Belgrad

De la Wikivoyage

Belgrad este capitala Serbia.

De înțeles[modificare]

Venire/Plecare[modificare]

Cu avionul[modificare]

Cu vaporul[modificare]

Cu trenul[modificare]

Cu autobuzul[modificare]

Cu mașina[modificare]

Ajuns acolo[modificare]

Transport public[modificare]

GSP Beograd (ГСП în chirilică sârbă) operează o rețea extinsă de transport public de autobuze, troleibuze și tramvaie în oraș și suburbiile sale. Hărțile sunt disponibile online, precum și un planificator de rute care este mai actualizat. A fost o aplicație Android BusPlus (Srb/Eng), utilă pentru a naviga pe toate liniile și opririle de pe o hartă, dar se încheie în mai 2023. Exista o opțiune plătită pentru a verifica câte stații distanță următorul vehicul , dar acel serviciu este terminat și în mai 2023. Înlocuirea aplicației și a serviciului nu sunt încă disponibile. Google Maps poate fi folosit și pentru a găsi opțiuni bune de transport public.

Puteți folosi aplicația Moovit pentru navigarea în transportul public, hărți, orare, sosiri în timp real doar adăugând prima și ultima oprire.

Autobuze[modificare]

Autobuzele sunt coloana vertebrală a transportului public din Belgrad și puteți ajunge aproape oriunde cu ele. Autobuzele sunt foarte pline la orele de vârf, iar unele sunt pline toată ziua, de notorietate cele 26, 83 și 50. Calitatea lor variază: cele din centrul orașului sau care deservesc cartierele elegante sunt de obicei vehicule mai noi, cu aer condiționat, de ex. polonezul Solaris Urbino 18. Mai departe puteți întâlni câteva exemplare în vârstă, de ex. Ikarbusul de 30 de ani cu bănci de lemn pentru scaune.

Există două terminale principale de autobuz pentru autobuzele locale: autogara principală interurbană (lângă gara dezafectată) pentru suburbiile de vest și sud-vest și Zeleni Venac pentru nord (Zemun și Batajnica) și unele părți de vest ale orașului (Banovo). Brdo, Žarkovo, Čukarica). Este o plimbare abruptă de zece minute de la stația principală de autobuz până la Zeleni Venac, fără autobuz între ele.

Tramvaiele[modificare]

Există 11 linii de tramvai în Belgrad. Toate liniile converg în zona Slavija-Vukov Spomenik (cu excepția celor 11 și 13 care merg spre Novi Beograd de la Kalemegdan și respectiv Banovo Brdo).

Cea mai notabilă linie este linia nr. 2, care ocolește centrul orașului pe un traseu circular (krug dvojke). O altă linie notabilă este nr. 3, care trece prin zona pitorească a parcului Topčider.

Mai multe linii de tramvai sunt deservite doar de tramvaie noi CAF Urbos (7 și 12, de asemenea, 13), în timp ce majoritatea celorlalte sunt deservite de vechile tramvaie Tatra KT4 și de la Basel (unele dintre ele vechi de peste 50 de ani, dar într-un mod mai bun). stat decât Tatra, deoarece acele tramvaie au fost lăsate să se degradeze ani de zile în anii 1990 și 2000).

Troleibuze[modificare]

Troleibuzele din Belgrad au 7 linii care deservesc două coridoare principale. Un coridor este de la Studentski trg (lângă Trg Republike) peste Crveni Krst până la Konjarnik și Medaković 3. Celălalt este de la Zvezdara la Banjica, parcurs de liniile 40 (Banjica-Zvezdara), 41 (Studentski trg - Banjica) și 28 (Studentski trg). - Zvezdara). Troleibuzele sunt în mare parte vehicule belaruse mai noi, cu câteva ZiU sovietice mai vechi.

Tarife[modificare]

În mai 2023, a fost introdus un nou sistem de bilete (Beograd Plus) pentru a-l înlocui pe cel vechi (Bus Plus). A făcut biletele mai accesibile decât înainte. În iulie 2023, este introdusă aplicația Android Beograd Plus, în sârbă și engleză.

Întregul oraș este împărțit în două zone, marcate ca A și B, în timp ce zona C reprezintă zonele A și B combinate. Zona A include cea mai mare parte a orașului urban, în timp ce zona B include orașe mai mici la sud de Belgrad, care fac parte din punct de vedere administrativ (Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot și o parte din Grocka). Deoarece majoritatea turiștilor nu părăsesc niciodată zona urbană, aici vom enumera doar bilete pentru Zona A. Pentru alte zone, vezi site-ul web.

Opțiuni de bilete:

Bilet de 90 de minute (50 RSD) Bilet de 1 zi (120 RSD) Bilet de 7 zile (800 RSD) Bilet de 30 de zile (2200 RSD) Biletele pot fi achiziționate:

folosind aplicația Android Beograd Plus prin trimiterea unui SMS de la un număr de telefon mobil sârb într-o formă de hârtie pe foarte puține locuri din Belgrad (cu promisiunea că din vara anului 2023 vor fi disponibile pentru cumpărare în mai multe locuri). Pentru a cumpăra bilete folosind aplicația Android Beograd Plus, trebuie să instalați aplicația, să creați contul în aplicație și să introduceți numărul cardului dvs. de credit. Aplicația oferă, de asemenea, lista și harta celor mai apropiate stații, cu lista timpilor de așteptare pentru fiecare linie de pe o stație selectată.

