Discuție Utilizator:Loralescu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bun venit![modificare sursă]

Vă mulţumim că v-aţi înregistrat ca utilizator. Probabil că la început veţi avea multe nedumeriri şi întrebări: ce este Wikipedia, cum se modifică articolele, ce putem şi ce nu putem scrie în ele, etc. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsaţi aici) pe care vă recomandăm s-o citiţi. De asemenea puteţi să ne întrebaţi la Cafenea sau pe canalul IRC oficial (pentru detalii vezi Canal IRC). Nu vă fie teamă de greşeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii aţi dori să contribuiţi? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveţi o pasiune aparte. Aveţi la dispoziţie propria pagină de utilizator (vedeţi sus de tot unde scrie Loralescu) în care să vă prezentaţi pe scurt dacă doriţi.

Ca să vă semnaţi simplu — doar în paginile de discuţii, nu şi în articole — scrieţi la sfârşitul mesajului patru tilde ~~~~ şi Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură şi dată.

Sperăm să contribuiţi cu plăcere la acest proiect! 24 mai 2008 17:05 (EEST)

Bun venit de două ori![modificare sursă]

Mă bucur mult că v-aţi mutat de pe YouTube aici. Dar cine sunteţi Dvs., de unde aveţi toate acele materiale de senzaţie privitoare la Dan Bădulescu? Mărturisesc că materialele pe care le-aţi încărcat pe YouTube mi-au ajutat mult în construirea biografiei publicate aici (probabil că aţi sesizat deja acest lucru). Vreau neapărat să intru în vorbă cu Dvs. Încerc de nişte ani buni să refac istoricul formaţiei Sfinx şi biografiile celor care au trecut pe acolo. Pentru publicul tânăr de astăzi, acele informaţii sunt atât valoroase, cât şi foarte greu accesibile. Am compilat ce am găsit la Daniela Caraman Fotea, Doru Ionescu (à propos, d-l Bădulescu i-a vorbit lui Ionescu despre emigrarea în Suedia pe la capătul lui 1985, nu începutul lui 1986, aşa cum aţi corectat – scrie în op. cit), Nelu Stratone, apoi interviurile şi emisiunile cu Aldea, Bădulescu ş.a. şi am reuşit să strâng nişte informaţii, din care multe nesigure. Plănuiesc să îi iau un interviu d-lui Alexandru Basarab cât de curând, l-am aflat prin fiica lui. Vă rog, spuneţi-mi cât aţi fost sau sunteţi de apropiat de Sfinx şi de d-l Bădulescu. Poate ne daţi o mână mai mare de ajutor (în situaţia în care ce aţi scris deja la articolul respectiv e de folos) şi lăsăm aceste informaţii rarisime şi tinerilor ascultători. Mulţumim! (impy4ever 24 mai 2008 18:07 (EEST))[răspunde]

Se prea poate ca Doru să fi afirmat ca dată a plecării sfârşitul lui 1985, dar - aşa ca pentru o precizie enciclopedică - data exactă a fost 6 ianuarie 1986. Poate că ar fi bine s-o introducem, este Boboteaza, şi se vede că nimic nu e întâmplător...
Păi să facem oarece schimb de mailuri şi ne auzim! (Loralescu)
Scuze, nu am ştiut cum să postez o intrare nouă, sau un răspuns, nu reiese clar din instrucţiuni... Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Loralescu (discuție • contribuții).

Încă una[modificare sursă]

Am adăugat la formatul Sfinx nişte explicaţii pentru starea lui actuală (în mare parte, am anulat modificări Dvs.). Am scris acest îndrumar ca să vă lămuresc pe Dvs., dar şi pe alţi utilizatori care vor simţi, probabil, că Dan Andrei Aldea trebuie să stea în capul listei. Între altele, el nu trebuie să stea – să vedem de ce. (Citez exact indicaţiile scrise acolo.)

Formatul descris în cele ce urmează prezintă subiecte legate de formaţia Sfinx.

