Zootropolis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Zootopia (film))
Zootropolis
Rating
Titlu originalZootopia
Genfilm de acțiune de comedie[*][1]
film de aventuri
film pentru familie[*]
computer-animated film[*][[computer-animated film (animated film created with computer programme)|​]]
film de comedie
detective film[*][[detective film (film genre)|​]]
buddy cop film[*][[buddy cop film (film genre with two or more police protagonists with conflicting personalities)|​]]  Modificați la Wikidata
RegizorByron Howard
Rich Moore
Jared Bush (co-regizor)
ScenaristJared Bush
ProducătorClark Spencer
StudioWalt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
DistribuitorWalt Disney Studios
Motion Pictures
, Forum Film România
DistribuțieJason Bateman
Ginnifer Goodwin
Premiera4 martie 2016 (SUA),
4 martie 2016 (România)
ȚaraStatele Unite ale Americii
Locul acțiuniiZootopia[*][[Zootopia (fictional metropolis from Zootopia)|​]][2]
Bunnyburrow[*][[Bunnyburrow (fictional town in Zootopia)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză,
Dublat în limba română
PremiiPremiul Oscar pentru cel mai bun film de animație (Byron Howard[*][[Byron Howard (American film director and animator)|​]], Rich Moore[*][[Rich Moore (regizor de film american)|​]] și Clark Spencer[*][[Clark Spencer (producător de film american)|​]], )
Annie Award for Best Animated Feature[*][[Annie Award for Best Animated Feature (list of award winners)|​]] ()  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film de animație (Byron Howard[*][[Byron Howard (American film director and animator)|​]], Rich Moore[*][[Rich Moore (regizor de film american)|​]] și Clark Spencer[*][[Clark Spencer (producător de film american)|​]], )  Modificați la Wikidata
Încasări341.268.248 de dolar americani[3]
1.023.784.195 de dolar americani[4]
13.618.290,92 de euro[5]  Modificați la Wikidata
Urmat deZootopie 2[*][[Zootopie 2 (film)|​]]
Zootopia 2[*][[Zootopia 2 (2025 American computer animated film produced by Walt Disney Animation Studios)|​]]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://movies.disney.com/zootopia  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Zootropolis (cunoscut și sub denumirea de Zootopia în Statele Unite ale Americii)[6][7] este un film de animație produs de studiourile Walt Disney Pictures. Filmul rulează în Statele Unite și în România din 4 martie 2016,[8][9][10]. A fost cel de-al 56-lea lungmetraj produs de studiourile Disney până în 2016.[11] Zootropolis a câștigat premiul Critics' Choice Movie Award și Globul de Aur pentru "Cel mai bun film de animație". De asemenea, a fost nominalizat la Premiile BAFTA pentru "Cea mai bună animație".

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Zootopia este un orășel al animalelor, în care întâlnim vulpoiul ce vorbește necontenit și foarte repede, și care este acuzat de o crimă pe care nu a comis-o. Cinstitul iepuraș Judy va face echipă cu Nick, după ce devin țintele unei conspirații. Astfel se descoperă că dușmanii naturali pot deveni uneori chiar prieteni.[12][13]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Pe 9 august 2013, Walt Disney Studios Motion Pictures a anunțat în cadrul evenimentului D23 Expo că regizorul Byron Howard (Bolt, O poveste încâlcită) va prelua cârma unei producții ce se încadrează în lumea animalelor, producția fiind un film de comedie-aventură și va fi intitulată Zootopia, fiind produsă de Walt Disney Animation Studios.[18] Scenariul filmului este scris de Jared Brush, și anunța data premierei ca fiind martie 2016.[18][19] Jason Bateman a fost anunțat ca dublând vocea protagonistului filmului.[14] Conform lui Howard, Zootopia va face diferența în comparație cu alte filme antropomorfe, filme în care animalele trăiesc fie în lumea animală sau în cea umană. Conceptul filmului dezvăluie că animalele trăiesc într-o lume modernă care este creată de animale, conceptul fiind dezvăluit de John Lasseter, care l-a "aruncat în aer pe Howard ca pe micul Simba", atunci când a venit cu această idee inovatoare pentru film.[20][21]

