordinară. Câteva camere sunt dedicate arhitecturii teatrului La Scala și vieții faimosului compozitor Giuseppe Verdi, în timp ce altele găzduiesc instrumente muzicale vechi, cortine și costime ce au aparținut artiștilor faimoși precum Maria Callas și Rudolf Nureyev.

  • Pinacoteca di Brera [8], Via Brera, 28, 20121 Milano, Italia, telefon: +39 02 722631. Taxă de intrare 10 EURO.

Pinacoteca di Brera este o galerie de artă ce își are originea în anul 1809 de Napoleon Bonaparte. Găzduiește un mare număr de opere de artă care au fost confiscate din biserici și mănăstiri din toată Europa. Operele datează din secolele XIV - XX și includ lucrări ale artiștilor precum Piero della Francesca (Pala d’Urbino), Raffaello (Sposalizio della Vergine), Mantenga (Cristo Morto), il Bramante și Caravaggio. În curtea pinacotecii se află o frumoasă statuie a lui Napoleon care a fost sculptată de Canova.

  • Pinacoteca Ambrosiana [9], Piazza Pio XI, 2, 20123 Milano, Italia, telefon: +39 02 806921. Taxă de intrare 8 EURO pentru adulți, 5 EURO pentru copii.

Aceasta reprezintă cel mai vechi muzeu a orașului Milano, ce a fost deschis în anul 1609. Găzduiește o serie de capodopere ale unor artiști precum Caravaggio, Leonardo da Vinci, Raffaello și Botticelli. Galeria Ambrosiană găzduiește de asemenea o importantă librărie ce conține coduri vechi, manuscripte și cărși vechi.

  • Muzeul de Artă Veche [10], Piazza Castello, 1, 20121 Milano, Italia, telefon: +39 02 6208 3940.

Acest muzeu este localizat în interiorul Castelului Sforzesco și găzduiește unele dintre cele mai importante sculpturi care ne ajută să înțegem istoria și cultura lombardă. Operele provin din secolele IV-XVI. Aceste opere includ un monument funerar pentru Gaston di Foix și Pietà Rondinini by Michelangelo.

  • Muzeul de Știință și Tehnologie [11], Via San Vittore, 21, 20123 Milano, Italia, telefon: +39 02 485551. Taxă de intrare 8 EURO pentru adulți și 6 EURO pentru persoanele mai tinere de 18 ani și mai în vârstă de 60 de ani.

Acest muzeu, care este numit după Leonardo da Vinci și care a fost renovat recent, este găzduit într-o mănăstire veche. Este unul dintre cele mai interesante muzee de știință din întreaga lume. 40000 de metri pătrați de spațiu expozițional pentru subiecte ce variază de la astronomie la computere. Modelele și mașinile construite de Leonardo nu trebuie ratate.

Monumente și edificii istorice[modificare]

  • Castello Sforzesco [12], Piazza Castello, 1, 20121 Milano, Italia, telefon:+39 02 6208 3940. Intrare liberă în curtea castelului.

Centrul original datează din anul 1450, când a fost construit din dorința Ducelui Francesco Sforza. De-a lungul secolelor, castelul a suferit multe modificări. La sfârșitul secolului al XIX-lea s-a efectuat o lucrare majoră de renovare. Castelul Sforzesco este o clădire maiestuasă. În interior se află frumoase curți construite în stil gotic-renascentist și săli proiectate de Leonardo. De asemenea puteți admira fresce pictate de maeștrii precum Bramante. Castelul găzduiește acum importante expoziții de artă.

  • Cimitirul Monumental [13],Piazzale Cimitero Monumentale, 2, 20154 Milano, Italia, telefon: +39 02 8846 5600

Acest cimitir a fost construit în jurul anului 1860, în stil lombard și conține și câteva forme bizantine. Printre statui, capele și alte lucrări de artă, puteți găsi morminte ce aparțin unora dintre cei mai faimoși oameni din cultura italiană și europeană, cum ar fi Alessandro Manzoni, Salvatore Quasimodo, Eugenio Montale și Maria Callas.

  • Palatul Regal [14],Piazza del Duomo, 12, 20122 Milano, Italia, telefon: +39 02 860165.

Palatul este o clădire foarte veche care datează din anul 1100 și care a fost casa celor mai puternici oameni din Milano de-a lungul secolelor, de la Visconți la familia Sforza, guvernatorii spanioli și conducătorii austrieci. Înăuntru sunt găzduite expoziții de artă în prezent.