  • Toate categoriile (membri marcanţi, textieri, discografie) sunt aşezate în ordine cronologică, dat fiind că un criteriu valoric este hazardat şi implică cercetare originală.
  • Diferenţa dintre membri marcanţi şi membri mai puţin marcanţi (coloana a doua) este evidentă:
    • din prima categorie aparţin cei care apar pe înregistrări discografice sau de alt fel şi care au determinat prin întâietate cantitativă direcţii noi în evoluţia formaţiei,
    • din a doua categorie fac parte membri pasageri, membri neînregistraţi, dar şi membri care nu au contribuit decât cu puţin: una sau câteva piese remarcabile pentru istoria grupului, sau membri ajunşi la Sfinx într-o perioadă de stagnare creativă a formaţiei.
  • În plus, sunt prezentate aici variante ale numelor unor persoane aşa cum apar ele pe disc sau cum sunt cunoscute alături de Sfinx, deşi în alte contexte sunt folosite alte variante.
  • Discografia şi cântecele folosesc în titlu grafia veche (cu î din i medial, sînt).
  • Pentru discurile single şi EP, numele alese pentru paginile respective sunt ale primei piese care figurează pe disc.

Vă rugăm, nu aduceţi modificări împotriva indicaţiilor de mai sus.

Singurul personaj care mi-a dat de furcă a fost Petre Iordache: a fost sau nu un membru marcant? Am gândit astfel:

  • PRO
    • a stat nişte ani buni în prima formulă a Sfinx (cu Zemlicka) şi a adus o sonoritate distinctă formaţiei prin cornul lui francez
    • a compus foarte frumoasa piesă Peste vîrfuri
    • a mai participat cu saxofon la piesa Coborîse primăvara
  • CONTRA
    • Anii buni în prima formulă Sfinx, cu tot cornul francez, nu au avut nicio urmare în sonoritatea ulterioară a formaţiei (numesc asta o fundătură, nu evoluţie stilistică). În plus, semi-psihedelicul din anii lui Zemlicka s-a rupt cu totul la venirea lui Aldea (care nu înghiţea aşa ceva), cam cum s-a rupt psihedelicul Phoenix după Tezele din iulie 1971.
    • Peste vîrfuri este singura compoziţie atribuită lui Iordache. Dacă ar fi mai multe, atunci situaţia s-ar schimba.
    • intervenţiile cu saxofon şi corn francez de pe discul Coborîse primăvara sunt mai mult un exotism decât o alegere coerentă – nu vin de nicăieri şi nu se duc nicăieri („melancolic cornul sună” nu e un pretext destul de bun)

E mai grea argumentaţia de la CONTRA. Dacă s-ar găsi mai multe piese compuse de Iordache, situaţia s-ar întoarce la 180°. Mai ales piesele din anii şaizeci, că la alea tot nu se ştie cine a fost compozitorul.

Ce spuneţi? Puteţi să m-ajutaţi în privinţa lui Iordache sau mai găsiţi nereguli în format, toate acestea fiind zise? Mulţumesc. (impy4ever 26 mai 2008 09:03 (EEST))[răspunde]

Păi, Sandu Grosu era doar în echipa tehnică, ce caută el în rândul muzicanţilor? Criteriile legate de contribuţie în sound, etc. pot fi subiective. Dan Bădulescu nu a imprimat de ex. cine ştie ce noutăţi în stilul formaţiei, a fost o perioadă mai mult de ucenicie (22-23 de ani...) Muzical vorbind, de departe Dan Aldea are cea mai tare contribuţie, nici nu încape vreo discuţie... Apoi Marian, Mişu Cernea, Sorin, Doru .... La membri ocazionali punem şi pe Hans Radonici... De folos ar fi şi consultarea lui Bibi şi Mişu, cu Dan e mai dificil... Uite, ca părere pesonală şi subiectivă, cele mai bune perioade ale trupei au fost "Zalmoxe" (1976-77) şi apoi trio-ul Dan Bibi Marian (1971-73)... dar poate că alţii vor indica altceva, nu?Loralescu 26 mai 2008 22:27 (EEST)[răspunde]