În martie 2015, s-a făcut publică informația conform căreia Rich Moore (Ralph Strică-Tot) a fost ales ca regizor al filmului, iar Jared Brush în calitate de co-regizor,[12] și de asemenea a fost dezvăluit faptul că acțiunea filmului a fost revizuită. Așa cum fusese ulterior anunțat în 2013 filmul va urmări povestea captivantă a unei vulpi vorbitoare, Nick Wilde, care încearcă să scape după ce a fost acuzat de o crimă pe care nu a săvârșit-o. Cinstitul iepuraș polițist, Judy Hopps va face echipă cu Nick, și după ce devin țintele unei conspirații vor descoperii că dușmanii naturali trebuie să se alieze pentru a câștiga ce contează cu adevărat.[18][22] Pe 6 mai 2015, atât lui Bateman cât și lui Ginnifer Goodwin le-au fost dezvăluite numele din film: Nick Wilde și Judy Hopps.[15]

Mărfuri[modificare | modificare sursă]

A fost lansat un joc de cărți bazat pe filmul numit Zootopia: Suspect Search,[23] precum și un joc pentru telefoane mobile intitulat Zootopia Crime Files.

Atracții din parcul tematic[modificare | modificare sursă]

Pe 22 ianuarie 2019, Parcurile Disney a anunțat că va veni o zonă tematică bazată pe Zootopia în Parcul Shanghai Disneyland, iar construcția terenului va începe pe 9 decembrie 2019.[24] Construcția a fost oprită pentru o scurtă perioadă în timpul pandemiei de COVID-19, dar până în iunie 2020, construcția a fost reluată.[25]

Lansare[modificare | modificare sursă]

Zootopia a fost lansat pe 4 martie 2016 în Statele Unite ale Americii.[11]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ D23 Expo: Disney Reveals Animated ‘Zootopia’ for 2016, accesat în  
  2. ^ Zootopia Press Kit (PDF), accesat în  
  3. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=disney2016.htm, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=disney2016.htm, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Base de datos de películas calificadas, accesat în  
  6. ^ Rosser, Stephen (). „Disney's 'Zootopia' renamed 'Zootropolis' for UK”. ScreenDaily. Screen International. Accesat în . 
  7. ^ White, James (). „Disney's Zootopia Is Now Zootropolis”. Empire. Bauer Media Group. Accesat în . 
  8. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Noua producție Disney ne propune o lume în care oamenii nu au existat niciodată - Special Arad
  10. ^ Animatia "Zootopia" 3D, cu Jason Bateman si Ginnifer Goodwin, din 4 martie in cinematografe
  11. ^ a b Yamato, Jen (). „Disney Dates 2016 Animated Pics 'Zootopia' & 'Moana'. deadline.com. Accesat în . 
  12. ^ a b „Walt Disney Animation Studios Reveals New Zootopia Concept Art”. ComingSoon.net. CraveOnline. . Accesat în . 
  13. ^ Tartaglione, Nancy (). „Disney/Pixar Spotlight On 'Finding Dory', 'Good Dinosaur' & More Charms Cannes”. Deadline. Accesat în . 
  14. ^ a b Kit, Borys (). „Disney, 'Tangled' Director Plot New Animated Feature With Jason Bateman (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  15. ^ a b c Kit, Borys (). „Ginnifer Goodwin Joins Jason Bateman in Disney Animation's 'Zootopia' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  16. ^ „Shakira va fi vocea unui personaj într-un film de animație realizat de compania Disney – AGERPRES”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Kit, Borys (). „Shakira Joins Voice Cast of Disney Animation's 'Zootopia'. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  18. ^ a b c Graser, Marc (). „D23 Expo: Disney Reveals Animated 'Zootopia' for 2016”. Variety. Accesat în . 
  19. ^ Kilday, Gregg (). „Pixar vs. Disney Animation: John Lasseter's Tricky Tug-of-War”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  20. ^ John Lasseter: Disney a anunțat titlurile Marvel pentru D23 Expo
  21. ^ Bahr, Lindsey (). „Disney Animation preview: 'Frozen,' 'Big Hero 6,' at Disney's D23, Plus 'Zootopia' announced”. Entertainment Weekly. Accesat în . 
  22. ^ Bahr, Lindsey (). „Disney Animation preview: 'Frozen,' 'Big Hero 6,' at Disney's D23, Plus 'Zootopia' announced”. Entertainment Weekly. Accesat în . 
  23. ^ Grassullo, Stephanie (). „Top Toys for Kids That Are Wild for Zootopia”. The Toy Insider. Arhivat din original la . Accesat în . 
  24. ^ Smith, Thomas. 'Zootopia'-Themed Expansion Coming to Shanghai Disneyland”. Disney Parks Blog. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Shanghai Disney Resort Continues Work on 'Zootopia' Land”. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]