  • Arco della pace , Piazza Sempione, 2, 20154 Milano, Italia, telefon: +39 02 3310 1578.

În mijlocul Piazza Sempione se găsește un uriaș monument de 25 de metri înălțime, care datează din era napoleoneană. Arco della Pace este construit în stil neoclasic și este decorat cu sculpturi de marmură și columne corintice, iar în vârf se află o trăsură trasă de 6 cai, numită Sestiga.

  • Teatrul La Scala [15], Via Filodrammatici, 2, 20121 Milano, Italia, telefon: +39 02 88791.

Este un templu al muzicii de operă, construit la sfârșitul anilor 1700 peste ruinele Bisericii Santa Maria della Scala, de unde și-a luat numele și teatrul. Câteva din numele cele mai importante care și-au făcut debutul pe scenele acestui teatru sunt: Rossigni, Donizetti, Bellini, Puccini și, în 1839, Giuseppe Verdi care s-a mutat la Grand Hotel din Milano la acel moment și unde a continuat să trăiască până la moartea sa. La Scala este cunoscut în întreaga lume. Este situat pe o latură a unei frumoase piețe care poartă același nume. În centrul pieței se află un monument al lui Leonardo da Vinci, iar pe cealaltă parte se găsește Palazzo Marini.

  • Coloanele San Lorenzo [16], Corso di Porta Ticinese, 39, 20123 Milano, Italia, telefon: +39 02 8940 4129. ·

Acestea reprezintă singurul monument ce datează de pe vremea romanilor, care a reușit să supraviețuiască până în prezent. Aceste 16 coloane care se situează în fața Bazilicii San Lorenzo sunt tot ce a rămas dintr-un templu roman, care datează probabil din secolul al II-lea.

Alte atracții[modificare]

  • Navigli

Originile acestor canale datează din 1100, dar acestea au fost navigabile de la Ticino până în centrul orașului Milano doar la sfârșitul secolului al XIV-lea, pentru a ajuta la transportul marmurei care era necesară pentru construirea Domului. Debarcaderul Milano, ce era un important port comercial, a funcționat până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, dar apoi, în 1979, a fost închis. Astăzi Naviglio Grande și Naviglio Pavese (ce conectează Milano cu Pavia) sunt unele dintre cele mai fermecătoare locuri din Milano.

  • Brera

Aceasta este una dintre cele mai exclusiviste și la modă locuri din Milano, ce are o atmosferă ce amintește de Paris, cu artiști, cafenele în aer liber și buticuri sofisticate. Această zonă include Via Brera, Via Solferino, Via Pontaccio, Corso Garibaldi și Corso Como. De-a lungul acestor străzi sunt numeroase palate din secolul al XVIII-lea, cum ar fi Palazzo Brera la numărul 28 pe Corso Como, ce găzduiește faimoasa Pinacoteca.

  • Parco Sempione

Acest parc este situat în spatele Castelului Sforzesco. Este un parc cu o întindere mare și fascinant cu ale sale lacuri, pajiști și mici podețe. Este locul ideal pentru petrecerea unei după-amieze de duminică în aer curat. Parcul găzduiește monumente precum Arena Napoleonica, Turnul creat de Giò Ponti și Triennale di Milano..

  • Galleria Vittorio Emanuele , Galleria Vittorio Emanuele II, 20121 Milano, Italia, telefon: +39 02 7252 4301.

Această galerie a fost construită în jurul anul 1870 și a fost denumită salotto di Milano. Dacă vă plimbați de-a lungul coridoarelor sale în formă de cruce, ce sunt acoperite de strcturi de sticlă și fier, puteți vedea vechi cafenele, restaurante, buticuri și librării istorice.

  • Grădinile Porta Venezia

Aceste grădini spectaculoase pot fi găsite între Via Palestro și Porta Venezia. Grădinile, ce au fost primele care au fost deschise publicului, datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și au fost renovate în 1880. În interior se află numeroase monumente dedicate unor personalități importante din istoria Italiei. De asemenea există numeroase specii botanice ce pot fi admirate.

  • Piazza Mercanti

Piața aceasta este situată în apropierea Domului și este înconjurată de clădiri istorice interesante, care reprezintă cultura milaneză din epoca medievală până în secolul al XVII-lea. Acestea includ Palazzo della Ragione care datează din anul 1200, Loggia degli Osii, Palazzo delle Scuole Palatine din secolul al XVII-lea și Palazzo dei Giureconsulti care se află pe Via Mercanti.