Pentru a cumpăra bilete prin trimitere și SMS, trebuie să dețineți un număr de telefon mobil sârb. Nu poți cere altcuiva să-ți cumpere un bilet trimițând SMS-uri de la numărul său de telefon, deoarece în timpul controlului biletelor, SMS-uri suplimentare vor fi trimise la același număr de telefon, iar dacă nu poți prezenta SMS-ul suplimentar inspectorului vei fi amendat. . Pentru a cumpăra un bilet, trimiteți următoarele coduri prin SMS de la un număr de telefon mobil sârb la numărul 9011:

A90 pentru bilet de 90 de minute A1 pentru un bilet de 1 zi A7 pentru un bilet de 7 zile A30 pentru un bilet de 30 de zile Operatorii de telefonie mobilă percep o taxă suplimentară de 5% față de prețul biletului.

Puteți cumpăra bilete de hârtie în doar câteva locuri din Belgrad:

Skender Begova 47, Stari Grad Centrul comercial Trg Republike (piața Republicii), Stari Grad Knez Mihailova 6 (etaj 2), Stari Grad Deligradska 10, Savski Venac Bulevar Mihajla Pupina 167, Novi Beograd Biletul este valabil din momentul achiziției (inclusiv cel de 90 de minute). Biletele nu trebuie să fie validate sau ștampilate la intrarea în vehicul.

De asemenea, copiii, elevii și studenții trebuie să plătească pentru bilete, cu excepția cazului în care au reședința permanentă în Belgrad.

Dacă un autobuz ocupat se golește brusc, este foarte probabil pentru că pasagerii fără bilet au văzut un inspector urcându-se la bord. Opțiunile tale, dacă nu ai un bilet, sunt: să sari cu ei pe navă, să te înfățișezi sau să te înfățișezi sau să te confrunți cu o amendă de 2000 RSD pe loc.

Microbuzele conectează suburbiile și sunt în general mai rapide și mai confortabile decât autobuzele obișnuite. O singură călătorie costă 150 RSD, plătită șoferului. Biletele de o zi și cardurile nepersonalizate nu sunt valabile pe aceste linii.

Transportul zilnic începe la ora 04:00 și se termină la miezul nopții. Transportul de noapte se face doar cu autobuzul, cu un număr limitat de linii care circulă la fiecare 30-60 de minute. Transportul de noapte este gratuit. Liniile de noapte sunt toate prefixate cu N, așa că aceste reguli se aplică chiar dacă călătoria a început chiar înainte de miezul nopții, dimpotrivă, nu se aplică altor autobuze în care erați încă la bord după miezul nopții.

Cu mașina[modificare]

Ca în cea mai mare parte a Europei, trebuie să rămâneți pe partea dreaptă a drumului. Conducerea în Belgrad poate fi stresant. Evitați orele de vârf (08:30–9:30, 16:00-18:00). Planifică-ți călătoria dacă mergi în centrul orașului și așteaptă-te să găsești cu greu un loc de parcare gratuit pe străzi în serile de vineri și sâmbătă în centru. Garajele ar putea fi o alegere mai bună.

Țineți farurile de fază scurtă aprinse, atât ziua, cât și noaptea. Limita de viteză pe străzile orașului este de 50 km/h, lângă școli și mai puțin (30 km/h), pe autostradă este mai mare (până la 130 km/h). Se știe că poliția așteaptă în locuri unde s-ar putea să te simți confortabil să depășești limita, dar aproape niciodată pe autostradă. Aveți grijă deosebită când traversați podul lui Branko și conduceți pe următoarele străzi: Bulevar Mihaila Pupina, Jurija Gagarina, Vladimira Popovića și altele importante. Ține-ți centurile de siguranță legate. La fel trebuie să facă și alți pasageri, chiar și atunci când stau pe bancheta din spate (dacă sunt instalate centurile de siguranță).

Nivelul permis de alcool în sânge (BAC) este de 0,03%, care este aproximativ egal cu o băutură. Dacă mergeți cu mașina să beți, luați în considerare să vă întoarceți folosind un taxi sau serviciul de șofer sigur. Belgradul este cunoscut pentru viața de noapte, așa că dacă te afli într-o astfel de situație, aceasta este o modalitate de a ajunge acasă în siguranță.

Benzile galbene sunt rezervate transportului public, adică autobuzele și taxiurile, iar vehiculele private nu le pot folosi. Sunt marcate cu o linie galbenă și pe semne de circulație. Unele se aplică doar în orele de vârf.

De văzut[modificare]

De făcut[modificare]

De învățat[modificare]

De lucrat[modificare]

Bani și cumpărături[modificare]

De mâncat[modificare]

Buget redus[modificare]

Buget mediu[modificare]

De lux[modificare]

De băut[modificare]

De ieșit[modificare]

De dormit[modificare]

Buget redus[modificare]

Buget mediu[modificare]

De lux[modificare]

De comunicat[modificare]

Rămâi în siguranță[modificare]

Viața de zi cu zi[modificare]

Vezi și[modificare]



Ciot Acest articol este în mare parte încă un ciot și are nevoie de mai multă atenție. Dacă știi ceva despre această temă, fii îndrăzneț și editează-l, pentru a face din el un articol mai bun.