Zvi Guershoni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Zvi Guershoni
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Bălți, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani) Modificați la Wikidata
Israel Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politic Mapai[*]
Alma mater Universitatea Ebraică din Ierusalim

Zvi Guershoni (Gershoni, citește „Gherșoni”, în ebraică צבי גרשוני) (n. 1915, Bălți, Basarabia - d. 1 septembrie 1976) a fost un politician israelian originar din România, care a deținut funcția de deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel (1969-1976).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Zvi Guershoni s-a născut în anul 1915, în orașul Bălți din provincia Basarabia (pe atunci parte componentă a Rusiei). A urmat cursurile Școlii elementare și ale Liceului evreiesc în România. Ca elev de liceu, el a făcut parte din organizațiile “Tânărul Maccabi” și “Gordonia”. A fost membru al conducerii organizației “Gordonia” din România, precum și membru în Comitetul Central al “Ha’Halutz” din aceeași țară.

În anul 1936, a emigrat în Palestina, unde a lucrat ca agricultor în livezile din jurul orașului Rehovot (1936), precum și în portul Haifa (1937-1940). În paralel, a urmat cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Evreiești din Palestina.

Devine apoi unul din fondatorii kibbutz-ului Nir-Am din deșertul Negev (1943), secretar al Comitetului Coloniilor din Negev în perioada războiului de eliberare. De asemenea, a servit și ca emisar în lagărele de refugiați ale supraviețuitorilor Holocaustului din Europa (1946-1947). Membru activ al asociației kibbutz-urilor “Ihud”, Guershoni a îndeplinit și funcția de secretar cu probleme interne al organizației respective.

Devenit membru al Partidului Muncii (MAPAI), Zvi Guershoni a fost ales ca deputat în Knesset în două legislaturi (1969-1976). În această calitate, a fost membru al Comitetului pentru Probleme Financiare. Cel de-al doilea mandat nu a fost dus până la capăt, deoarece a încetat din viață la data de 1 septembrie 1976.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Zvi Guershoni a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea coaliției Alinierea (1969-1976)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]