De făcut[modificare]

  • Fotbal - Uitați-vă la meciurile lui AC Milan [17] sau FC Internazionale [18] pe faimosul stadion Giuseppe Meazza, de asemenea, cunoscut sub numele de San Siro, folosit de ambele cluburi pentru meciurile de pe teren propriu. Rivalitatea dintre cele două cluburi este foarte mare și este considerată a fi una dintre cele mai mari din Italia. Meciurile dintre cele două echipe, sunt cunoscute sub numele de Derby della Madonnina. În jur de 60 de meciuri pe an se desfășoară pe San Siro de la sfârșitul lunii august până la sfârșitul lunii mai.
  • Târguri Expoziție - Multe expoziții sunt organizate în cursul anului, variind de la vinuri la computere, echipamente industriale și ciocolată. Zona veche expoziții se află în centrul orașului Milano (MM1 Amendola Fiera sau MM1 Lotto - Fiera 2 Station), iar zona nouă se află în Rho (nord-vestul orașului Milano, MM1 Rho Fiera Station, autostrada A4 ieșirea Pero). Pentru mai multe informații, vizitați site-ul web Fiera Milano [19].
  • Dacă doriți să vedeți orașul de sus, puteți merge pe acoperișul Domului (pe scări sau cu ajutorul liftului), printre spire și statui. Este o experiență minunată, cu o vedere panoramică uimitoare asupra orașului. O altă opțiune este Turnul Branca (strada Camoens, lângă Triennele, în interiorul Parcului Sempione), construit in 1933 de arhitectul Gio Ponti. Turnul are 108 m înălțime.

De învățat[modificare]

Milano are 8 universități și cel mai mare număr de studenți din Italia.

  • Università degli Studi di Milano [20], cunoscută sub numele de La Statale a fost înființată în 1924 într-o clădire din secolul al XIV-lea numită Ca' Granda , cu o curte interioară minunată. Universitatea este pe strada Festa del Perdono, foarte aproape de Dom. Se poate ajunge cu autobuzul sau metroul, linia MM1 MM3 stația Duomo. Ea are alte facilități în oraș, cea mai importantă fiind pe strada Celoria.
  • Politecnico di Milano [21] este o universitate tehnica înființată în 1863 și este acum unul dintre centrele de inginerie, arhitectură și design industrial cele mai remarcabile din Europa. Clădirea principală este în piața Leonardo da Vinci, putându-se ajunge cu autobuzul, tramvaiul sau metroul, linia MM2 Stația Piola sau Gara Lambrate. Celelalte facilități sunt în jurul stației Bovisa FNM.
  • Università Bocconi [56] a fost inființată în 1902 ca un colegiu privat, acum fiind una dintre universitățile de frunte din Italia pentru economie și are un renume pe plan internațional. Clădirile centrale sunt pe străzile Roentigen și Sarfatti și alte facilități sunt în zona înconjurătoare. Accesibilă cu autobuzul 79 și cu tramvaiele 9, 29 și 30.
  • Università Cattolica del Sacro Cuore [22], cunoscută sub numele de Cattolica, a fost înființată în 1921 în Mănăstirea Sfântul Ambrozie. Università Cattolica este pe strada Gemelli, chiar în spatele Basilicii Sfântului Ambrozie. Accesibilă cu autobuzul sau metroul, linia MM2 stația Sant'Ambrogio.
  • Università di Milano - Bicocca [23] este o universitate situată între Milano și micul oraș Sesto S. Giovanni, într-o zonă recent restructurată din fosta fabrica de cauciucuri. Accesibilă cu autobuzul, tramvaiul sau trenul, FS Stația Greco-Pirelli.
  • LIUC [24] - Infiintata in anul 1991 de nord-vest de Milano, în micul oraș de Castellanza, la jumătatea distanței dintre Milano și Aeroportul Malpensa, este o universitate tânără. Accesibilă cu trenul de navetiști, FNM Castellanza Station.
  • Università Vita Salute - San Raffaele [61], înființată în 1996 în jurul Spitalului San Raffaele, unul dintre centrele de cercetare de top din Italia în domeniul biotehnologiei și medicinei. Se poate ajunge cu metroul, stația MM2 Cascina Gobba.

