Matei Millo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Matei Millo
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Stolniceni-Prăjescu, Iași, Moldova Modificați la Wikidata
Decedat1896 (81 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Principatul Moldovei Modificați la Wikidata
Ocupațiedramaturg
actor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Matei Millo

Matei Millo (n. 25 noiembrie 1814, Stolniceni-Prăjescu, Iași, Principatul Moldovei – d. 9 septembrie 1896, București) a fost un actor și autor dramatic român.

Matei Millo a început învățătura în casa părintească din Stolniceni-Prăjescu, județul Iași. Și-a continuat studiile la școala lui Victor Quenim din Iași, unde i-a avut colegi, printre alții, pe Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. A urmat apoi Academia Mihăileană, iar după absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramatică timp de cinci ani.

A desfășurat la Iași și la București o activitate multilaterală de actor, director de scenă, autor dramatic, conducător de trupă și director de teatru, precum și de profesor. Matei Millo a fost un fervent susținător al repertoriului național și un interpret strălucit al comediilor lui Vasile Alecsandri. A cultivat în teatrul românesc interpretarea realistă reacționând împotriva stilului declamator. Jocul lui Millo se caracteriza printr-un fin simț de observație, sobrietate, capacitate de nuanțare, minuțiozitate în caracterizarea variată a personajelor, umor și vervă neobosită.

Pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Național din Iași a avut loc premiera primei operete românești, Baba Hârca, pe text de Matei Millo[1][2] și muzică de Alexandru Flechtenmacher, cu subtitlul operată-vrăjitorie în două acte și trei tablouri[3]. Matei Millo a interpretat rolul principal fiind și primul actor român care a jucat în travesti. Costumul este păstrat și astăzi la Muzeul Mihai Eminescu.[4]

Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numără travestiurile Chirița, Mama Anghelușa, Baba Hîrca, Ciubăr din Despot-Vodă, Barbu Lăutaru de V. Alecsandri, Shylock din Neguțătorul din Veneția de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.

Concepția artistică a lui Matei Millo a influențat puternic teatrul românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Ca autor dramatic a scris comedii satirice.

A decedat în 1896 și a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.[5]

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Nașteri”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Calendarul evenimentelor interne”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Baba Hârca : operată-vrăjitorie în două acte și trei tablouri, compusă de M Millo; Capelmaistrul D.; A Flechtenmacher, București, Tip. lui C.A. Rosetti, 1851.
  4. ^ „Teatrul Național "Vasile Alecsandri" Iași”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Gh. Bezviconi, Necropola Capitalei, Institutul de Istorie „N. Iorga”, București, 1972, p.189.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dicționarul Enciclopedic Român, Ed. Politică, București, 1962-1966