De lucrat[modificare]

Bani și cumpărături[modificare]

Milano este Raiul pe Pământ pentru iubitorii de shopping. Puteți găsi cele mai bune lucruri în acest oraș, în special în ceea ce privește moda și designul. Politehnica și Accedemia di Brera au antrenat designeri de modă si alți designeri care sunt faimoși în intreaga lume. Ei au expus creațiile lor pentru prima dată în Milano, dând naștere de multe ori la scandaluri și au revoluționat moda cu stilul lor personal, care nu avea cum să treacă neobservat. În cele ce urmează vă vor fii prezentați o serie de designeri născuți în Milano sau care și-au început cariera aici, contribuind faima modei italiene în lume.

  • Giorgio Armani. Armani Megastore, Via Manzoni 31, near La Scala (Metro: Montenapoleone), ☎ 02-7231-8630.

Născut în Piacenza în 1934, regele modei italiene și-a început cariera în Milano, lucrând ca și cumpărător pentru Rinascente. La începutul anilor șaizeci, el și-a părăsit slujba pentru a se dedica creării de modele pentru designeri cunoscuți, chiar dacă el nu a avut nicio formare specifică. În 1975 el a riscat din nou, începând cu marca Giorgio Armani pentru barbați și femei și a avut succes imediat. El a construit o relație strânsă cu lumea cinematografiei încă de la început și recunoscut pentru hainele făcute pentru "American Gigolo". Cel mai important simbol al eleganței din anii 1980, Armani este și astăzi regele modei în lume.

  • Miuccia Prada, Galleria Vittorio Emanuele, no. 63 (Metro: Duomo).

A preluat compania familiei în 1978, care a fost specializată în genți și accesorii din piele, și a revolutionat totul. Gențile ei au devenit căutate și au devenit o parte din peisajul milanez. Stilul minimal-chic inconfundabil a caștigat aprecierea clasei de mijloc milaneze în anii 1980 și 1990. Gama ei de sport, caracterizată prin celebra "linie roșie" a făcut marca chiar mai bine cunoscută. Cu toate acestea, Prada nu a vrut să fie doar un punct de referința pentru moda: în 1995, ea a fondat Fondazione Prada din Milano, un important atelier artistic.

  • Dolce & Gabbana [25],Via della Spiga no. 2 (Metro: San Babila), ☎ 02-7600-1155.

Domenico Dolce și Stefano Gabbana, născuți în provincia Palermo și respectiv în Milano sunt cuplul cel mai faimos în lumea modei italiene. Stilul lor evoluează continuu și este mult apreciat de staruri precum Madonna. Ei și-au făcut debutul în Milano în anul 1985, în perioada de boom a femeilor de carieră. Dolce & Gabbana au mers împotriva tendinței și au redescoperit feminitatea mediteraneeană.

  • Gianfranco Ferre.

Născut în provincia Milano în 1944, Gian Grance Ferré obținut o diplomă în arhitectură la Politehnica din Milano. După călătoria în India, de unde s-a inspirat, a început să lucreze în lumea modei, cu un stil rațional, bine structurat, care i-a dat numele de "arhitectul modei".

  • Versace.

Născut în Reggio Calabria, s-a mutat la Milano, în anii 1970 pentru a lucra în lumea modei, creând modele pentru alți designeri. Datorită aptitudinilor manageriale ale fratelui său Santo, marca Versace a fost înființată câțiva ani mai târziu, fiind o marcă îndrăzneață, agresivă, care se caracterizează prin potrivirea neobișnuită de culori și modele geometrice imprimate pe mătase. După moartea lui Gianni, în 1997, compania a fost preluată de fratele său și sora, Santo si Donatella.

De mâncat[modificare]

Gătitul tradițional milanez este alcătuit din mâncăruri simple, slabe și, probabil, din acest motiv, a fost alungat în timpul anilor 1980. Dar recent a revenit la popularitate. Milano este un oraș care trăiește din modă și tendințe: acolo a fost bucătăria chineză (care a fost, evident descoperită aici, înainte de a fi adoptată în restul Italiei), apoi gătitul indian și african, urmate de gătitul japonez și cel din Orientul Mijlociu. Milanezii au revenit la originile lor, bucurându-se de gusturi cu plăcerea pe care o simți atunci când te întorci acasă după un drum lung. Acum există trattorias, hanuri și restaurante (inclusiv cele de lux) pretutindeni, care oferă mâncăruri tradiționale milaneze.

Dacă planificați să vizitați acest oraș, nu ratați șansa de a încerca mâncărurile tradiționale pe care le puteți găsi aici, în varianta lor originală.

Vă oferim în ghidul nostru la Milano, un meniu tradițional milanez, de la aperitiv la desert.

Unul dintre multele aperitive pe care le puteți încerca în timpul happy hour este clasicul Negroni, care este un pic "agresiv", dar iubit de milanezi, făcut din Bitter Campari, Gin, Martini roșu și gheață, care trebuie încercat cu câteva snacks-uri. După aperitiv puteți alege unul dintrei multele restaurante din Milano, specializat în gătitul tradițional. Vă sfătuim să începeți cu un antipasto tradițional, făcut din nervetti ( coadă de vițel fiartă și cartilaj, tăiate în fâșii) și amestecată cu ceapă tăiată în felii subțiri. Ca un prim fel, nu puteți pierde clasicul Risotto alla Milanese, făcut ca o supă de carne de vită (rețeta originală include măduvă osoasă) și aromată cu șofran. Ca un al doilea fel vă sugerăm un fel de mâncare clasic milanez: cassouela, un fel de mâncare extrem de sățios, realizat din carne de porc (coadă, coaste, șorici, picioare și urechi), gătit cu varză verde și alte legume. Dacă nu vă simțiți atât de curajoși, încercați un fel de mâncare mai tradițional, un gustos Milanese cutlet, care este, probabil, cum nu ați mai gustat vreodată în alte localități. Restaurantele milaneze servesc un foarte gustos și crocant cotlet, făcut dintr-un cotlet de vițel, inclusiv osul. O altă alternativă este mânzatul, care este mai light, acoperit în ton, maioneză, hamsie și sos de capere. Vă recomandăm un Barbera din Oltrepò Pavese ca și vin.

Dacă timpul pe care decideți să îl petreceți în Milano coincide cu sărbătorile de Crăciun puteți încheia masa de prânz cu o felie mare de Panettone, prăjitura tradițională locală de Crăciun, care este chiar mai gustoasă dacă o mâncați cu crema de Mascarpone tradițională.

Există produse tradiționale din provincia Milano, care includ Salame di Milano, făcut din carne de porc și vită tocate fin și mai multe tipuri de brânză. Grana Padano este o brânză celebră, care vine din valea râului Po, care include Lombardia, Piemont, Veneto și regiunile Emilia Romagna. Mascarpone este, de asemenea, o brânză tradițională milaneză, care este un ingredient esențial pentru deserturi și creme, adesea amestecat cu alte brânzeturi, salam sau pește. Cu toate acestea, brânza milaneză cea mai renumită, este fără îndoială Gorgonzola, acea brânză puternic aromată care domnește suprem la masa de cină din Milano. În cele din urmă, trebuie să amintim de Crescenza sau Stracchino, brânză moale și cremoasă din lapte proaspăt, cu un gust ușor dulce, care este excelentă întinsă pe o felie de pâine sau mâncată cu legume crude.

Daca sunteți interesați în cumpărarea de produse alimentare sau vin, trebuie să vizitați Peck, un templu legendar al gastronomiei. În Via Spadari, în care există, de asemenea, un negustor de pește celebru, veți găsi tot ce aveți nevoie pentru a vă satisface papilele gustative și simțul de hedonism: brânzeturi din toată Italia, tot felul de salamuri, uleiuri extravirgin, oțeturi balsamice, ceaiuri rare și amestecuri de condimente, conserve de produse alimentare în ulei și o pivniță de vinuri, care este plină cu vinuri dintre cele mai valoroase, din Italia și din străinătate.

De băut[modificare]

  • Exploit Café, lângă coloanele San Lorenzo, pe bulevardul Porta Ticinese.
  • b:free cocktailbar, telefon 0236707972, via Lecco, 21, lângă Corso Bueno Aires, stația Porta Venezia (linia M1 de metrou).
  • Bar Bianco, Viale Enrico Ibsen (Parco Sempione), telefon 3336323027, în interiorul parcului Sempione.
  • Dom Cafè, pe Corso Como.
  • Il Saloon, pe strada Niccolini, în zona Chinatown.
  • Frescobar, pe strada Bramante, în zona Chinatown.
  • Fashion Café, Via San Marco, din zona Brera.
  • Emporio Armani Caffè, Via Croce Rossa, numărul 2 (Metrou: stația Montenapoleone).
  • Dolce & Gabbana Martini Bar, Corso Venezia, numărul 15 (Metrou: stația San Babila).
  • Gucci café, Galleria Vittorio Emanuele (Metrou: stația Duomo).

De ieșit[modificare]

De dormit[modificare]

Buget redus[modificare]

  • Città di Milano, camping situat în Quinto Romano, Via Gaetano Airaghi 61, telefon: 02 48200134, Fax 02 48202999. Este situat în suburbiile orașului. Dacă veniți cu mașina, luați Tangenziale Ovest și ieșiți la San Siro-Fiera. Dacă doriți să ajungeți cu mijloacele de transport în comun, luați metroul(linia M1 spre De Angeli) și apoi un autobuz(nr.72).
  • Hotel De Albertis, Via De Albertis, 7, 20100, +39 02 7383409, [26], Fax: +39 02 7383409. Hotel de 2 stele localizat în zona Cinque Giornate, la 2 km est de centrul orașului.
  • Hotel Delle Nazioni, Via Cappellini, 18, 20124, +39 0266981221, [27], Fax: +39 026701804). Hotel de 3 stele situat la 400 de metri de la principala stație de tren.
  • Hotel Delizia, Via Archimede, 86/88, 20124, +39 02 740544, Fax: +39 02 733638 [28]. Un hotel de 2 stele renovat recent cu acces ușor la Tangenziale și spre Piazza del Duomo. Are 14 camere cu duș, bideu, toaletă, wi-fi gratis, TV, mic dejun. Camera dublă: 60 EURO pe noapte.
  • Hotel Garda, Via Napo Torriani, 21, 20124, +39 02 66982626, Fax: +39 02 66982576 [29]. Hotel Garda, la 200 de metri de Gara Centrală din Milano. Camere simple de la 45 EURO la 150 EURO. Camere duble de la 75 la 225 EURO.
  • London Hotel Milan, Via Rovello 3, 20121, +39 02 72020166, Fax: +39 02 8057037 [103]. 400 de metri de la Dom. Camere simple de la 90 la 130 EURO, duble de la 120 la 170 EURO.

Buget mediu[modificare]

  • Hotel Accursio, Viale Certosa, 88, 20156, +39 02 33001270, Fax: +39 02 39217466, [30]. Un hotel mic, cu doar 28 de camere, însă locația este convenientă.
  • Hotel Cinque Giornate, Piazza Cinque Giornate 6, ☎ +39 02 5463433 (info@hotelcinquegiornate.it, fax: +39 02 5513611), [31]. În jur de €250 pe noapte.
  • Hotel Albert, Via Tonale 2, ☎ +39 02 66985446 (info@alberthotel.it, fax: +39 02 66985624), [32].
  • Hotel Five, Corso Lodi 4 colț cu Via Salmini, ☎ +39 02 58313331 (info@hotelfive.it, fax: +39 02 58436798), [33].
  • Hotel Losanna, Via Piero della Francesca 39, ☎ +39 02 316272 (info@hotellosanna.com, fax: +39 02 3315146), [34].

De lux[modificare]

  • Best Western Hotel Felice Casati, Via Felice Casati, 18, 20124, +39 02 29404208, info@hotelfelicecasati.com, [35]. Hotel de 4 stele situat lângă Gara Centrală Milano, Corso Buenos Aires, Porta Venezia și alte atracții.
  • Crowne Plaza Milan City, Via Melchiorre Gioia, 73, 20124, +39 02 66717715 , info@cpmilancity.com, [36]. Hotel de 4 stele care oferă 99 de camere și în plus centru wellness și fitness, restaurant, bar, apartamente, camere de familie și multe altele.
  • Hotel Art Hotel Navigli, Via Fumagalli 4, 20100, +39 02 89410530, (Fax: +39 02 58115066). [37]
  • Hotel Cristoforo Colombo Milano, Corso Buenos Aires, 3, ☎ +39 02.29406214 (info@hotelcristoforocolombo.com, fax: +39 02.29516096), [38].
  • Park Hyatt Milan, Via Tommaso Grossi 1 (+39 02 8821 1234), (milano@hyattintl.com), [39]. Hotel de 5 stele situat foarte aproape de Piazza del Duomo și Teatro alla Scala.
  • Hotel Lloyd, Corso di Porta Romana, 48 20122, +39 02.58303332, (Fax: +39 02 58303365), [40].

De comunicat[modificare]

Rămâi în siguranță[modificare]

Viața de zi cu zi[modificare]

Vezi și[modificare]


Complet Acesta este un articol complet, după cum și-l imaginează comunitatea. Dar există întotdeauna ceva de îmbunătățit și de actualizat. Dacă aveți informații despre această temă, fiți curajos și editați-l.